AlgemeenOpinie

De verwarde boer

Ik heb de indruk dat er steeds meer verwarde mensen zijn in Nederland. Die indruk kan het gevolg zijn van internet: mensen hoeven niet meer eerst na te denken om een mening te geven via Twitter of Facebook.

Zo wekken zij de indruk verward te zijn, terwijl ze, als ze zich even zouden bezinnen op, bijvoorbeeld, een ingezonden brief misschien wel veel verstandiger uit de hoek zouden komen.

Maar dan ben ik optimistisch. Voor Wilders-aanhangers, om maar eens een groep verwarden te noemen, zal dat wel niet veel uitmaken. De meeste politici maken op mij ook een aardig verwarde indruk: asielzoekers (PvdA) ruilen tegen arbeidstoeslagen (VVD), waar slaat dat op? Ik denk wel eens dat er meer gekken buiten de inrichting zitten, dan er in.

Verontrustend is dat ook onder boeren de verwarring lijkt toe te nemen. Over het algemeen zijn boeren verstandige lui. Maar ‘de verwarde boer’ is tegenwoordig een niet te verwaarlozen categorie. Uiteraard is dit van een andere orde dan de algemene verwarring in de maatschappij.

Er zijn boeren waarvan de geestelijke vermogens verminderen. Verschillende berichten. Dierverwaarlozing neemt toe. Dit wordt toegeschreven aan de crisis, maar vaak is er meer aan de hand. De boer is sociaal geïsoleerd en verward geraakt en kan zijn dieren niet meer de verzorging bieden die zij nodig hebben. Tweede bericht in deze krant: onze jongste mesthandelaar L. heeft mest gedumpt bij een ‘verwarde boer’. Ook hoor ik steeds vaker dat boeren die verward zijn, worden uitgekleed door familie of bekenden die een opgebouwd vermogen verduisteren.

Dat er mensen zijn die op misdadige wijze misbruik maken van andere mensen, komt natuurlijk ook buiten de landbouw voor. Maar juist de verwarde boer is een gemakkelijk slachtoffer. Hij zit eenzaam op zijn boerderij en is blij dat er eens iemand aandacht aan hem besteedt. Iemand komt mest brengen. En een praatje maken. Iemand komt een praatje maken en zegt: ik weet wel een mooie bestemming voor je geld. Misselijk. Tegen dat soort smeerlappen zou ik willen zeggen: ga maar eens een juwelier beroven!

Beheer
WP Admin