Redactieblog

1797 x bekeken 7 reacties

SWAP-ellende

Iets kopen dat je niet begrijpt en er later achter komen dat het gekochte heel anders uitpakt dan dat je had verwacht. Dat is er aan de hand met de renteswaps waarover op dit moment volop geprocedeerd wordt. De renteswaps zijn in rap tempo het nieuwe hoofdpijndossier van de banken geworden. De Rabobank is inmiddels veroordeeld door de rechter. De bank heeft volgens de rechtbank in Den Bosch niet voldaan aan de zorgplicht voor haar klanten bij de verkoop van deze producten.

Nu koop ik zelf heel vaak dingen waarvan ik niet begrijp hoe ze werken. Zoals bijvoorbeeld de computer waar ik deze column op typ. Geen idee hoe het technisch werkt. Iets met enen en nullen, maar dan houdt het ook heel erg snel op. Dat ik niet weet hoe het werkt, is ook geen enkel probleem zolang mijn computer maar levert wat ik ervan verwacht. Bij de renteswaps is dat dus duidelijk niet het geval. De swaps werden verkocht als een verzekering tegen een in de toekomst stijgende rente. Dat een swap ook een negatieve waarde kan krijgen als de rente daalt, daar werd blijkbaar niet voldoende bij stilgestaan. De rente is de afgelopen jaren gedaald. Dit heeft als gevolg dat als je de lening bij de bank wilt beëindigen je bij moet betalen vanwege de afgesloten renteswap. De renteswap blijkt dus niet alleen een verzekering te zijn voor de geldlener maar ook een verzekering voor de bank. Volgens de rechters hebben de banken als ze dit soort producten verkopen aan MKB-ondernemers de plicht om uitdrukkelijk te wijzen op de risico's van een rentedaling. Als dat niet goed gebeurd is, hoeft de 'beëindigingspremie' niet volledig betaald te worden aan de bank. In de procedure die een melkveehouder heeft aangespannen moest overigens een deel van de beëindigingspremie wel degelijk betaald worden. Dit met het argument dat afnemers van dit soort producten ook zelf goed uit moeten kijken wat ze kopen. Vervolgens wordt dan de beëindigingspremie naar redelijkheid en billijkheid verdeeld tussen de bank en de koper van de renteswap. Omdat geen geval hetzelfde is, zal er nog jaren geprocedeerd gaan worden over dit soort gevallen. Advocaten lopen zich al warm en de eerste collectieve claims zijn in voorbereiding. Ik hoop alleen dat ondernemers die zich aansluiten bij de collectieve claims dit keer wel begrijpen hoe dat werkt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Uit deze swap blunder blijktmar wee eens dat je als gebruiker van bankgeld, je nooit een verzekering in welke vorm dan ook bij dezelfde instelling moet afsluiten. De bank kan je niet helpen als het fout gaat, zij zijn partij in dezen. tevens blijkt dat je nooit iets moet kopen waarvan je de strekking niet kent en de gevolgen in de toekomst al helemaal niet kunt overzien. ondernemen en dat is boer betekent Risico beheersing!!!!

 • aarthamstra1

  Lekker voorbeeld met je computertje Je behoort te vertellen hoe het zo massaal heeft kunnen gebeuren De banken hebben de boel bedonderd . Ze vertelde niet dat je altijd de maximum rente betaald .Dat je bij verkoop wel mag aflossen maar dat je dan evengoed de rente blijft betalen .ZO GLUIPERIG deden ze dat.zodat DESKUNDIGEN het ook niet door hadden.

 • John*

  het is ook een lange termijns product.. of iets werkt of niet werkt moet je met een swap over een periode van 10 tot 15 jaar bekijken..

 • LB Bona

  Het kan toch niet zo zijn dat de bank een swap verplicht stelt bij het aangaan van een financiering, want dan had je de rente ook voor een langere tijd vast kunnen zetten.hieruit blijkt dat allen de bank zelf profijt heeft met de voorkennis dat de rente ann het dalen was.

 • red

  Kleine diefstal wordt bestraft, maar in het groot stelen mag schijnbaar

 • aarthamstra1

  JOHN'. Helaas,, Jonh je betaald altijd de hoogste rente 10 of 15 jaar lang
  Met andere woorden ook nu nog hebben vele ..... het niet door hoe je bedonderd word.... De overheid ,,,,,??? EN .Onze branche organisaties boerenbedrog (Z)LTO zwijgen . over 10 jaar als er schade word verrekend dan willen ze weer van de partij zijn...NVV is dit ook iets voor u leden????
  ps,, bij verkoop zeg over 10 jaar wel aflossen wel verplicht 100% 15 jaar rente betalen.

 • alco1

  Och. Wat is mijn vrouw vaak boos op mij geweest. Ik wilde ook nooit iets aannemen van een ander. Wat zijn WIJ nu blij.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.