AlgemeenOpinie

Focus grasoogst is eiwit

Voorjaar 2014, bijzonder vroeg zonder noemenswaardige winter. De een bejubelt het en geeft dat als oorzaak aan van de geringe bijensterfte. De ander betreurt het wegblijven van de vorst en voorspelt structuurproblemen met de grond en moeilijke zaadbedbereiding. Ook grotere insectenpopulaties zouden gevolg van de zwakke winter zijn.

Bij ons zijn de zwaluwen al in groten getale teruggekomen. Deze vogels geven twee keer vreugde; met  komen en gaan. In de herfst, oktober vorig jaar, konden we ze uitzwaaien, ze hadden rijkelijk gebroed, sommigen drie keer en 32 telde ik in de paardenschuur met vier boxen. Ook acht nestkastjes, al bewoond en met eieren, gisteren voorzien van een spijkermatje om te voorkomen dat de kat ze er uitlepelt. Nu maar hopen op veel vliegvlugge insectenvretertjes.

Voor een klein deel zit het gras al weer aan de kuil. Deze week zal, wanneer het weer niet te veel tegenzit, het meeste er wel af gaan. Gras is niet uitgewinterd, er is vocht en voeding genoeg, de grond is begaanbaar, het kan een goede eerste snee worden. Werkzaamheden komen wel gelijk met mais zaaien, het wordt topdrukte. Dit doet een beroep op de stressbestendigheid van de loonwerkers, die krijgen wat voor de kiezen.

Voor de meeste graskoeboeren is de afweging tegenwoordig niet zo moeilijk. Gaan voor goed eiwit en zo’n 35 procent drogestof is de focus. Niks is zo goedkoop eiwit als graseiwit en koeien willen ervan geven. Te hoog drogestofgehalte is lastig voor koeien, ze vreten minder en daarnaast, broei bederft veel kwaliteit. Natuurlijk telt massa ook, maar een grasboer kan vijf keer oogsten als hij alleen maait en nog vaker wanneer hij ook weidt. De voedingsstoffen kunnen zo goed worden benut. Wat meer uitgegroeid product komt er vanzelf wel bij gedurende het seizoen. Voor prik deugt dit product vaak niet en dan moet dat op een andere manier verworven worden.

In het voorjaar moet je je slag slaan. Wanneer de vogels weer gaan, is oogsten graslandverzorging, dan heb je het product te accepteren.

Beheer
WP Admin