Commentaar

3 reacties

Geurbeleid stinkt

Het onderwerp 'stank' staat weer bovenaan de agenda. Het geurbeleid is gebaseerd op een model dat niet werkt, zo is in Brabant aan het licht gekomen. Het is een pijnlijke constatering.

Stank is even ongrijpbaar als omstreden. Geen veehouderij-onderwerp waar burgers op het platteland zich zo aan kunnen ergeren. Geen onderwerp dat zich lastiger laat vangen in regels. Toch leek dat wel gelukt met uitgebreide rekenmodellen. Nu blijkt dat zogeheten VStacks-systeem onbetrouwbare uitkomsten oplevert.

De provincie Noord-Brabant stelt bijna wanhopig vast dat gemeentes dus geen goede basis hebben voor het beoordelen van vergunningaanvragen van veehouderijen. Niet alleen nu niet, ook de afgelopen jaren niet. Het gevolg: onduidelijkheid over de status van vergunningen die afgegeven zijn.

Snelle opheldering is nodig. In de eerste plaats over de juridische status van vergunningen die blijkbaar ten onrechte af zijn gegeven. Het is onacceptabel als ondernemers die alles volgens de regels hebben gedaan nu toch in onzekerheid komen te zitten. Daarnaast ligt de vraag open wat te doen met ten onrechte afgewezen aanvragen.

Daarna is het zaak het 'lek' in deze toetsing zo snel mogelijk te dichten. Stank is vaag en subjectief, er spelen tientallen stoffen een rol, maar linksom of rechtsom moet er een verdedigbare basis komen op grond waarvan besluiten mogelijk zijn over vestiging van bedrijven. Het nattevingerwerk van nu is dat blijkbaar niet.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Voor fijnstofberekening bestaat een zelfde tekortkoming.

  Bij fijnstofberekeningen voor vergunningaanvragen van stallen is het gebruik van de gebouwmodule wettelijk niet verplicht.
  Gebouwmodulatie berekend hogere fijnstofconcentraties dicht bij stallen.

  Het ministerie is op de hoogte van deze gebouweffecten.

 • sjaak van der linden

  De V-stacks de geurberekening werkt wel zeker, echter wat berekend is wordt niet uitgevoerd.
  Zorg svp voor hoge schoorstenen, zorg voor een regelbare klep in de schoorsteen. En zorg dat de uittrede snelheid constant is. Zie daar kritisch op toe.
  Al jaren wordt dit in Duitsland uitgevoerd en met succes. Wij kunnen het voor u maken zowel met als zonder luchtwasser. ITB uit Boxmeer en we kunnen de geurspreidingsmodellen onderbouwen.

 • pietjeeigenwijs

  Waarom dweilen met de kraan OPEN! Voorkom stank lijkt mij de kortste weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.