Commentaar

4 reacties

Systematiek pachtprijs werkt niet goed

De nieuwe pachtprijzen die per 1 juli ingaan, wijken soms sterk af van de huidige. De nieuwe normen die staatssecretaris Dijksma bekend heeft gemaakt, betekenen grosso modo een stijging voor akkerbouwgrond en een daling voor grasland.

De nieuwe bedragen kunnen voor ingewijden niet echt een verrassing zijn. Ze vloeien voort uit een systeem dat in 2007 is ingevoerd. Daarin worden steeds de gerealiseerde opbrengstprijzen van de afgelopen vijf jaar verrekend. Dit is zo bedacht om al te grote fluctuaties tegen te gaan en de invloed van toevallige omstandigheden in één jaar te dempen. Het is geen garantie voor een stabiele pachtprijs. Integendeel, de landbouwmarkten zijn de afgelopen jaren steeds minder beschermd en dus volatieler geworden. Die schommelingen in de opbrengstprijzen zie je dus op termijn terug in de pachtprijzen.

En dat is logisch. Er moet ergens een koppeling zijn tussen opbrengend vermogen van de grond en de prijs die je er voor betaalt als huurder. De kritiek op de nieuwe normen is voor een beetje voorspelbaar, het is bijna een ritueel. Hoe het ook uitpakt, er is altijd iemand niet blij.

Vraag is niet of deze nieuwe normen wel goed zijn, maar of het systeem wel beantwoordt aan wat we er met zijn allen van verwachtten. En dan is de conclusie: nee. Niemand is blij met die grote schommelingen; pachters noch verpachters. Dat bleek onlangs ook al uit de rapportage van jurist Willem Bruil. De nieuwe commotie over de nieuwe prijzen bewijst nogmaals dat de systematiek dus op de helling moet.

Laatste reacties

 • H Zonderland

  De koppeling tussen opbrengend vermogen en de pachtprijs had een indicator voor grondkwaliteit (wat kun je er mee) moeten zijn en geen afgeleide van marktprijzen voor agrarische producten en/of ondernemerschap van de pachter. Daarnaast is men 'vergeten' om de vermogensopbouw van pachters te vergelijken met die van eigen-grondgebruikers. Het huidige systeem betekent gewoon einde reguliere pacht.

 • Demeter Griend

  Als er straks flat-rate is kan die pachtsprijs echt wel omhoog.
  Dan krijg je van de overheid 1st al een 350-400 euro, die lijkt mij kan bij het geld voor los land op.
  Voor iedereen een win-win situatie.

 • H Zonderland

  @ Demeter Griend, wat bedoel je met een win-win situatie? De TSR linea recta in de zak van Fortis, RVOB enz?

 • koestal

  heeft nog nooit goed gewerkt,voor de pachter vaak te hoog voor de verpachter vaak te laag

Of registreer je om te kunnen reageren.