Redactieblog

4 reacties

Kosten maken het verschil

Engelse boeren hebben een lage kostprijs. Duitse boeren weer wat hoger, maar lager dan in Denemarken.

Als ze leveren aan Arla krijgen ze allemaal ongeveer dezelfde melkprijs.

Engelse boeren verdienen op dit moment een goede boterham. Daar zie je de melkproductie stijgen. Veel meer dan in Denemarken, waar de boeren zitten met een te hoge kostprijs. Het extra melkgeld gaat naar de Bank om de te hoge schulden af te lossen.

Dat is het manco van de Denen. Ze hebben zich vertild aan de prijs van landbouwgrond. Een jaar of wat terug werden veel te hoge prijzen betaald. Ik schreef toen over een kennis van ons, die geëmigreerd was naar Denemarken. Toen de grondprijzen sterk waren gestegen heeft hij zijn boerderij daar voor een fantastische prijs verkocht. Hij kwam terug in Nederland en kon een veel groter bedrijf voor hetzelfde geld terugkopen. Het ligt ver weg in Groningen en dat is wat anders dan de Achterhoek, maar Denemarken is nog veel verder weg.

Hij boert nu prima in Groningen met de hoge melkprijs van heden en veel lagere kosten dan zijn Deense collega's. Een tevreden man.

Dat zijn de Deense boeren niet. De hoge melkprijs geeft wat ruimte voor aflossen, maar niet voor nieuwe investeringen. Boeren, die veel grond hebben gekocht op het hoogste punt van de markt, staan nu "onder water'. Net als veel huizenbezitters in Nederland.

Daarom is boeren meer managen dan melken. Zorgen dat je kosten laag blijven, dat je een stijgende  rente aankunt en vooral niet verder springen dan je pols lang is. Dat leert ons Arla, die met ongeveer dezelfde melkprijzen in verschillende landen zeer tevreden, een beetje tevreden en ontevreden leden heeft.

Vergaderboer

Laatste reacties

 • agratax2

  vergaderboer. Misschien moeten boeren leren om NEE te zeggen al willen ze nog zo graag buurmansland kopen.

 • joannes

  Ik denk dat het niet met NEE zeggen te maken heeft @agratax1, het heeft meer te maken met een goed inzicht in de prijsvorming. Prijsvorming van de melkprijs die steeds meer door wereldconsumptie en multinationals bepaald wordt en de locale productiekosten. Boeren moeten zich realiseren dat met één bureaucratisch besluit het rendement van vandaag op morgen kan verschillen en voor dat risico heb je een behoorlijke buffer nodig. Topfinancieringen waarook ter wereld worden direct afgestraft wanneer het een keer tegenzit. En banken ..... bekijken een topfinaciering altijd in de context van een faillissement. Zij lopen het minste risico.

 • VeireS

  Wat is dan een goede kostprijs per liter melk? Ik denk dat in europa de verschillen zitten tussen 20 en 45cent per liter...

 • farmerbn

  In een goed jaar investeren in iets wat je al hebt (nieuwe trekker enz) geeft een hogere kostprijs. Investeren in groei (meer omzet) vaak een lagere. Tenzij je de nieuwe trekker contant betaalt maar dat gebeurt niet zo vaak. Extra aflossen verlaagd wel de kostprijs maar dat is maar een beetje.

Of registreer je om te kunnen reageren.