AlgemeenOpinie

Het ammoniakspook waart weer rond

En weer is er iets raars aan de hand met ammoniak. Door ingrijpende maatregelen is de uitstoot van dit voor natuur schadelijke gas drastisch verminderd. Toch constateert RIVM dat de concentratie ammoniak in de atmosfeer de afgelopen vijftien jaar niet is afgenomen. Rara…

Hiermee komt er weer een hoofdstuk bij het al zo dikke en taaie boek van het ammoniakbeleid. Al sinds het begin daarvan bestaat onder boeren grote twijfel over de onderbouwing. Door deze nieuwe inzichten wordt die twijfel opnieuw versterkt. Wie altijd al zei dat de zodenbemester meer kwaad dan goed doet, ziet zijn vermoeden bevestigd, ook al is díe conclusie nog voorbarig.

Natuurlijk moeten we zo snel mogelijk weten hoe het werkelijk zit. Is er een nieuwe ammoniakbron bijgekomen die de verdiensten van de landbouw neutraliseert? Maar de belangrijkste vraag is: is het ammoniakbeleid voldoende stevig gefundeerd? De wetenschappelijke onderbouwing vertoont op zijn minst scheurtjes. Het vertrouwen in instituten als WUR en RIVM, hofleveranciers van feiten over het milieu, wordt er zo niet groter op. Denk ook aan de rel rond ex-CPB-baas Coen Teulings, die achteraf verklaarde dat de berekeningen over het voordeel van de euro met een korreltje zout genomen moeten worden.

Best mogelijk dat de zekerheid die iedereen graag wil niet mogelijk is. Wetenschappers werken tenslotte met hypotheses en zijn altijd bereid hun inzicht te ruilen voor een beter. Maar wie tonnen moet investeren in nieuwe stallen, mestuitrijders en luchtwassers, schiet daar niks mee op.

Beheer
WP Admin