AlgemeenOpinie

Een nieuwe vrouw, een nieuw geluid?

Er moeten meer vrouwen komen in de besturen en raden van commissarissen. Het gebrek aan vrouwen kost geld. Dat vindt Ralf Knegtmans, werkzaam bij een bureau dat vrouwen zoekt en levert voor topfuncties.

Dat zal wel. Vrouwen in een bestuur kunnen zeker goede dingen doen. Je kunt er echter ook andere ervaringen mee hebben, zoals de praktijk in de landbouw laat zien.

Wij hebben tot nog toe vaak meer last dan genot van – besturende – vrouwen. Neem Marianne Thieme van de Partij van de Dieren. Die haalt ons het bloed onder de nagels vandaan. Ze is maar met één ding bezig en dat is het vernietigen van de huidige landbouwsector.

En wat te denken van Antoinette Hertzenberg, de felle vrouw van Radar? Ze is via haar man Nico Koffeman, lid van de Eerste Kamer, ook verbonden aan de Partij van de Dieren. Ze steunt Thieme opzichtig in de doelstelling de veehouderij in ons land de nek om te draaien.

In eigen kring hebben we Sieta van Keimpema. Die heeft veel macht onder ontevreden boeren, die samen de Dutch Dairymen Board en Nederlandse Melkveehouders Vakbond vormen. Alle respect voor haar inzet, maar ze zorgt wel voor een tweespalt onder de boeren en kost daarom boeren ook veel geld. Elke tweespalt kost meer dan het oplevert. Kijk maar naar de voorheen machtige vakcentrale FNV.

En dan nu Ingrid Jansen, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Een jonge vrouw, met een frisse uitstraling. Totaal anders dan haar voorgangers. Ze studeerde bedrijfskunde en was beleidsmedewerker in Brussel en de Tweede Kamer. En ze is geen varkenshouder.

Kortom, een vrouw met kennis en durf. Misschien lukt het haar om de kloof tussen LTO en de NVV te overbruggen. Dat zou de varkenshouderij veel opleveren. Wie weet, is het een tweede Annechien ten Have, de LTO-vrouw die ik nog steeds mis.

Beheer
WP Admin