Redactieblog

11 reacties

Stiekeme controles FrieslandCampina

"Ik vind het maar niks", zegt Hanna."Die stiekeme controles van FrieslandCampina. Onaangekondigd bij een boer komen om te zien of hij zijn zaakjes wel op orde heeft. Dat past niet bij een vertrouwensrelatie tussen de coöperatie en zijn leden. Daardoor wordt de afstand nog groter."

"Wat wil je dan?", vraagt Hans. "De aangekondigde controle, zoals nu, heeft ook geen enkele zin. Je zorgt dat de melkstal en  het tanklokaal er proper bij liggen en klaar is kees. Een controle is nu de tijd om alles weer even extra te gaan doen. Dat doen wij toch ook? Wij wachten tot de aankondiging van de controle komt. Dan even hard werken, maar dan ben je er ook weer een poosje vanaf."

"Voor jou is de controle dus hetzelfde als een APK-keuring van je auto. Die moet verplicht gehouden worden en als de kans op een boete dreigt, ga je naar de garage. Dat is een foutieve instelling. Het moet gewoon altijd goed zijn. Daar moet de zuivelcoöperatie op kunnen vertrouwen. Als dat niet zo is, moet je ook niet verbaasd zijn dat diezelfde coöperatie stiekeme controles gaat doen", vindt Hanna boos.

Een moeilijk probleem. Hans en Hanna hebben allebei gelijk. Ik moet ook niets hebben van de stiekeme controles. Het lijkt de NVWA wel. En dat van je eigen coöperatie.

Aan de andere kant is het wel zo dat wij het voor de aangekondigde komst van de controleur altijd razend druk hebben om alles op orde te krijgen. Dat betekent feitelijk dat niet alles op orde was. Bovendien heeft de controleur een andere kijk op de eisen waaraan het tanklokaal moet voldoen dan wij. Ik lig niet zo snel wakker van een spinnetje tegen het plafond, maar onze laatste controleur wel. In zijn ogen moet je elke dag met de ragebol door de stal.

Hanna schudt het hoofd. "We roepen het over ons zelf af. Het is kennelijk nodig dat er politieagenten van de eigen coöperatie op het erf komen. Maar maak het dan wat bedrijfsvriendelijker. Kondig van te voren bijvoorbeeld een periode van drie weken aan waarin de stiekeme controleurs zullen komen. Dat werkt preventief."

Laatste reacties

 • GCK

  Wie gaat je aangeven voor een extra controle? De RMO-chauffeur, de buitendienstmedewerker, oplettende districtsbestuursleden? De vertrouwensrelatie met FC komt zo onder grote druk.

 • dayo

  als je het na 2015 niet voor elkaar hebt, en de fabrieken verdrinken in de melk, komen ze gewoon de melk niet meer ophalen en zoek je het maar uit..... zou zo maar zijn dat het daar op uit draait!

 • farmer135

  Inderdaad GCK, vertrouwen moet van 2 kanten komen.

 • farmerbn

  De boeren moeten ook onaangekondigd de toiletten van het personeel in de melkfabrieken controleren en o wee als er een spinnetje aanwezig is of een remspoor.
  Nee ,het gaat over de kwaliteit van de melkproducten en niet over andere onnozele zaken.

 • Demeter Griend

  Bij de melkfabriek doen de werknemers per dag verschillende keren schone kleding aan.
  Als ik zie in wat voor overalls sommige collega s lopen die onder de stront zitten, vraag ik me af wat hun gevoel voor hygiene is en produceren voor menselijke consumptie.

 • Rip

  Demeter heeft gelijk. Als ik zie hoe sommige collega's in vuile overalls hun werk doen dan kan je je niet voorstellen dat ze voedsel produceren. Als ze zo in de supermarkt zouden staan, zou niemand meer een zuivelproduct kopen.

 • dayo

  in de supermarkt ligt/is geen stront... dus wordt je overall ook niet smerig

 • Karsveld

  Bij de tandarts kan ik ook niet zomaar binnenvallen! De druk om goed te produceren is al hoog genoeg. De melk moet aan super kwaliteit voldoen helemaal mee eens. Maar laat de boer ook nog een beetje boer blijven en geen man in een laboratorium, we moeten dat allemaal niet willen, het geeft een verkeerd beeld van de boer en de liefde voor zijn vak. Schoon is schoon en niet meer dan dat. Ook op dit gebied hebben wij Nederlanders wel de neiging om door te slaan. Gr. boerin Marij.

 • daantje

  kan het asjeblieft werkbaar blijven

 • boerderijdinther

  Waarom deze negatieve reacties? Alle boeren die hun bedrijf er netjes bij hebben liggen hoeven zich geen zorgen te maken, de bedrijven die er een puinhoop van maken wel. Eindelijk een maatregel die de zogenaamde 'rotte appels' stimuleerd om heel het jaar hun bedrijf op orde te hebben.

 • koeboertje

  Wie de hoogste melkprijs wil beuren moet accepteren dat er onaangekondigde controles komen , we leveren immers een topproduct ,en om de concurrenten voor te blijven moeten we onze kwaliteit en borging steeds weer verbeteren .
  Ik verwacht dat dit beslist niet de laatste aanscherping is .
  Wil je dit allemaal niet kun je altijd nog bij RFC vertrekken krijg je ook nog 5ct per liter mee
  Of je melk dan na 2015 voor de hoogste prijs wordt opgehaald kan ik je niet voorspellen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.