Commentaar

1455 x bekeken 11 reacties

Onzalige proefballon van Wiebes

Premier Mark Rutte noemde amper twee weken geleden familiebedrijven nog de 'ruggengraat van de economie'. De bedrijven zijn belangrijk voor Nederland.

Die uitspraak bij het toekennen van de Familiebedrijven Award aan Westland Kaas klinkt opeens wat holler. Zijn staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil erfgenamen van familiebedrijven zwaarder belasten. De bestaande vrijstelling wordt mogelijk geschrapt.

Het plan betekent ook een koerswijziging in het beleid ten aanzien van familiebedrijven tot nu toe. Erfgenamen betaalden altijd minder belasting, 3,4 tegenover 20 procent. Tot aan de Hoge Raad toe werd hierover gediscussieerd. De Raad oordeelde in december nog dat de vrijstelling weliswaar ruimhartig was, maar niet discriminerend.

Wiebes moet hierin in zijn zoektocht naar geld het idee voor aanpassing hebben opgedaan. Na de zomer presenteert hij zijn precieze plannen. Het is goed dat belangenbehartigers nu al op de gevolgen wijzen. LTO zegt verbijsterd te zijn. En met andere werkgeversbonden bestempelt de organisatie een dergelijke maatregel als 'een regelrechte bedreiging voor de continuïteit van deze bedrijven.' Wiebes' eigen VVD tekent ook al bezwaar aan.

Als familiebedrijven de ruggengraat zijn, en landbouw een belangrijke peiler van de economie, moet Wiebes de gevolgen van zijn plannen in het rekensommetje meenemen. Bedrijfsopvolging zit met de moeizame financiering én verzakelijking al in een lastig parket.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Gewoon halen waar het te halen valt. Ook bij de VVD voelen ze blijkbaar steeds meer voor het idee dat een ieder beter zijn nalatenschap aan de staat achter kan laten zodat die het 'eerlijk' kan verdelen. Ja, natuurlijk staan de voormannen van de VVD keurig politiek correct te likken als er over de familiebedrijven gesproken wordt. Dan is er geen gebrek aan stoere taal om duidelijk te maken hoe belangrijk ze zijn voor onze maatschappij. Totdat het op maatregelen aan komt. Zoals ook iedere partij het beste voor heeft met de Nederlandse boeren. Inclusief de VVD. Vooral in verkiezingstijd. Behalve als er maatregelen genomen moeten worden, dan is er niemand thuis om bedrijven een steun in de rug te geven.

 • boerderijdinther

  Alleen als ik de lotto win kan ik in de toekomst nog boer worden als dit zo doorgaat!
  Ook weer een flinke ruk naar links van nota bene een VVD'er.

 • simpel boerke

  Er is al aangegeven dat er een verschuiving komt van belasting op arbeid naar vermogen. Dit is een van de eerste verschuivingen, en ik ben bang dat er nog wel meer zal volgen zoals b.v de lanbbouwvrijstelling, fiscaal doorschuiven op opvolger enz.

 • fvdboomen1

  LTO is verbijsterd,ik ben ook vaak verbijsterd mbt de LTO grt W Verdonschot

 • farmerbn

  En als je een BV maakt en de aandelen doorschuift, geeft dat mogelijkheden?

 • Fermer

  @farmerbn, ik denk dat dat te risicovol is voor de banken.

 • pinkeltje

  Het is alleen maar een verschuiving en het gaat erom dat het eerlijker wordt. Dat werken weer beloond wordt! Valt nog mee dat ze er niet aan toevoegen dat Nederland er ook groener door wordt en dat we daardoor sterker uit de crisis komen en de concurrentie op de wereldmarkt beter de baas kunnen. Maar per saldo moet er gewoon geld komen en wordt het gehaald waar het te halen valt. Vooral socialisten zijn er goed in om de taart te verdelen zonder zich af te vragen wat er dan daarna nog overblijft. Maar hoewel PvdA'ers niet blij zijn met de regering kunnen de VVD stemmers zich ook nog wel eens afvragen hoe blij ze moeten zijn met het beleid om je vingers bij af te likken. Meer een beleid om je tong bij af te bijten...

 • cornelis 22

  In het FD stond vandaag een passend commentaar : er is gekeken hoever een bedrijf uitgeperst kan worden voordat het net niet omvalt . Men vergeet echter dat ver daarvoor het geld voor met de tijd meegaan al lang op is. Die Wiebus is so wie so een vreemde kwiebus hij staat bij de KvK ingeschreven als bestuurder van zijn eigen bv genaamd judokus de marmot.

 • koestal

  Net als Dijksma de ondernemer de hemel in prijzen en daarna een schop onder de kont geven

 • koestal

  er moet geld komen voor die dure straaljagers,die kosten 17 miljard EURO

 • koestal

  In de drugshandel gaat enorm veel geld om ,pak die sector eens aan,zo gezond is dat spul ook niet,daar valt wel wat te halen voor Wiebes,daar kun je de staatskas goed mee vullen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.