Redactieblog

945 x bekeken 2 reacties

Beter robuuste aanpak, dan geen PAS

Het kan nog wel enige tijd duren voor het weerbarstige dossier van de stikstofaanpak, doorgaans aangeduid als PAS, de Tweede en Eerste kamer is gepasseerd.

Minister Ivo Opstelten stuurde woensdag een optimistische brief naar de beide zijden van het Binnenhof met de mededeling dat de wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 (programmatische aanpak stikstof) op 1 juli van dit jaar van kracht moet worden.

Tegelijk stuurde de staatssecretaris van Economische Zaken een vijftien pagina's tellende brief waarin ze haar optimistische toon vasthoudt, maar tegelijk een aantal zorgelijke aandachtspunten aanroert, die de afstandelijke beschouwer alleen maar tot de conclusie kan brengen, dat het vanaf nu wel helemaal op rolletjes moet gaan lopen om de PAS inderdaad op 1 juli in het Staatsblad te krijgen.

De gemeenten hebben ondertussen alle geduld verloren. Zij vinden dat het nu tijd is het roer flink om te gooien. Helemaal weg met de PAS en kiezen voor een gebiedsgerichte aanpak. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht de ideale oplossing, maar uiteindelijk wordt dat ook een heilloze weg, die ongetwijfeld doodloopt bij de juristen van de Raad van State.

Hoe lang het ook duurt, ook de gemeenten hebben er belang bij dat er een robuuste regelgeving komt, die dit probleem zo oplost dat veebedrijven zich nog kunnen ontwikkelen, zonder dat er een toenemende milieudruk is op beschermde Natura-2000-gebieden.

Laatste reacties

  • koestal

    De boeren zijn volledig overgeleverd aan de bureaucratie,straks alle ondernemers een uitkering,de overheid raakt verward in haar eigen regelgeving,ja maak de economie maar kapot en koop maar van die dure straaljagers,waarvoor eigenlijk ?

  • minasblunders1

    Die boeren laten het ook allemaal ZELF gebeuren, Koestal. Waar is in hemelsnaam de boerenpraktijkkennis gebleven?? Boeren zeuren zelf het hardst over uitspoeling en vervuiling; ze laten zich van alles wijsmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.