Redactieblog

1 reactie

Er was een coöperatiecolumnist

Mijn afgelopen 44 jaar, preciezer: sinds juni 2012, schreef ik 44 columns voor Boerderij. Een mooi coöperatief getal: twee keer het kwadraat van twee.

Coöperatie is voor mij meer dan mijn professie. Ik ben opgegroeid met het coöperatieve gedachtegoed van het Baha'i-geloof. "Wat de mensheid het meeste nodig heeft, is wederkerigheid en samenwerking" (Engels: cooperation). Zo luidde, vrij vertaald, het Baha'i-citaat waarmee ik 14 jaar geleden mijn proefschrift wijdde. We leven in één wereld. Onze onderlinge verbondenheid is groter dan we ons realiseren. Wat we samen te doen hebben, kan alleen op basis van ongecompromitteerd vertrouwen. Als je met iemand niet door één deur kunt, hinder je je eigen doorgang.

Voor mij geldt: "coöperatiever = beter"; 1+1=één. De afgelopen twee jaar als columnist heb ik gezocht naar het coöperatieve ideaal. Daarbij liep ik een paar keer in de fuik van mijn eigen analyse. Want als het betere afmeetbaar kan zijn aan het mindere, dan was het soms verleidelijk met laatstgenoemde als prooi een punt te scoren. Kon ik bijvoorbeeld over "coöperatiekillers" schrijven zonder zelf te "killen"? Ik compromitteerde het vertrouwen. Was de schrijfstijl waar ik blijkbaar voor koos steeds verenigbaar met de hoge vertrouwensstandaard die de wereld en de coöperatie nodig heeft?

Als columnist begaf ik me op glad ijs. Men vroeg mij ook wel eens, na een coöperatief adviesgesprek: "Hier ga je toch niet over schrijven, hè?" "Uh, hoezo níet?" (geintje!). Je bent zoveel waard als je woord en publiek schrijven is niet vrijblijvend. Ik maak een keuze.

Op weg naar één coöperatieve wereld is er nog veel werk te verrichten. De coöperatie -'georganiseerd vertrouwen'- zit in de lift. Mede door het succes waarmee u het coöperatiemodel de afgelopen honderd jaar ontwikkelde. Zelfstandige professionals, de burgerparticipatiebeweging en samenwerkende instellingen leren van uw ervaring. Internationaal kijkt men op naar de Nederlandse 'champions'.

Boerderij was een prachtig platform voor mij om, voor u, over de coöperatie te mogen schrijven. Als ik zo op 'send' druk, was ik coöperatiecolumnist. Het ga u goed!

Dit was de laatste column van Onno van Bekkum (vanbekkum@coopchampions.com)

Eén reactie

  • Mozes

    Met Onno van Bekkum zijn wij een coöperatiecolumnist kwijt geraakt, met Forfarmers zijn wij een coöperatie kwijt geraakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.