Redactieblog

Buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Een afgezaagd gezegde, maar wel een waarheid als een koe. Dat je als uitbreidende varkenshouder weerstand krijgt van de omwonende buren is eerder regel dan uitzondering. Het lijkt soms wel of je nergens meer welkom bent met jouw bedrijf.

Gelukkig is dat (lang) niet overal het geval. Dat het ook anders kan, blijkt maar weer eens uit het feit dat kort geleden in de Slangenburg (vlak bij Doetinchem) maar liefst 21 meibomen tegelijk werden gezet, omdat het hoogste punt van een nieuwe varkensschuur was bereikt. Ik heb zelf nog nooit gezien dat zoveel meibomen tegelijk werden gezet. Drie of vier dat is wel het maximum bij ons in de buurt.

Maar achter dit enorme aantal meibomen zit een verhaal. En wat mij betreft een mooi verhaal. Voordat de nieuwe varkensstal gezet mocht worden is er een lange strijd gevoerd over de vergunning. En juist die lange strijd om de vergunning is de reden geweest voor vrienden, buren, kennissen en buurtverenigingen om mee te doen. Met de 21 meibomen geven ze het signaal af dat het belangrijk is dat de agrarische sector in het buitengebied verder kan. En dat de uitbreiding wat hen betreft akkoord is. Dit is een hartverwarmend signaal en erg fijn voor de varkenshouder in de Slangenburg. Hij mag zich gelukkig prijzen met zulke buren en vrienden.

Dat niet iedere ondernemer dit geluk heeft mag duidelijk zijn. In dezelfde week stond bij ons in de lokale krant dat in De Heurne (zo'n 20 kilometer van de Slangenburg gelegen) buren protestborden hebben geplaatst rond het varkensbedrijf van hun buurman. Ook deze boer wil zijn bedrijf fors uitbreiden. De buren willen dat voorkomen en hebben een advocaat in de arm genomen die hun belangen moet behartigen. Een voorlopige voorziening die de bouw van de stal moet tegenhouden is aangevraagd. De protestborden liegen er overigens ook niet om: 'De een zijn dood is de ander zijn brood'. Van zulke buren wordt je niet blij als varkenshouder.

Nu begrijp ik best wel dat niet iedere locatie geschikt is voor bedrijfsuitbreiding. En dat buren last kunnen hebben van een agrarisch bedrijf om de hoek is ook een gegeven. Dat je dan protesteert en voor je eigen belang opkomt is logisch. Maar geef mij toch maar buren zoals in de Slangenburg. Ik hoop dat hun actie meer navolging krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.