Commentaar

4 reacties

Koeien of kennis?

De verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) die deze week gehouden worden, hebben eigenlijk twee lagen. De eerste laag is: bent u voor of tegen Europa? Of beter: bent u voorstander de Europese Unie? Wie die vraag met 'ja' beantwoordt, moet in ieder geval gaan stemmen.

Er zijn veel meer redenen om wel te stemmen dan om het niet te doen. De problemen in Oekraïne tonen bijvoorbeeld aan dat vrede niet vanzelfsprekend is. De langdurige stabiliteit die we in Europa nu kennen, is voor een groot deel toe te schrijven aan de EU.

Stemmen, dus. Maar op wie? Het lijkt erop dat deze keer meer dan bij andere edities van de EP-verkiezingen, sprake is van een echte verkiezingsstrijd. Het interessante is ook nog dat die over landbouwgerelateerde onderwerpen gaat.

D66 profileert zich daarbij als echte anti-landbouwpartij met de slogan 'Geen koeien maar kennis'. Dit is niet alleen een rare keuze - waarom niet koeien én kennis? - het betekent ook een regelrechte aanval op de landbouwsubsidies. Het CDA spreekt van de weeromstuit over een 'hetze tegen boeren'.

D66's ramkoers maakt het de VVD lastig. Die zet zichzelf graag neer als ondernemerspartij, en lonkt zo naar de boerenstem, maar zit in dezelfde fractie in het Europarlement. Bovendien wil die partij, ook al wil de landbouwwoordvoerder dat liever niet toegeven, ook van de landbouwsubsidies af.

Weet u het ook niet meer? Raadpleeg de speciale boeren-stemwijzer op www.boerderij.nl

Laatste reacties

 • Mozes

  Al eens eerder heb ik hier opgemerkt dat ik op landbouwgebied liever met GroenLinks te maken heb dan met D66.
  Agri en Food is één van de topsectoren van de Nederlandse economie. Nergens is de landbouw zo hoog ontwikkelt dan in Nederland. China zoekt speciaal samenwerking met een Nederlandse zuivelcoöperatie om hun eigen zuivel op een hoger niveau te brengen. Nederlands pootgoed geldt als het beste ter wereld. Wageningen staat internationaal in hoog aanzien.
  De wereld staat de komende decennia voor een enorme opgave. Er moet veel meer voedsel geproduceerd worden en ook nog eens veel duurzamer. Er moet dus enorm veel nieuwe kennis ontwikkelt worden. Daarnaast fungeert de landbouw als voedingsbodem voor industriële hightech ontwikkeling. Denk bv aan de ontwikkeling van de melkrobot.
  De slogan van D66 laat zien hoezeer deze partij een Randstadpartij is met minachting voor de landbouw.

 • Mozes

  Wat de stemwijzer betreft: die heb ik al twee keer ingevuld. Één keer bij Boerderij en één keer bij EenVandaag. Bij Boerderij kwam ik tot mijn verbazing uit bij de PvdA, daarna CDA, VVD op gelijke hoogte. Bij EenVandaag kwam ik uit bij D66. Dit komt waarschijnlijk omdat ze daar geen specifieke landbouwvragen hadden. De PVV en SP stonden in beide gevallen onderaan. Zover onderaan dat ik eerst een half uur naar beneden moest scrollen voordat ze zichtbaar werden op het scherm.

 • Fermer

  @ Mozes, dat wordt voor jou dus duidelijk D66-VVD ( = 1 EU-fractie) stemmen. Meer geld naar kennis en ontwikkeling, internationaal, duurzaam. Alle twee Randstad-partijen, met moderne visies en mensen, zij eisen en bepalen en wij boeren draaien en betalen. Overigens, de wereld voeden is geen probleem, de hoeveelheid mensen zal nooit het beschikbare aanbod voedsel overstijgen, maar wie zal het eten van de grote meerderheid, de armen, betalen?

 • vandenbrandcv1

  kennis kun je maar een keer 'verkopen'. in de praktijk gaat het met buitenlandse stages gratis weg .met koeien en (MELK) kun je blijven verdienen. ze zeggen wel eens, je moet geen apen leren klimmen dat kunnen we zelf wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.