AlgemeenOpinie

Koeien of kennis?

De verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) die deze week gehouden worden, hebben eigenlijk twee lagen. De eerste laag is: bent u voor of tegen Europa? Of beter: bent u voorstander de Europese Unie? Wie die vraag met ‘ja’ beantwoordt, moet in ieder geval gaan stemmen.

Er zijn veel meer redenen om wel te stemmen dan om het niet te doen. De problemen in Oekraïne tonen bijvoorbeeld aan dat vrede niet vanzelfsprekend is. De langdurige stabiliteit die we in Europa nu kennen, is voor een groot deel toe te schrijven aan de EU.

Stemmen, dus. Maar op wie? Het lijkt erop dat deze keer meer dan bij andere edities van de EP-verkiezingen, sprake is van een echte verkiezingsstrijd. Het interessante is ook nog dat die over landbouwgerelateerde onderwerpen gaat.

D66 profileert zich daarbij als echte anti-landbouwpartij met de slogan ‘Geen koeien maar kennis’. Dit is niet alleen een rare keuze – waarom niet koeien én kennis? – het betekent ook een regelrechte aanval op de landbouwsubsidies. Het CDA spreekt van de weeromstuit over een ‘hetze tegen boeren’.

D66’s ramkoers maakt het de VVD lastig. Die zet zichzelf graag neer als ondernemerspartij, en lonkt zo naar de boerenstem, maar zit in dezelfde fractie in het Europarlement. Bovendien wil die partij, ook al wil de landbouwwoordvoerder dat liever niet toegeven, ook van de landbouwsubsidies af.

Weet u het ook niet meer? Raadpleeg de speciale boeren-stemwijzer op www.boerderij.nl

Beheer
WP Admin