Redactieblog

11 reacties

Boeren met je buurman

"Dat is durven denken als een ondernemer", zegt Hanna bewonderend. Ze leest een interview in Nieuwe Oogst met de samenwerkende melkveehouders Schrijver en Klei uit Dalfsen.

Ze melken 230 koeien in een stal met vier robots. Al vijf jaar werken ze samen. Schrijver wilde uitbreiden en Klei was op zoek naar een ander bedrijf. Ze besloten de stap te wagen en het gaat prima.

"Echte ondernemers, die durven kiezen. Want de mannen zijn omstreeks vijftig jaar. Ze hadden ook ieder voor zich door kunnen gaan. Als ze allebei meer koeien waren gaan melken, hadden ze moeten werken met vreemd personeel. Dat trokken beide boeren niet. Nu hebben ze samen één bedrijf en een goed sociaal leven. Mede door de robots", knikt Hanna goedkeurend.

Ik vind het een hele stap. Je moet ook een beetje goed kunnen opschieten. Personeel kun je ontslaan, maar je partner op het bedrijf niet. Je zit in feite met ketens aan elkaar gebonden.

"Natuurlijk is dit niet de enige vorm van ondernemen", zegt Hanna korzelig. "Ik bedoel te zeggen dat we als boeren vaak te traditioneel zijn. Het ideale plaatje is zelf boer zijn op een redelijk groot bedrijf, een opvolger die het bedrijf overneemt en een loonwerker voor het werk waar je niet aan toe komt. Maar vooral zelf de touwtjes in handen".

"Daar is niks mis mee", werp ik tegen. "We zitten zelf in die situatie. We vinden het maar vervelend dat Hans de Oceaan oversteekt om daar zijn bedrijf zo nu en dan weer even te runnen."

"Daardoor zijn wij ook geen gewoon bedrijf", wijst Hanna mij terecht. "Ik bedoel: al die boeren, die alleen voort ploeteren en asociaal veel uren maken. Zo boeren de meesten. Kijk maar om je heen. Wedden dat er nooit gedacht wordt aan andere manieren van boeren? Waarom niet samenwerken,  een coöperatie vormen van meerdere bedrijven, samen de grond in een bv onderbrengen, zodat de bedrijfsopvolging gemakkelijker wordt. Kortom, andere vormen zoeken, zoals daar in Dalfsen. Of op een totaal andere manier."

Moeilijk huiswerk van Hanna, vind ik. Komt het omdat ik te traditioneel denk?

Laatste reacties

 • Noordam2

  natuurlijk is vergaande samenwerking en prima manier om je bedrijf te vergroten, een beter sociaal leven te creeren. Het geeft ongekende mogelijkheden. Het idee van Hanna om de grond in een BV onder te brengen maakt zo'n samenwerking veel te ingewikkeld en is absoluut niet nodig. tevens is de landbouwvrijstelling ook niet meer van toepassing.
  de grond blijft bij de families, de exploitatie van het bedrijf wordt een gezamelijke v.o.f of b.v. de gebouwen kunnen worden gebruikt tegen vergoeding evenals de grond. De vergoeding van de grond is afhankelijk van het resultaat ( geen vast bedrag anders wordt het huur)
  op deze manier kun je zonder veel te investeren veel efficienter werken en een goed sociaal leven creeren (<>)
  natuurlijk zijn variaties op bovenstaande mogelijk, maar hou het simpel

 • agratax2

  Noordam2. Het bedrijf in de familie houden en dan 1 bedrijfsopvolger en de rest van de familie kijkt toe in de hoop op dividents uitkering. Hun rendement waar boeren graag mee schermen -waarde stijging van de grond bij verkoop- is hier niet want die verkoop komt niet zonder stop zetten bedrijf. Stel de niet boerende kinderen vinden de opvolger een slechte boer en willen er van af en verder gaan met en buitenstaander of de Geld maken (grond prijs is hoog). Wat jij nog stelt grond gebruiken zonder dat het pacht wordt betekent mijn voorstel BV vorm maar dan zonder exploitaite is niet mogelijk want een boer zonder onderpand kan zijn leningen bij de bank wel vergeten. Heeft hij als zekerheid zijn aandeel in de BV spreken we over een onverdelde boedel en daar zij banken ook niet happig op. De enige weg is een BV of co-op vorm waarbij het bedrijf als een eenheid wordt gerund door de beste bedrijfleider die er te krijgen is, ookal is dat van buitenaf. Het niet uit elkaar halen van dit soort grote kapitalen en niet laten leiden door de best mogelijke man/vrouw is vragen om (familie) ruzies.

 • Noordam2

  agratax, geen situatie is gelijk, maar dat er mogelijkheden zijn is zeker
  zoals wij het doen zijn er meerdere ( novifarm)

 • veldzicht

  Vaak gaat het fout met die grote meermans bedrijven,in het begin
  zijn ze anthousiast,grote stallen ,honderden koeien,iedereen kijkt er met bewondering naar,na een aantal jaren komen er bijna altijd problemen,
  opvolgers die niet met elkaar op kunnen schieten,echtgenotes die het er niet mee eens zijn,scheidingen dat er een hoop geld opgehoest moet
  worden dat er niet is dan heb je de poppen aan het dansen,geef mij maar een eenmans bedrijf, weet je tenminste waar je aan toe bent.

 • Rip

  Een eenmansbedrijf is overzichtelijk, maar sociaal gezien een onding. Je werkt altijd met jezelf, hebt nooit geen tegenspraak en wordt dan een vervelend mens.
  De meeste ruzies komen ook voor op bedrijven met een vader en zoon, zo zie ik in mijn omgeving. Nee, geef mij maar een meermansbedrijf. Voor de financiering heb ik ook geen oplossing alhoewel de grond in een boerengrondbank mij nog niet eens zo gek lijkt.

 • veldzicht

  Rip ik heb ook ,n eenmans bedrijf of ik nou zo,n vervelend mens ben?
  ,n ander zal het niet zo gauw in mijn gezicht zeggen maar heb niet de indruk,of het sociaal een onding is betwijfel ik ,je kan ook samen werken
  met buren,losse krachten inhuren, er zijn zat van die jongeren die willen helpen, of bij de boeren hulp gaan,als je daar te gierig voor bent.........
  ja, dan heb je wel een beetje gelijk.

 • landboer

  Met zo,n meermans bedrijf kun je toch ook wel zonder bank, het lijkt mij net een goedkope manier om op te schalen zonder een zware financiering en zonder veel (arbeids) kosten! Maar misschien heeft veldzicht gelijk, wat hij noemt heeft mij ook altijd tegengehouden om zoiets te doen.

 • groot7731

  Nog even en de kolchozen uit het voormalig oostblok worden hier populair. Alle boeren uit een dorp samenwerken op één boerderij.

 • Noordam2

  veldzicht, landboer en groot, we kunnen gelukkig allemaal zelf beslissen en doen wat het beste bij ons past. ik geef alleen aan dat er meer mogelijkheden zijn om op te schalen dan grond aan te kopen. bij ons geeft het ongekende mogelijkheden, gezelligheid en een makkelijker sociaal leven. samen beslissen heeft niet alleen nadelen, persoonlijk zie ik het als een voordeel. Het gevaar voor een Kolchoz? ik zie meer in niet al te groot die dan op deelgebied weer samen kunnen werken ? (aankoop, verkoop, arbeid en vooral kennis)

 • alco1

  Ga eens een puzzel uit de krant maken! Als je het samen met iemand anders doet zul je zien dat je de oplossing veel eerder hebt. Zo is het ook in een boerenbedrijf. Met meerdere mensen kun je elkaar in de positieve zin aanvullen. Er dient echter wel een duidelijke afspraak te worden gemaakt wie de hoofdverantwoordelijke is. De anderen met eventuele financiële inbreng ( waar een vaste vergoeding voor moet staan) moeten ook resultaten in een open bedrijfsboekhouding kunnen terugzien in hun beloning.

 • veldzicht

  Alco als een hoofdverantwoordelijk is kan de ander net zo goed ergens anders knecht worden.sorry werknemer.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.