Redactieblog

2058 x bekeken 17 reacties

Jonge boer moet buitenspelen

Verhitte discussies aan onze keukentafel over jonge boeren. Directeur Ruud Huirne van de Rabobank vindt dat ze zich te veel richten op inzet en te weinig op netwerken, samenwerken, opleiden en innovatie. Kortom, het zijn geen vergaderboeren.

"Prietpraat", zegt Hans."Hoor de banken eens mekkeren als we niet voldoen aan de financiële verplichtingen. Dan worden we achter de broek gezeten om meer uit het bedrijf te halen. Dat betekent harder werken. Als er geen geld is voor de bank, dan kun je moeilijk gaan innoveren of netwerken. Je kunt niet naar een vergadering gaan en ondertussen de loonwerker op het erf hebben."

"Die meneer Huirne ziet het breder", zegt Hanna bedachtzaam. "Hij bedoelt dat jonge boeren vaak even hard werken als de ouders. En wat gebeurt er dan verder aan opleiding? Weinig. In Vrouwen van Nu spreken we vaak over permanente educatie. Dat is voortdurende bijscholing. Daar komt de jonge boer niet aan toe."

Ware woorden van Hanna. Voor veel boeren valt meer te verdienen achter het eigen bureau, dan aan het werk in de stal. Een boer moet tijd hebben om na te denken over zijn toekomst. Hij moet zijn bedrijf eens vergelijken met hetzelfde bedrijf van veertig jaar terug. Dan is er veel veranderd. Ook hij zal net zoveel moeten veranderen in zijn veertig werkzame jaren.

"Minimaal", vult Hanna aan. "Veranderingen gaan steeds sneller. Ook wordt alles ingewikkelder. Wie had ooit gedacht dat de invloed van de maatschappij zo groot zou worden op onze bedrijfsvoering? Denk aan milieu en dierenwelzijn. Vroeger gaven de boeren de toon aan, ook in de gemeenteraden. Nu zijn het de burgers."

"Jullie zijn het dus eens met die Raborakker?", vraagt Hans verbaasd.

We knikken allebei, terwijl Hanna zegt: "Jonge boeren staan inderdaad vaak te ver van de maatschappelijke werkelijkheid. Een jonge boer heeft ook meestal alleen maar vrienden in eigen kring. Daar moeten ze uitbreken. Bijvoorbeeld met opleiding en netwerken in andere groepen. Daarna komt het innoveren en winst maken op het eigen bedrijf vanzelf."

Laatste reacties

 • Kaiser

  De jonge boer heeft geen commando`s nodig van hij moet zus of hij moet zo. De jonge boer heeft begeleiding nodig. Daar heeft hij meer aan dan het steeds maar aanhoren van commando`s.

 • tinus888

  met je hoofd kan je meer verdienen als met je handen ,is altijd al zo geweest

 • alco1

  Nou Tinus. Boer zijn met altijd schone handen kan ook niet!

 • BO(skabout)ER

  Boer zijn is een mengeling van inzet, gevoel en intelligentie..word de boer te slim dan denkt hij te veel en doet hij te weinig (zie je toch best vaak)

  Zulke boeren zitten op alle vergaderingen en dan denken de andere boeren (moet zo'n boer niet eens thuis de boel opruimen)

 • joannes

  Een jonge boer heeft het niet makkelijk! Vaak 2 generaties, een maatschap en die Rabobank die over de schouder mee kijkt omdat een behoorlijk deel gefinancierd is. Ook al heeft Ruud van Huirne gelijk, de druk is hoog er zijn nogal wat (bet)weters die de jonge boer op de huid zitten. Je moet nogal wat energie hebben om de discussie - en impleciete geest verrijking - met anders denkende in de maatschappij op te zoeken.

 • John*

  helemaal mee eens. kijk eens vaker buitenuit. maar let wel op dat je de kern (je bedrijf) uit het oog verliest of vergeet. Veel vergaderingen zie je alleen maar boeren om je heen. maar meld je ook eens aan bij de lokale ondernemers vereninging b.v. Dat zijn twee vliegen in een klap. je legt een brug tussen boer en burgerij, je doet kennis op over hoe andere bedrijven zaken aanpakken en daarnaast bouw je een mooi lokaal netwerk op.

 • agratax2

  @John. Ik ben het met je eens, kijken in andermans keuken geeft nieuwe ideeen. Naast de vreemde keuken die jij schetst is ook het bedrijf van collega's een grote bron van inspiratie. Heb tuinders horen zeggen; 'Die ene dag in de twee weken die ik bij mijn collega's loop of zij bij mij leveren meer op dan een een week hardwerken in de kas'. Hij bedoelde dat de open discussie over het hele bedrijfsgebeuren hem zowel technisch als sociaal een betere tuinder (ondernemer) maakte.

 • tinus888

  @ alco verdiend de gemiddelde boer veel geld?

 • koestal

  Huirne is slecht op de hoogte met de gang van zaken

 • jrboer

  Deze raborakker heeft idd gelijk. Jonge boeren komen veel te weinig op vergaderingen die er zijn om je te laten horen.
  Hoe kan LTO, FrieslandCampina, CRV of wat voor bedrijf of standorganisatie dan ook er anders achter komen hoe de jonge boer, de ondernemer van de toekomst er over denkt. En dat werkt natuurlijk ook de andere kant uit.

 • Broer

  Er wordt vaak gepocht over de jonge boeren ; hoog opgeleid, mondig enz.
  Op vergaderingen merk ik daar weinig van.
  Ik ben zelf van 1963 en denk soms dat ik de jongste ben...

 • agratax2

  Broer. Je legt de vinger op de zere plek. Jonge boeren werken hard en kankeren op hun co-op of LTO maar als ze al op de vergadering komen, hoor je ze niet. Gedragen ze zich als klapvee en helaas de besturen en directie vertrekken na de vergadering direct richting huis of volgende vergadering. Fout zou ik zeggen; aan de tap bij het biertje komen de (jonge) boeren los en zeggen ze wat ze op de vergadering hebben gezwegen. Neemt het bestuur hier nota van dan kan ze hier in de toekomst haar bestuurlijke voordeel mee doen.

 • ...............

  De jonge boeren zijn er al achter dat je toch geen invloed heb op de besluiten van de directie's. De oude boeren hebben nog steeds het idee dat ze wat in de melk te brokkelen hebben.

 • aarthamstra1

  Vroeger zaten ze in de gemeente raad nu de burger. DAT KLOPT.
  vroeger had Ermelo 300 boeren nu nog 15 ..Word Wakker!!!.80 % is er intussen verdwenen mede dankzij de voorlichting/vergaderboer. verwachting is dat van de overblijvers binnen 10 jaar nog eens de helft verdwijnt .mede dankzij de RABO . Meer Europa. meer groei .Minder zorg
  minder werk minder veiligheid . Als een boer 1000 koeien mag houden moet hij ook 100 zieken zwakken en oude mensen onderhouden.
  Speel nog eens monopolie en bedenk aan het eind vaan het spel hoe de winnaar verder moet spelen om de andere weer in het spel te betrekken.
  DAT IS DE CRISIS .die niemand wil?kan oplossen.Genoeg is genoeg geld ook voor koeien., p.s dat worden kleine zaaltjes met dikke boeren
  en buiten veel armoe.

 • Kaiser

  'Het verstand is bij mij langs gegaan' zei de oude boer.
  Toen ik jong was waren het de ouderen die het altijd beter wisten.
  En nu ik oud ben zijn het de jongeren die het altijd beter weten.

 • Rip

  Vroeger, toen de boeren in de gemeenteraad zaten, hadden ze arbeiders op het bedrijf die het werk deden. Nu is de boer, mede door de automatisering, zelf de arbeider. En alleen op het bedrijf. Alleen grote boeren met werknemers hebben nu nog de mogelijkheid in de gemeenteraad te gaan zitten. Ik hoop dat ze dat ook doen, want anders beslissen onwetende burgers over onze grond en onze uitbreidingsmogelijkheden.

 • koestal

  hoezo buitenspelen ? boeren moeten aan heel veel regels voldoen ,veel te druk met administratie mest en diergeneesmiddelen,anders heb je zo de VWA op je nek nek,belachelijke opmerking van Huirne ,kijk naar je eigen Rabobank met de Libor-affaire

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.