Commentaar

4020 x bekeken 17 reacties

Dijksma loopt derogatie-schade op

Sharon Dijksma's tweet 'Derogatie zojuist in Brussel door lidstaten geaccepteerd, na hard werken en onderhandelen. Belangrijk besluit voor NL en toekomst sector' krijgt een naar bijsmaakje. Vorige week woensdag overheerste nog opluchting. Het was gelukt.

Nederlandse veehouders mogen afwijken van de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Weliswaar met de eis dat veehouders over 80 procent grasland moeten beschikken en dat dierrechten behouden blijven, maar anders zou het niet zijn gelukt.

Eind van de week ontdekte Boerderij in Brusselse stukken nog een onbekende aanscherping: derogatiebedrijven mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken. Dit jaar al niet. Vooral in mais wordt deze bemesting toegepast. De sector is terecht witheet. Dijksma heeft nooit een woord gezegd over fosfaatkunstmest. Over het effect op de gewasopbrengst verschillen de meningen; unaniem is de verontwaardiging over de communicatie.

De vraag is: Hebben haar ambtenaren zitten slapen? Snappen zij de impact van de maatregel? Hoe zit het met hun praktijkkennis?Dijksma heeft in de 'onderhandelingsfase' de landbouwlobby bewust afzijdig gehouden. Deze insteek lijkt zich nu te wreken. Na de 230 kilo stikstof voor het Zuiden en de 80 procent-eis komt deze derde onaangename verrassing.

Het vertrouwen in Dijksma en haar ministerie van Economische Zaken als landbouwvertegenwoordiging krijgt hiermee een fikse knauw.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik zou uitrekenen of het financieel uitkan om het hele areaal in te zaaien met mais en in het najaar met italiaans raaigras en dus niet meedoen met de derogatie. Je oogst op deze manier erg veel voer met een beetje kunstmest.

 • alco1

  Alles getuigd van onkunde.

 • w v gemert

  Vertrouwen in Dijksma gedaald tot onder nul, regelrecht naar de uitgang.

 • cornelis 22

  Deze mevrouw heb ik altijd al een belediging van de sector gevonden.

 • Marco22

  De juiste mensen op de juiste plek. Voor Dijksma is dat thuis op de bank.
  De agro sector was toch de motor van de economie in deze slechte tijden. Waarom dan deze de keel door snijden. Beter af zonder Dijksma en vooral zonder EU. Stem 22 mei tegen.

 • groot7731

  Mensen, Dijksma is geen belangenbehartiger voor de landbouw, daarvoor moet je bij LTO zijn! Dijksma is vertegenwoordiger van de overheid.

 • groot7731

  Ander voorbeeld: een minister van justitie is ook niet populair onder criminelen.

 • Burnetti

  Niemand in de sector klaagt over de onbetrouwbaarheid van V-stacks.

 • Marco22

  @Groot Wat een verglijking. Tuurlijk is dijksma belangenbehartiger van de Nederlandse Landbouw vooral als zij gaat overleggen in Brussel. Zoals U het stelt dan had zij helemaal geen dergatie aangevraagd.

 • farmer135

  farmerbn : lang niet elke grond is geschikt voor mais, veel grond is alleen maar geschikt voor grasland, denk aan de zware komklei, en de veengrond.

 • Ed Buijs

  groot heeft groot gelijk

 • mp90

  @Groot 7731 . Nee dat is vast waar dat justitie niet populair is onder criminelen. Maar als het goed is wel onder de mensen die de criminelen voor de rechter willen slepen..... Dat lijkt mij een beter vergelijk!

 • schoenmakers1

  je kunt beter stellen dat de boeren schade oplopen door het handelen van dijksma

 • williambrooymans

  Dat krijg je ervan als je de PVDA met de landbouw laat bemoeien.

 • NwZwervel

  en niet alleen naar boeren toe, ook heeft ze de Tweede Kamer 'ja' laten zeggen tegen derogatie zonder het fosfaatkunstmest-verhaal te melden.
  maar tav 'EU' kleunt @Marco22 mis: dit is een dubbele blunder (onderhandelingen en de communicatie) van Dijksma, die stemmers richting pvv drijft (tegen stemmen). daarom kan het parlement niet anders dan dit (per motie) afkeuren: de bank thuis komt in het zicht ...
  wie wordt EZ-Stas nr. 3?

 • valtran142

  weet die zelf wel hoe het er aan toe gaat
  nederland monstert op 40 cm
  buurlanden 80 cm
  dan krijg je vanzelf andere resultaten
  dit is niet volgens de regels maar wie maakt die nu
  weet de mevrouw in deze kwestie dat zelf ook
  weten ze daar in brussel ook dat het zo gaat
  beetje krom niet ??????

 • koestal

  even stemmen en Den Haag en Brussel kunnen weer rustig hun gang met boertje pesten en regels verzinnen ! we dachten dat we wat te zeggen hadden ,maar vergeet het maar ! De leugen regeert.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.