Commentaar

1257 x bekeken 1 reactie

De invloed van Brussel 
op uw bedrijf

Vijf redenen om te gaan stemmen voor het Europees parlement. Boerderij helpt u erbij.

Op 22 mei zijn er Europese verkiezingen in Nederland. Hoewel het Europees Parlement de meeste Nederlanders niet na aan het hart ligt, bepaalt Brussel wel voor het merendeel het landbouwbeleid. Dus ook uw toekomst als boer of medewerker in de periferie.
Na het verdrag van Lissabon kregen Europarlementariërs in 2009 meer bevoegdheden. Nu Nederland geen ministerie van Landbouw meer heeft, en de lobby en belangbehartiging versplinterd zijn, is het van groot belang dat er mensen in het Europees Parlement komen te zitten die de sector in elk geval begrijpen.
Boerderij heeft daarom een stemhulp gemaakt. Via de Boerderij-stemhulp vindt u klip-en-klaar welke keuzes de politieke partijen maken bij enkele belangrijke kwesties voor de Nederlandse landbouw. Tot slot nog vijf redenen om te gaan stemmen:

❶ Uw democratische verantwoordelijkheid. Wilt u als boer (en burger!) meepraten en Brussel beïnvloeden, of niet? Met alleen klagen over de regelgeving komen we er zeker niet.

❷ Er komt nog steeds veel geld (inkomenssteun, plattelandsgelden et cetera) uit Brussel met bestemming landbouw. Het Europees Parlement heeft dus ook een grote invloed op uw bedrijfsinkomen.

❸ Brussel bepaalt veel randvoorwaarden rondom de productie van agrarische producten. Denk aan voedselveiligheid en dierenwelzijn.

❹ De EU bepaalt veel zaken rondom handel en handelsbetrekkingen buiten de Europese markt. Denk aan de WTO-onderhandelingen, importheffingen en exportrestituties, en het verbod op de import van hormoonvlees (lees: goedkoop vlees uit de VS).

❺ De opkomst voor de EU-verkiezingen is naar verwachting laag. Met 40 procent zal het wel ophouden. Dus als alle boeren en degenen die werken in de periferie van de landbouw wél gaan stemmen, dan klinkt de agrarische stem harder door.

Eén reactie

  • koster

    Ik kan het niet meer serieus nemen. Het is een grote poppenkast. We kunnen druk zijn met weet ik veel wat om daar te proberen te sturen of we kunnen ons distantiëren. Ik doe het laatste en ga heel bewust niet stemmen. Ik doe niet meer mee

Of registreer je om te kunnen reageren.