Commentaar

4 reacties

Onberispelijke kwaliteitssystemen

Voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina Piet Boer wil snel verscherpte en goed gecontroleerde kwaliteitsnormen voor voer dat aan de melkveehouderij wordt geleverd. Leveranciers die niet voldoen, zouden van de lijst met leverwaardige producenten af moeten.

Boer uit zijn ontevredenheid over de lange tijd die het kost om een aangescherpte regelgeving voor elkaar te krijgen tegen de achtergrond van problemen met het zeer kankerverwekkende aflatoxine eind vorig jaar bij een veevoerbedrijf. Kwaliteitsorganisatie Trustfeed schorste het bedrijf na het aantreffen van aflatoxine, maar verzuimde dat te communiceren, Daardoor bleven de directe en indirecte afnemers van dat bedrijf onwetend. Pas nadat Boerderij over de schorsing schreef, werden zuivelaars formeel geïnformeerd. Klanten van het voerbedrijf kregen geen bericht van de schorsing.
Boer heeft groot gelijk om aan de bel te trekken. Nog voordat werkelijke gezondheidsschade ontstaat, kan de imagoschade hier en in China enorm zijn.
Concreet: je wilt er toch niet aan denken dat je als vertegenwoordiger van de zuivel-, vlees of voersector bij Pauw&Witteman of Zembla moeten praten over aflatoxine, zegt dat dat inderdaad kankerverwekkend is en moet uitleggen dat de controle (nog) niet helemaal is dichtgetimmerd, maar dat de sector van die situatie al wél een tijdje op de hoogte is.
Behalve dat melk (en kip, en eieren en vlees) van een onberispelijke kwaliteit moet zijn, moeten de controlesystemen dat ook zijn. Niet over een halfjaar, maar nu.

Laatste reacties

 • GCK

  Kwaliteit is erg belangrijk, maar controle die een onberispelijke kwaliteit moet garanderen, is erg duur en beperkt je behoorlijk in de keuzes voor diverse voedermiddelen en leveranciers. Per saldo kun je je afvragen of de melkveesector erg gelukkig wordt van een dergelijke sterk overheersende
  controledienst..Op elke boer een controleur!!

 • Marco22

  Stuitend is dan dat boeren dan zwaarder gecontrolleerd worden terwijl het elders in de keten gerotzooid wordt. En daar dan weinig aangedaan kan worden. Ook hier geld weer BBA. Alles wordt bij de boer op het bordje geschoven.

 • melkveehouder .

  Hoewel ook ik vaak hoofdpijn krijg van alle regels en overtollige bemoeienis, vind ik de waarborging van onze afzet c.q. exportpositie wel zo belangrijk dat ik deze stap van RFC goed kan begrijpen. Helaas is het zo dat de hele sector de dupe kan worden van één knoeiende leverancier. Liever controle met een puike melkprijs dan aanmodderen onder de kostprijs. Wel eens met Marco 22 dat knoeiers elders in de keten veel harder aangepakt moeten worden.

 • koeboertje

  Als je hoog op de ladder staat kan je hard vallen .
  Zo is het ook met onze melkprijs als er maar iets misgaat zijn we onze afzet kwijt .
  Ik ben het wel eens met RFC, knoeiers in de sector moet je niet willen hebben
  De tijd dat men er zeker van was dat alle melk van ons erf werd opgehaald
  Iigt achter ons

Of registreer je om te kunnen reageren.