Commentaar

5 reacties

Door het oog van de naald

De mais zit grotendeels in de grond. Echt bijsturen is te laat. Toch moet de veehouder al dit jaar over tenminste 80 procent grasland beschikken om de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare te ontlopen.

Voor bedrijven in het centraal- en zuidelijk zand- en lössgebied geldt 230 kilo stikstof uit dierlijke mest, in de rest van Nederland 250 kilo. De dierrechten voor varkens en pluimvee blijven bestaan.

Het Nitraatcomité in Brussel stemde gisteren eindelijk in met dit Nederlandse verzoek voor derogatie op de bemestingsregels. Echt royaal is handreiking niet. Nederland moest door het stof. Dit resulteert in een kleinere derogatie en strengere regels. De oorzaak van deze aanscherping ligt volgens staatssecretaris Sharon Dijksma bij de resultaten van het vierde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Deze waren volgens haar niet goed genoeg.

Nederland kruipt door het oog van de naald. Dijksma reageert opgelucht. Zij twitterde het besluit rond half 12. 'Derogatie zojuist in Brussel door lidstaten geaccepteerd, na hard werken en onderhandelen. Belangrijk besluit voor NL en toekomst sector.' De brief aan de Kamer met daarin details over bedrijven die door deze 80 procentnorm in de problemen komen, laten nog op zich wachten.

De derogatie geldt tot 2017. De veehouderij heeft even ademruimte. Het is goed om de procedure grondig te evalueren, en hieruit lessen te trekken. Het huidige proces verdient zeker geen schoonheidsprijs. Boeren moeten tijdig kunnen inspelen op veranderende regels. Dat is nu niet het geval.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  In hoeverre verdienen de onderzoeken van het RIVM en de matching aan Europese standaarden aandacht. Zou Boerderij hier een journalistieke rol kunnen vervullen.

 • minasblunders1

  Daar is 'Boerderij' niet kritisch genoeg voor. Zij lopen aan de leiband van LTO,ministerie van onkunde en Wageningen.

 • wmeulemanjr1

  Overheid mag dus alles op laatste moment beslissen, hier kan geen ondernemer wat mee!!!

 • Zuperboer

  @minasblunders1, U mag best kritisch zijn op Boerderij, maar ik geloof dat de heer Vullings capabel genoeg is om e.e.a. op de burelen van Boerderij in goede banen te leiden. Is toch een journalistiek heel interessant topic en het zou de landbouw, haar werkers (tevens Boerderij-abonnee's) een geweldige dienst kunnen bewijzen.

 • minasblunders1

  Zuperboer, Vullings zal best capabel genoeg zijn, maar er is een verschil tussen KUNNEN en WILLEN.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.