Redactieblog

19 reacties

Een nieuwe vrouw, een nieuw geluid?

Er moeten meer vrouwen komen in de besturen en raden van commissarissen. Het gebrek aan vrouwen kost geld. Dat vindt Ralf Knegtmans, werkzaam bij een bureau dat vrouwen zoekt en levert voor topfuncties.

Dat zal wel. Vrouwen in een bestuur kunnen zeker goede dingen doen. Je kunt er echter ook andere ervaringen mee hebben, zoals de praktijk in de landbouw laat zien.

Wij hebben tot nog toe vaak meer last dan genot van – besturende - vrouwen. Neem Marianne Thieme van de Partij van de Dieren. Die haalt ons het bloed onder de nagels vandaan. Ze is maar met één ding bezig en dat is het vernietigen van de huidige landbouwsector.

En wat te denken van Antoinette Hertzenberg, de felle vrouw van Radar? Ze is via haar man Nico Koffeman, lid van de Eerste Kamer, ook verbonden aan de Partij van de Dieren. Ze steunt Thieme opzichtig in de doelstelling de veehouderij in ons land de nek om te draaien.

In eigen kring hebben we Sieta van Keimpema. Die heeft veel macht onder ontevreden boeren, die samen de Dutch Dairymen Board en Nederlandse Melkveehouders Vakbond vormen. Alle respect voor haar inzet, maar ze zorgt wel voor een tweespalt onder de boeren en kost daarom boeren ook veel geld. Elke tweespalt kost meer dan het oplevert. Kijk maar naar de voorheen machtige vakcentrale FNV.

En dan nu Ingrid Jansen, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Een jonge vrouw, met een frisse uitstraling. Totaal anders dan haar voorgangers. Ze studeerde bedrijfskunde en was beleidsmedewerker in Brussel en de Tweede Kamer. En ze is geen varkenshouder.

Kortom, een vrouw met kennis en durf. Misschien lukt het haar om de kloof tussen LTO en de NVV te overbruggen. Dat zou de varkenshouderij veel opleveren. Wie weet, is het een tweede Annechien ten Have, de LTO-vrouw die ik nog steeds mis.

Laatste reacties

 • Mozes

  Vergaderboer spreekt precies uit wat ik enkele weken geleden al dacht: hopelijk ontwikkelt Ingrid Jansen zich tot een nieuwe Annechien ten Have en niet tot een tweede Sieta Keimpema.

 • Fermer

  Deze blog benadrukt maar weer eens de dictoriale inslag van de schrijver, dat past binnen het moderne communistische Nederland.

  Helaas voor vergaderboer: alle genoemde dames hebben uitstekende resultaten voor hun achterban bereikt en daar gaat het om.

  De tweespalt waarover u het heeft, veroorzaakt u en de uwen enkel en alleen zelf dmv dit soort uitspraken in dit soort stukjes, erg onproffessioneel en schadelijk voor de sector, maar u en de uwen hebben vast andere belangen hierin, of niet?

 • bertes

  vergader boer wil alleen groeien.

 • minasblunders1

  Precies Emmerei, die tweespalt wordt inderdaad veroorzaakt door types als Vergaderboer. Er zijn 2 groepen boeren: boeren met dollartekens in de ogen, voor wie genoeg nooit genoeg is en boeren met liefde voor het vak. Die eerste groep is de doelgroep van het ministerie van onkunde, LTO en Wageningen, waar Vergaderboer ook bij hoort.

 • joannes

  Heb je je weleens afgevraagd wanneer er tweespalt ontstaat in een groep? En....Heb je je weleens afgevraagd waarom Marianne en Antoinette zoveel succes hebben in de Politiek? Kan het niet zijn dat ze aantrekkelijke standpunten voor een bepaalde groep innemen waarmee ze volgers krijgen? Standpunten ingenomen door het LTO, mede door Annechien, hebben in het verleden geleid tot tweespalt! Heb je je weleens afgevraagd hoe de gewenste eendracht zou kunnen ontstaan? Ik wel....... Veel boeren zijn met vee opgegroeid en denken een organisatie te kunnen leiden als een boerderij. Precies daar gaat het mis! Wanneer je die ander zijn mening niet respecteerd en/of het geduld kan opbrengen er iets van te begrijpen ontwikkeld de tweespalt zich vanzelf. Boeren die, vaak met de rug tegen de muur, gedwongen worden door hun eigen slecht overtuigende organsatie, zoeken dan een eigen weg.

 • Mozes

  Joannes, uit de exitpoll van Boerderij bleek dat jou standpunt door 12 personen gedeeld wordt.

 • Mozes

  Die succesvolle vrouwen zoals Marianne Thieme en anderen zijn alleen succesvol door zich af te zetten. Door te zeggen wat ze NIET willen waarbij zij alle verantwoordelijkheid bij anderen leggen. Het gaat alleen maar om wat ANDEREN wel of niet moeten doen. Alle anti-partijen doen op dit punt hetzelfde. Wat vooral opvalt is dat ze zelf nooit ergens verantwoordelijkheid voor nemen. De geschiedenis leert dat ze vroeg of laat allemaal door de mand vallen.

  Wij boeren moeten keuzes maken in wat wij WEL willen. In hoe wij onze eigen verantwoordelijkheid denken in te vullen. Annechiem ten Have heeft hier een visie op. FrieslandCampina ook.

 • joannes

  Beste Mozes, je bent weer met je standpunten bezig terwijl de onderwerpen ¨Tweespalt¨ en ¨Eendracht¨ zijn. Zolang er in een gemeenschap geen gehoor gegeven wordt of voldoende uitleg voor overtuiging gegeven wordt, zal die groep uiteindelijk in tweespalt opdelen. De democratie is daar een mooi voorbeeld van in positieve zin, want die geeft ruimte aan Conservatieven en Progressieven, een gemeenschapplijke meerderheid te vormen. De vraag is of dat binnen het LTO ook mogelijk is? En zo ja, waarom zijn er desondanks ¨Vakbonden¨ die proberen direct invloed te krijgen op beleidsvorming vanwege de onvrede met die al in hoge mate geïntegreerde LTO in het overheids en onderwijs wezen.

 • Fermer

  @Mozes, dus wij boeren hebben er zelf met LTO voor gekozen miljarden euro's te verknallen met mest luchtfietserij? Dus wij hebben zelf gekozen voor een melkveehouderij afhankelijk van subsidie's? Voor een hoogproductieve veehouderij die gedecimeerd wordt door open grenzen en concurentievervalsing? En wij als Nederlandse landbouw hebben zelf vrijwillig gekozen onze nek in de strop van de banken te steken voor groei, omdat de enige manier zou zijn te overleven? Want dat is de weg die de LTO ons ingeleid heeft.

 • gjh

  mozes je bent een echte lto er veel babbels en weinig inhoud.en de schuld bij een ander leggen.

 • joannes

  Overigens Beste Mozes, waarom denk je dat mijn standpunten leiden tot een PVV keuze? Dat heb ik nooit geschreven! Met je vooringenomenheid kleur je me verkeerd in!

 • aarthamstra1

  Het verschil met ZLTO en de dieren partij . Is dat de dieren partij al zou je het niet denken ook aan de boeren denkt. Boerenbedrog (z)lto aan zich niet!!.

 • Rip

  Toen ik dit stukje van Vergaderboer las dacht ik dat het ging om vrouwen, die zo eenzijdig gericht zijn en geen inlevingsvermogen hebben in de standpunten van de ander, dat ze tweespalt zaaien. In de discussie gaat het over allemaal eigen standpunten en geen greintje begrip voor de ander. Dan vergeten we natuurlijk wel dan eenheid macht geeft en tweespalt macht geeft aan de tegenpartij. Dat moeten we ons meer realiseren.

 • koster

  De praktijk leert dat er minstens 2 kruiwagens moeten zijn voor de kikkers. Tweespalt zie ik als de kruiwagens niet samen werken of zelfs tegenwerken. Gun de andere kruiwagen zijn eigen pad en verenig waar het kan en kam nooit de ander af.

 • Rip

  Waarom moete er twee kruiwagens zijn, Koster? Is het niet beter alle kikkers in één kruiwagen te hebben en met een gelijk geluid naar buiten kwaken? In de kruiwagen kunnen de kikkers dan onderling wel ruziemaken. Daar heb je ook in de praktijk geen twee kruiwagens voor nodig.

 • ikkethuis

  De kruiwagen moet ook de richting in gaan, waar de kikkers heen willen. Anders springen ze er stuk voor stuk uit.

 • Ishtar

  Ze staat voor een onmogelijk taak, met een achterban wat gewent is te luisteren naar populisten, met geen visie, en maar 1 doel en dat is geld.
  Helaas voor haar goede bedoelingen, maar dit is onmogelijk met zo'n achterban.

 • Noordam2

  alle meningen hebben wel een stuk waarheid in zich, maar waar ik me over verbaas is , dat iedereen die probeert geld te verdienen binnen zijn sector vaak gezien wordt als een geld wolf, dat is denk niet terecht.
  in de echte maatschappij is iedereen die succesvol bezig is en geld verdiend door handig zakendoen, innovatief werkt en de kosten laaghoud een goede ondernemer.
  overigens vind ik ook dat je ten alle tijd respect moet hebben voor andere meningen, niet voor mensen die ten koste van alles hun mening willen doordrijven

 • koster

  We moeten minstens 2 kruiwagens hebben Rip, omdat er diverse kikkers zijn, die als zij de route van de kruiwagen mogen bepalen, ik niet in die kruiwagen wil! En zeer waarschijnlijk is dat wederzijds.
  Doch met kundige kapiteins aan het roer hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Ik persoonlijk denk zelfs dat het een kans is. En dat kan zolang de kapitein zijn of haar ego op het nachtkastje laat liggen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.