AlgemeenOpinie

Vanwaar die haat tegen LTO?

Vorige week was LTO witheet over de plotselinge aanscherping van de regel over de benutting van kunstmestfosfaat. “Terecht”, zegt Hanna. “Melkveehouders die een beroep doen op derogatie zijn de dupe.”

Hanna heeft gelijk. Maar het is al breed uitgemolken in de media. Wat mij daarbij trof was de veroordeling van LTO. In de reacties krijgt die de volle laag. “Het zijn sukkels, ze doen niets voor de landbouw”, en nog veel meer. Waarom deze haat tegen onze LTO?

“Ze zijn te veel overlegorganisatie en te weinig actiebereid”, is de mening van Hanna. “Een boer wil resultaten zien. Geen slap compromis na veel overleg. En dat is het vaak als LTO de vergadertafel verlaat”.

“Je ziet het ook verder in de maatschappij”, gaat Hanna door. “Politieke partijen, die geen verantwoordelijkheid dragen, zoals de club van Wilders en de SP, slingeren allemaal meningen de wereld in die we graag willen horen. Dat valt goed bij de kiezers en in de peilingen stijgen deze partijen. Datzelfde zien we bij LTO. De degelijke organisatie zit in het verdomhoekje en de sectorvakbonden kunnen met het roepen van kreten rekenen op populariteit. Dat ze niets bereiken wordt voor het gemak maar vergeten. Sneu voor LTO”.

Jammer voor de boerensector. Het verketteren van LTO ondermijnt onze kracht. Dat vertaalt zich aan de onderhandelingstafel. Daar bereiken we minder. Dat is het resultaat van onze verdeeldheid als boeren.

“Dat is even te gemakkelijk”, mengt Hans zich in het gesprek. “LTO is te gezapig. Ze zijn net als Kamerleden: altijd ontstemd, witheet of teleurgesteld. Dat maakt geen indruk meer. Daarmee hebben ze veel kritische leden van zich vervreemd. Die zijn geen lid meer en dus komen alleen maar overleg gerichte boeren op de vergadering. Daar vlamt het dus nooit. Dat moeten ze veranderen.”

“Hoe?”, vraag ik.

“Door in ieder geval een ander boegbeeld te kiezen. Maat is te veel een ambtenaar. Hij spreekt de boeren niet aan. Elke groep wil in een leider wat van zichzelf herkennen. En verder agressiever onderhandelen”, zegt Hans.

Beheer
WP Admin