AlgemeenOpinie

Nieuw keurmerk eigen schuld?

“Weer een nieuw keurmerk”, moppert Hans. “We komen er in om. Nu weer voor veevoer. Als we geen gecertificeerd voer aankopen, mogen we volgend jaar geen melk meer aan de fabriek leveren. En wat kost dat allemaal wel niet.”

“Eigen schuld, dikke bult”, zegt Hanna. “Veevoer is kennelijk niet altijd veilig. Daardoor zijn er de afgelopen jaren voedselschandalen geweest. Dat wil de zuivelindustrie voorkomen. Met een nieuw keurmerk en het weigeren van melkveebedrijven zonder een dergelijk keurmerk hebben ze machtige wapens in handen.”

“En wij krijgen er weer meer administratie bij”, foetert Hans verder. “We zullen wel weer formulieren krijgen, waarbij alle mengvoer en ruwvoer gecertificeerd moet worden aangemeld. Zelfs gras van de buurman moet een certificaat krijgen. Wie dat in zijn domme hoofd heeft gekregen. En ze gaan meteen een directeur aantrekken voor de nieuwe keuringsdienst. Reken maar dat die zich alleen belangrijk vindt als hij veel mensen onder zich heeft. Dat wordt een stevige kostenpost.”

Ik denk dat vooral de veevoerfabrikanten zich dit moeten aantrekken. Ze zijn er niet in geslaagd over de gehele linie verantwoord voer af te leveren. Dan is het logisch dat de zuivelsector maatregelen treft. Zij verkopen het product. Zij worden gezien als de verantwoordelijke voor voedselveiligheid.

“Het komt uiteindelijk door de boeren zelf”, vindt Hanna. “Wij zijn vaak weinig kritisch op veevoer. We zoeken nog te veel naar koopjes. Daarbij is de prijs belangrijker dan de kwaliteit. Kijk maar eens hoeveel mensen hun inkomen bij de boer verdienen door veevoer te verkopen. Vooral ook ruwvoer en bijproducten. De laagste aanbieder heeft de meeste klanten. We roepen de controle over ons zelf af.”

Hoe dan ook, de controle komt er. We weten nog niet wie de kosten voor zijn rekening neemt, maar ga er maar van uit dat wij als boeren linksom of rechtsom betalen. Of het voer wordt duurder, of de opbrengstprijs van de melk lager. Het zal wel nodig zijn, maar ik voel me er niet gelukkig bij. Hoe het wel moet, weet ik echter ook niet.

Beheer
WP Admin