Commentaar

1 reactie

Weidegang hoort niet in de wet

De Socialistische Partij wil weidegang via de wet afdwingen. Dit zal behalve boze boeren weinig opleveren. Als boeren ergens allergisch voor zijn, dan is het voor een bemoeizuchtige overheid. Met dit voornemen laat de SP zien dat ze nog altijd vanuit dezelfde socialistische - sommigen zouden zeggen: communistische - reflex redeneert: vadertje staat moet alles regelen, tot en met het aantal uren dat de koe in de wei moet lopen.

Weidegang hoort niet in de wet. Maar waar dan wel? Kan de Markt, de grote tegenhanger van de Staat, er wel voor zorgen dat het behouden blijft? Vormen een plusje op de melkprijs en een logo op een melkpak genoeg tegenwicht tegen de grote bulldozer van efficiency die in de richting van het opstallen duwt? Dat is ondanks veel inspanning, mooie woorden en een convenant nog geen uitgemaakte zaak.

De werkelijkheid van nu laat een mix zien van overheidsbeleid en markt. Naast de weidemelkprijs biedt ammoniakbeleid voordeeltjes voor weideboeren. Bij vergunningbeleid, zoals in de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, hebben weideboeren ook een streepje voor. Dat oogt al een stuk vriendelijker dan een Haagse wet. Punt blijft dat regulering van zoiets 'natuurlijks' als koeien in de wei indruist tegen het gevoel. Wie het ook regelt, overheid of markt, vroeg of laat komt er gedoe van. Weidegang wordt nooit meer zoals vroeger. Wen er maar aan.

Eén reactie

  • joopi

    gewoon de plus op de melkprijs hoog genoeg maken. Een gedeelte vaste melkprijs en een gedeelte er bij op voor de 'weiders' en dan wel zo'n plus die echt het verschil maakt

Of registreer je om te kunnen reageren.