AlgemeenOpinie

Weidegang moet verboden worden

Niet schakelen naar productievermindering, maar juist opschalen. Dus: geen kostprijsopdrijvende maatregelen als verplichte weidegang voor melkvee.

Het is allemaal onze schuld, mocht u het nog niet weten. De mens is gewoon een regelrechte ramp. Ga eens een dagje naar dierentuin Blijdorp en u zult het weten. Nagenoeg elke diersoort is in groot gevaar en wij zijn de schuldigen. Lees het artikel ‘Betuttelend Blijdorp’ eens in Elsevier van 29 maart 2014; we kunnen niets meer goed doen in de ogen van de dierenverzorgers. Opgewekt gaan gezinnen op pad voor een dagje dierentuin. En paar uur later ziet u terneergeslagen ouders met schreiende kinderen. Somberheid troef.

Verantwoord

Het moet en zal anders. Dat gaat lukken met grote bedrijven als Unilever dat het tropisch regenwoud redt in Borneo en Maleisië. Unilever gebruikt vanzelfsprekend alleen maar verantwoorde palmolie. En natuurlijk is ook Rabobank van de partij. Het is jammer van al die recente schandalen, anders zou je geneigd zijn te geloven wat de grote bedrijven ons voorliegen.

Rabobank-economie

Nu is het de beurt aan Jeroen van den Hurk, sectormanager food en agri van Rabobank, tijdens de Pluimvee Relatiedag op 29 april. Niet altijd is een duurzamere productie kostprijsverhogend, aldus Van den Hurk in een toelichting. “Kijk maar naar het antibioticaverbruik. Een verbruik van bijna nul werkt juist kostprijsverlagend.” Kijk, dat is nu de duurzame Rabobank-economie. Laat uw auto staan en ga op de fiets. U zult zien dat de kostprijs per gereden kilometer omlaag gaat. Sluit een lening af bij Rabobank met renteswap en u zult zien dat u veel te veel gaat betalen. Hoe zou Rabobank een duurzame bank willen omschrijven? Waarom kan de Rabo-directie niet gewoon een tijdje stil zijn en zich concentreren op het binnenhalen van vette bonussen? Gewoon doen waar je goed in bent, zei Jeroen van Rabobank ook nog eens. Liever geen moreel gekweel alsjeblieft.

Opschalen

Onze toekomst, die van ons en van onze planeet, ligt inderdaad in duurzaamheid, maar niet op de fiets van Rabobank. Niet schakelen naar productievermindering, maar juist opschalen. Minder produceren hier betekent voor ons niets, alleen wat hogere prijzen voor de consument. De productie verlagen hier, in het meest productieve deel van de wereld, betekent wel armoede elders. We kennen die zottigheid inmiddels toch? Onze oosterburen stoppen hun biogasinstallaties vol met granen. De zo opgewekte duurzame stroom is niet meer te slijten, soms zelfs niet meer weg te geven. Oplopende graanprijzen in Afrika zijn het nettoresultaat, en honger.

Toekomstmuziek

Optimaal produceren zou de norm moeten zijn. Bent u boer? Goed, u wordt geacht uw bedrijf te runnen als een professional. Transparantie, tracking en tracing zijn toekomstmuziek voor Rabobank, maar heel normaal voor boeren en allang de standaard. Dat geldt ook voor verantwoord en minimaal antibioticagebruik en dierenwelzijn. Dus: geen kostprijsopdrijvende maatregelen als de Kip van Morgen, verplichte uitloop voor scharrelkippen, of verplichte weidegang voor melkvee. Een enkele bolbuikige bioboer kan ontheffing krijgen, maar de rest werkt aan een betere wereld met genoeg en betaalbaar voedsel voor alle miljarden mensen op deze aardbol. Die rest krijgt hiervoor alle medewerking van de overheid, die zich heeft gerealiseerd dat een groeiende, innovatieve akkerbouw en veeteelt van grote waarde is voor ons land (= wens).


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin