Redactieblog

2663 x bekeken 11 reacties

Dijksma is uit!

Denk je dat er weer een paar jaar rust is in de meststoffenregelgeving, tovert staatssecretaris Sharon Dijksma nog een verrassing uit de hoge hoed. Nog maar kort terug ook al een onaangename verrassing met de te laat gegunde derogatie de 80/20-verordening. Daar kon je nog enig begrip voor de argumentatie opbrengen, maar niet voor de gang van zaken.

En nu, nota bene, blijkt dat daar waar derogatie wordt gegund, geen fosfaatkunstmest meer mag worden aangekocht. Een groeiseizoen wat al lang van start is, een bouwplan waarvoor al een half jaar geleden beslissingen zijn genomen. Hoe raar kun je het maken, Sharon, je begrijpt er echt niks van! Onbehoorlijk bestuur, zo mag je de dossierontwikkeling van de mestregelgeving van Dijksma noemen. Wie weet wat voor verrassingen er nog meer komen. Dit wekt geen vertrouwen. Dijksma schijnt haar ambtenaren een spreekverbod te hebben gegeven. Dus toen ze voor de ZLTO-boeren stond te speechen en daar de nieuwe derogatie verdedigde, wist ze al van deze verzwaring.

Het vertrouwen, zo nodig in het poldermodel om te komen tot een inhoudelijk dialoog, is ernstig beschadigd. Sharons glans verbleekt. Dat geldt ook voor LTO: nog maar kort geleden waren Kees Romijn van melkveehouderij en Piet Boer van de zuivelorganisatie NZO euforisch over het feit dat zij de sector behoed hadden voor dierrechten. Zij hebben de verbondenheid van vee en land, de regionale grondgebondenheid, vanuit voederwinningsoogpunt geïntroduceerd om zo ruimte te krijgen voor melkveehouderijontwikkeling met derogatie. Uit oogpunt van bodemvruchtbaarheid en milieuzorg is het vanzelfsprekend dat derogatie in deze klimaatzone wordt gegund, mits er sprake is van goede landbouwpraktijk.

LTO en de zuivelsector laten zich inpakken, ze reageren ook nu weer veel te mild. LTO vindt zichzelf geweldig, omdat de fosfaataankoopregel niet geldt voor al aangekochte kunstmest. Alsof je dat van het land kunt lepelen. Boeren gaan weer zoeken naar oplossingen. Mest met veel fosfaat en weinig stikstof wordt dan interessant. En dat gaat de verbrandingsoven in, snap je het nog?

Dijksma: dossierkennis opvijzelen, LTO en zuivelsector: prioriteiten stellen en focus ontwikkelen, dat zijn mijn boodschappen.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Geen corrupter ministerie dan het ministerie van landbouw!

 • John*

  ach viel te verwachten..

 • gjh

  mooi stukje ,LTO heeft zich weer laten inpakken zoals gewoonlijk.

 • farmer135

  eeeh minasblunders1, welk ministerie van landbouw bedoel je ?

 • joannes

  De agrarische sector heeft ook een groot intern probleem! Interne tegengestelde belangen! Zoiets is moeilijk tevreden te stellen. Zeker wanneer dan ook nog eens extra maatschappelijke eisen gesteld worden. Wanneer intern de oplossingen niet duidelijk zijn, hoe kan dan een ambtenaar of een Minister het ooit goed doen! Het enigste wat ze kunnen is de beperkingen doceren. Het grote probleem is dat de industrialisatie die tot overschotten leidt die buiten een agrarisch deelgebied opgelost moeten worden, hetzij via techniek (het raffiniëren) wat niet van de grond komt, hetzij met onderlinge transacties (de mesthandel) die met de nodige fraudes en onnauwkeurigheden kampt. Daarbij voelt een akkerbouwer geen verantwoordelijkheden voor een koeien, varkens of kippen mest. Kortom wanneer een ieder het via de Minister wil oplossen wordt het een lijdensweg voor alle partijen. Ik hou er niet van een Minister te verdedigen maar de sector heeft boter op haar hoofd wanneer ze niet meer naar het werkelijke probleem kijkt. Het probleem van onderlinge samenwerking bij het oplossen van die overschotten.

 • minasblunders1

  Farmer, als ik in dit geval praat over het ministerie van economische zaken doe ik een aantal mensen onrecht (die wel eerlijk zijn). Vandaar dat ik specifiek het landbouwdeel noem.

 • minasblunders1

  Joannes, je moet de oplossing ook niet zoeken bij een minister, staatssecretaris of ambtenaren; zij zorgen nu juist voor het probleem dat koste wat kost in stand gehouden moet worden. De oplossing is héél simpel: laat deze lieden eens eerlijk worden, moet jij eens opletten hoe snel de vermeende problemen zijn opgelost. De landbouwsector kampt met minder tegenstellingen dan jij denkt. Sterker nog: de sectoren versterken elkaar.

 • koestal

  Dijksma is het paard van Troje

 • koestal

  veel ambtenaren op de ministeries zijn links of groen-links en hebben niets met boeren

 • schoenmakers1

  de politiek maakt meer kapot dan je lief is

 • qwerty1230

  er is helemaal geen mestoverschot alle boeren komen mest te kort vanwege die derogatie en mestwetregels

  ze moeten gewoon die hele mestwet afschaffen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.