AlgemeenOpinie

NMV vecht nog steeds voor quotering

Aanstaande vrijdag schrijf ik in mijn column over reacties op de LTO. Die zijn fel, vaak onfatsoenlijk. De Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV) overkomt dit niet. Waarom, zo vraag ik mij af.

Even gezocht op hun website. Weinig gevonden. Ook geen standpunten, of het moeten enkele wollig geformuleerde zienswijzen zijn. Zoals op het zuivelbeleid. Dat moet duurzaam zijn, kostendekkend, sociaal en economisch. Daar kun je dus alle kanten mee uit. Net als een goed inkomen voor de boeren en een zuivelbeleid, waarin boeren macht en invloed hebben. Hoe wordt er niet bij gezegd.

Wel duidelijk is men over de melkquotering. Dat staat vetgedrukt op hun website. Die moet blijven. Misschien een andere vorm, maar dan beter en flexibeler. Zonder steun van de overheid, want de subsidies kunnen afgeschaft worden. Het inkomen van de boer moet uit de markt komen.

Als je dit leest, twijfel je toch een beetje aan jezelf. Leven de Omvoeren in dezelfde wereld als ik? Alle besluiten over het afschaffen van quotering zijn toch genomen? Daar nu nog tegen vechten is als Don Quichot: vechten tegen windmolens.

Is dat de kracht van de NMV? Eén standpunt blijven verdedigen, ook al is het besluit al lang genomen? En verder niet aan onderhandelingstafels gaan zitten, maar alleen aan de zijlijn hard roepen hoe zou moeten?

Ik vrees het. Heel voorzichtig gezegd: de NMV, je bereikt er niks mee. Het is een club die bestaat bij de gratie van onvrede en onmacht. Ik heb wel grote bewondering voor het feit dat ze hiermee veel goodwill onder de boeren hebben behouden. Maar ja, wie niet werkt maakt ook geen fouten…

Beheer
WP Admin