AlgemeenOpinie

Boeren met je buurman

“Dat is durven denken als een ondernemer”, zegt Hanna bewonderend. Ze leest een interview in Nieuwe Oogst met de samenwerkende melkveehouders Schrijver en Klei uit Dalfsen.

Ze melken 230 koeien in een stal met vier robots. Al vijf jaar werken ze samen. Schrijver wilde uitbreiden en Klei was op zoek naar een ander bedrijf. Ze besloten de stap te wagen en het gaat prima.

“Echte ondernemers, die durven kiezen. Want de mannen zijn omstreeks vijftig jaar. Ze hadden ook ieder voor zich door kunnen gaan. Als ze allebei meer koeien waren gaan melken, hadden ze moeten werken met vreemd personeel. Dat trokken beide boeren niet. Nu hebben ze samen één bedrijf en een goed sociaal leven. Mede door de robots”, knikt Hanna goedkeurend.

Ik vind het een hele stap. Je moet ook een beetje goed kunnen opschieten. Personeel kun je ontslaan, maar je partner op het bedrijf niet. Je zit in feite met ketens aan elkaar gebonden.

“Natuurlijk is dit niet de enige vorm van ondernemen”, zegt Hanna korzelig. “Ik bedoel te zeggen dat we als boeren vaak te traditioneel zijn. Het ideale plaatje is zelf boer zijn op een redelijk groot bedrijf, een opvolger die het bedrijf overneemt en een loonwerker voor het werk waar je niet aan toe komt. Maar vooral zelf de touwtjes in handen”.

“Daar is niks mis mee”, werp ik tegen. “We zitten zelf in die situatie. We vinden het maar vervelend dat Hans de Oceaan oversteekt om daar zijn bedrijf zo nu en dan weer even te runnen.”

“Daardoor zijn wij ook geen gewoon bedrijf”, wijst Hanna mij terecht. “Ik bedoel: al die boeren, die alleen voort ploeteren en asociaal veel uren maken. Zo boeren de meesten. Kijk maar om je heen. Wedden dat er nooit gedacht wordt aan andere manieren van boeren? Waarom niet samenwerken,  een coöperatie vormen van meerdere bedrijven, samen de grond in een bv onderbrengen, zodat de bedrijfsopvolging gemakkelijker wordt. Kortom, andere vormen zoeken, zoals daar in Dalfsen. Of op een totaal andere manier.”

Moeilijk huiswerk van Hanna, vind ik. Komt het omdat ik te traditioneel denk?

Beheer
WP Admin