Redactieblog

8 reacties

De verwarde boer

Ik heb de indruk dat er steeds meer verwarde mensen zijn in Nederland. Die indruk kan het gevolg zijn van internet: mensen hoeven niet meer eerst na te denken om een mening te geven via Twitter of Facebook.

Zo wekken zij de indruk verward te zijn, terwijl ze, als ze zich even zouden bezinnen op, bijvoorbeeld, een ingezonden brief misschien wel veel verstandiger uit de hoek zouden komen.

Maar dan ben ik optimistisch. Voor Wilders-aanhangers, om maar eens een groep verwarden te noemen, zal dat wel niet veel uitmaken. De meeste politici maken op mij ook een aardig verwarde indruk: asielzoekers (PvdA) ruilen tegen arbeidstoeslagen (VVD), waar slaat dat op? Ik denk wel eens dat er meer gekken buiten de inrichting zitten, dan er in.

Verontrustend is dat ook onder boeren de verwarring lijkt toe te nemen. Over het algemeen zijn boeren verstandige lui. Maar 'de verwarde boer' is tegenwoordig een niet te verwaarlozen categorie. Uiteraard is dit van een andere orde dan de algemene verwarring in de maatschappij.

Er zijn boeren waarvan de geestelijke vermogens verminderen. Verschillende berichten. Dierverwaarlozing neemt toe. Dit wordt toegeschreven aan de crisis, maar vaak is er meer aan de hand. De boer is sociaal geïsoleerd en verward geraakt en kan zijn dieren niet meer de verzorging bieden die zij nodig hebben. Tweede bericht in deze krant: onze jongste mesthandelaar L. heeft mest gedumpt bij een 'verwarde boer'. Ook hoor ik steeds vaker dat boeren die verward zijn, worden uitgekleed door familie of bekenden die een opgebouwd vermogen verduisteren.

Dat er mensen zijn die op misdadige wijze misbruik maken van andere mensen, komt natuurlijk ook buiten de landbouw voor. Maar juist de verwarde boer is een gemakkelijk slachtoffer. Hij zit eenzaam op zijn boerderij en is blij dat er eens iemand aandacht aan hem besteedt. Iemand komt mest brengen. En een praatje maken. Iemand komt een praatje maken en zegt: ik weet wel een mooie bestemming voor je geld. Misselijk. Tegen dat soort smeerlappen zou ik willen zeggen: ga maar eens een juwelier beroven!

Laatste reacties

 • Paul65

  Beste Willem, die laatste zin is jou onwaardig, je hebt dat niet nodig! @Boerderij, ook ik respecteer de vrijheid van de columnist, maar dit gaat erg ver en gaat voorbij aan de traumatische ervaring van betrokken juweliersechtpaar. Mag het een onsje minder?

 • alco1

  Verward wordt men door onduidelijkheden. (Heel simpel).
  Het enigste wat men hieraan kan doen is alles overzichtelijk te maken, zodat men niet meer het gevoel krijgt dat de wereld je boven de pet groeit.

 • alco1

  Paul65. ik denk dat Willem dat schrijft met de achterliggende gedachte dat die dan wel met die 'smeerlappen' af zullen rekenen.

 • j.verstraten1

  Ik denk dat Willem dat schrijft om aan te geven dat zgn 'witte boorden criminaliteit' oftewel in dit geval misbruik maken van iemands zwakte ook crimineel is.

 • Paul65

  @alco #3, dat meende ik ook te begrijpen. Maar ik hou niet van dit goedkope 'meeliften' op de actualiteit. Je maakt, bewust of niet, van het slachtoffer (de juwelier) een dader! Daar zit mijn bezwaar.

 • koestal

  Mijn zwager dacht ook dat ik zo,n verwarde boer was ,hij was bankdirecteur bij een grote bekende landelijke boeren bank. Een mooi pak met krijtstreepjes en glimmende schoenen,ik liep in een overal met laarzen en meneer meende ook nog dat hij mij moest commanderen en tutoyeren Ik was 7 dagen in de week aan het werk ,had bijna nooit vakantie.Toen mijn vader overleed stuurde hij mij direct een advocaat op het dak en vond dat de boerderij met land tegen dagprijs verkocht moest worden.Jaren procederen totdat hij door een akkevietje met zwart geld bij de bank ontslag kreeg.Ouders pas op voor schoonzonen met deze mooie pakken ,die kunnen je zoon die boer is of wordt kapot maken

 • vladeuze

  Willem begint zelf steeds meer op een verwarde oude man te lijken.
  Een hoogleraar onwaardig, dit stukje, een blog kun je het niet noemen.
  Alle Wilders aanhangers op 1 hoop wegzetten, dat is wel heel kortzichtig.
  En hoewel ik ook wel begrijp dat het ironisch bedoeld is vind ik het erg ongepast om iemand aan te moedigen een juwelier te beroven.

 • landboer

  Ergens terecht: tegen dagprijs overnemen..

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.