Redactieblog

14 reacties

Calm before the storm

Als één van de weinigen hadden wij nog niets gemaaid. Wijnand vond het gras nog net niet lang genoeg. En de koeien houden niet van spinazie, roepen onze cowboys ook altijd.

Wanneer boeren links en rechts de maaiers voorbij zien komen, slaat meestal de koorts toe. Dan worden ze onrustig. Bij onze stagiair ligt de eerste snede al bijna twee weken onder het zeil en bij de buurman ook. Maar Wijnand is opvallend rustig en wacht op het volgende mooie weer. En als dan eindelijk de nieuwe maaiers arriveren, is hij meer dan een avond bezig met het goed afstellen van de gigantische apparaten. Dat was het dus. Daarom was hij zo geduldig! De volgende dag maait hij één strookje achter de stal om het uit te proberen.

En als de weersverwachting gunstig is voor de komende dagen, gaat het gebeuren. Met groot plezier zie ik hem gaan met zijn nieuwe trekker inclusief nieuw maaigerei. Hij is niet meer te stoppen. Een dag later ligt alles eraf. 75 hectares in één keer. Dat hebben we nog nooit gedaan. Het weer helpt geweldig mee met een flinke bries en een stralende zon. Dat scheelt ook weer een keertje schudden. Ondanks de drukte op dit soort dagen, heeft het ook wel wat. Waar je ook kijkt, iedereen is bezig. Onze kinderen rijden afwisselend mee op de schudder en de wierser. Ze riepen het al van te voren: "als het vakantie is gaat papa maaien!" Wat een geluk dat dit zo uitkomt, dan hoef ik ze ook niet met dikke tegenzin naar school te sleuren. Weer een dag later is de eerste opraapwagen om zes uur al aan het rijden. En de kuil wordt hoger dan ooit. In de loop van de middag moet er een tweede sleuf gebruikt worden, terwijl iedereen staat te plukken aan de randen om de hoge kuil mooi strak te maken. Dat is ouderwets boerenwerk. Met de grote pan nasi weten de mannen dan ook wel raad. En onze oudste cowboy wil koste wat kost bij het afdekken zijn. Als de klus om elf uur 's avonds geklaard is, kijken we tevreden naar het resultaat. En wanneer een paar dagen later de mesttank weer achter de trekker hangt, regent het hard en giert de wind om de stal. Best weer voor de tweede snede. Laat het gras maar weer groeien!

Laatste reacties

 • evert.uitslag1

  Mooi artikel Claudia!
  Voor een boer is het altijd;Keep quiet!

 • Zuperboer

  Prachtig verhaal en achter die rust van de boer gaat soms heel wat schuil om alles goed te regelen. Klopt precies hoe je het beschrijft, hier zijn de zoons 14 en 17 maar als de loonwerker komt krijg je ze bijna niet op school. Dan rest ons niets dan ze maar met 'hooikoorts' ziek te melden. Waarop de directeur van onze dorpsschool ons: 'veel plezier met inkuilen toewenstte'.

 • minasblunders1

  Ach, van de praktijk leren ze toch ook, Zuperboer.

 • Zuperboer

  Vaak nog meer als in de schoolbanken; Ik was zelf trouwens ook niet binnen 4 muren te houden als de loonwerker thuis aan het werk was. 't Is en blijft een prachtig fenomeen: de Oogst!

 • PieterXT

  Fijn dat jouw boer die rust kan bewaren Claudia, ook als de collega's in de omgeving wél los gaan.
  Ik heb 'er ook zo één' die zijn eigen plan trekt. En als het eens niet zo voerspoedig loopt zoals het nu bijvoorbeeld bij jullie ging, kan hij heerlijk relativeren en zeggen: 'Och, je hebt het (weer) toch niet in de hand. Het komt zoals het komt, je moet het er mee doen !'

  Niet altijd kan ik die rust waarderen en zou ik het liefst met wat meer 'peper' werken, maar ja, ieder mens is anders. (Ja, ik kan ook relativeren, hahaha).

  Groetjes, Florina, op account van haar broerboer Piet ;)

 • koestal

  wij moesten ook nog even geduld hebben vanwege de regen ,de helft was al onder plastic nu de rest nog,het is net weer droog

 • dayo

  in 1 dag 75 ha maaien ..... moet je toch aardig door rijden knap ik red het niet

 • Zuperboer

  Goede verkaveling is 1. Dat zal hier wel het geval zijn. Werkbreedte is 2. Ik schat hier 6 meter. Vorig jaar nog een blog over een nieuwe trekker is schat in min. 130 pktjes is 3. Dan kom ik aan een werksnelheid van 10 km/h. Dat is dus 10000 mtr x 6mtr werkbreedte= 6ha per uur als de kanten los zijn (netto capaciteit). Dan 75 ha / 6 ha/ uur = 12,5 uur. Daarbij komt 1uur koffie drinken met Claudia, 1 uur eten en 1/2 uur ontbijt. En 1 uur oponthoud voor kanten losmaken. Totale werktijd aldus 16 uur. Blijft er nog 8 uur over in een etmaal voor slapen en een lekker potje oogstbier aan het eind van de dag. Kun je misschien zelfs RTL laat nog wel kijken op de bank. Groeten.

 • wittewelle1

  Zuperboer je bent geweldig! Komt een héél eind in de richting :) Groeten Claudia

 • Sjaak

  Uitgaande van dit te maaien areaal, minimaal 4 á 5 keer per jaar, er vindt immers geen weidegang plaats...denk ik dat er gewerkt wordt met 3 maaiers en een werkbreedte van 9 mtr. Wanneer er dan niet gekneusd wordt, is een trekker van 150 pk voldoende. Ergonomisch is het dan wel verantwoord om 75 ha eraf te scheren...er is meer te doen dan alleen maaien;)
  Zó blijft het dan in ieder geval een leuke hobby, want financieel gezien is maaien uitbesteden geen slechte zet...

 • wittewelle1

  Ik zal jullie verlossen: 6,40 m maaibreedte met kneuzen, 165 pk ;) ;)

 • dayo

  helemaal duidelijk maar ja ik met mijn 40 ha en 80 koeien past ook tussen dat geweld, maar verdien op een andere manier ook nog wat centen dus het hoeft ook niet.....

 • dayo

  helemaal duidelijk maar ja ik met mijn 40 ha en 80 koeien pas ook NIET tussen dat geweld, maar verdien op een andere manier ook nog wat centen dus het hoeft ook niet.....

 • Zuperboer

  @wittewelle1: Was 't Humberto, Bridget of toch nog de herhaling van Utopia met een goed glas wijn? Trouwens met Calm after the storm uit de speakers is 't ook goed maaien hoor.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.