Redactieblog

916 x bekeken 1 reactie

Buiten

Met een enorme wijngaardslak op zijn handje komt onze kleinste cowboy de keuken in lopen. Het regent nogal stevig en dan komen ze altijd overal vandaan.

Stiekem vind ik het ook interessante dieren, dus ik begrijp hem heel goed. De slak zit in zijn huis. "Slakje, kom er maar uit" roept hij zacht met zijn mond voor het huisje. Hij zit zo ruim een half uur lang tegen de slak te praten, maar het lukt niet. "Laat hem maar even met rust, dan komt hij wel" stel ik voor. We zetten de slak in een open weckpotje.

Mijn gedachten dwalen af naar vroeger. Ik kom niet van de boerderij, maar we woonden wel in een klein dorp. Toen ik klein was, stapte ik zo uit onze achtertuin het weiland in. Tussen de koeien en de paarden kwam ik in een andere wereld terecht. Die van pissebedden en blauwe vliegen op de koeienvlaaien, babymuisjes tussen de graspollen en hele zwermen bijen op de veldbloemen. Uren kon ik daar doorbrengen. Mijn broers en zus hadden dat helemaal niet. Maar ik voelde me zo vrij en gelukkig tussen de dieren. En ik zie in de ogen van mijn zonen hetzelfde. Regelmatig zijn het wormen, maar slakken zijn mooier. Die moeten mee naar binnen. Wijnand begrijpt er niet veel van. Ik moet dan heel hard lachen. Als de jongens naar school gaan, haal ik blaadjes en gras voor de slak. Want ik mag hem nog niet loslaten, spreekt onze jongste me streng toe. De slak kruipt ondertussen aan de buitenkant van het glazen potje.

Wat een rijkdom dat onze kinderen buiten op mogen groeien. Natuurlijk beseffen ze dat nog niet, al vertel ik regelmatig dat er ook heel veel kinderen zijn die op een flatje wonen. En dat zij geen wielerwedstrijdje op hun erf kunnen houden, of op rollerskates door een grote woonkamer kunnen rijden.

Wanneer ik naar buiten kijk, zie ik groen zover als het oog reikt. En soms moet ik wat langer kijken om het te laten 'landen'. Dan ben ik weer terug in dat weiland van vroeger en kan ik net zo gefascineerd raken door de schoonheid van de natuur als toen. Ik hoop dat onze kinderen dat ook zien en blijven ervaren. En dat de slak vanmiddag weer naar buiten mag.

Eén reactie

  • ed12345

    Wat mooi als je dat aan je kinderen kan overdragen

Of registreer je om te kunnen reageren.