Redactieblog

1 reactie

Warmte

Het lijkt mij geen pretje om fruitteler te zijn. Afgelopen week was er weer opschudding in de Betuwe en elders, vanwege de nachtvorst.

Dat is trouwens een verschijnsel dat zich elk jaar wel een keer voordoet: dat het in april een nachtje vriest. Fruittelers moeten dan in de weer met warmte, om de kwetsbare bloesems en kleine vruchtjes te beschermen: zij plaatsen vuurpotten en ventilatoren of houden de bomen nat door ze te beregenen. Gelukkig leek het dit keer allemaal mee te vallen, maar een spannend nachtje was het wel.

En dat is dan nog maar het begin van de ellende. Bedreigingen zijn er volop in de fruitteelt. Appels bijvoorbeeld kunnen te maken krijgen met de appelbladgalmug, de appelbladmineermot, appelbloedluis, appelbloesemkever, appelgrasvlinder, appelgrasluis, appelhoekmijnmot, appelvouwmijnmot, appelzaagwesp, bacterievuur, bladsnuitkevers, bloedvlekkenluis, fruitmot, fruitspintmijt, gespikkelde houtvlinder, groene appeltakluis, groene appelwants, grote appelbladroller, heggebladroller, de roestmijt en nog veel meer.

Ik neem aan dat appeltelers het hele jaar bezig zijn met de jacht op deze kevers, luizen en vlinders. Als je dan niet voortdurend met de gifspuit rond wilt lopen, moeten natuurlijke bestrijders worden ingezet, zoals het lieveheersbeestje. Dat lijkt mij ook nog niet zo eenvoudig: hoe krijg je een lieveheersbeestje zover dat hij de fruitteler helpt tegen bijvoorbeeld de kommaschildluis? Of zijn er ook Poolse lieveheersbeestjes en sluipwespen in de handel? Dat zijn allemaal technische problemen, die de bekwame fruitteler misschien nog wel weet op te lossen. Vervolgens zijn er, naast de weersomstandigheden, de economische onzekerheden. Zal het fruit, na noeste arbeid geoogst, voldoende opbrengen om uit de kosten te komen en er misschien ook nog iets aan over te houden? Wat doet de appelmarkt?

Nee, het lijkt mij geen pretje om fruitteler te zijn. Daar zal ik zeker met warmte aan denken als ik over enige tijd in mijn eerste appeltje van de nieuwe oogst bijt. Lekker, maar niet zonder zorgen.

Eén reactie

  • tinus888

    je vergeet de hagelbuien

Of registreer je om te kunnen reageren.