AlgemeenOpinie

Wie betaalt rekening boycot?

De Europese Unie bevriest tegoeden van 21 machthebbers uit Rusland en de Krim. Eind deze week staan in Brussel nieuwe sancties tegen Rusland op de agenda van de Europese regeringsleiders.

Een actie tegen Russisch president Vladimir Poetin kan niet uitblijven na de bezetting en onwaarschijnlijk uitslag van het referendum over aansluiting van de Krim bij de Russische federatie.

Toch rijst de vraag of economische sancties het juiste middel zijn. Politiek klinkt het allemaal erg stoer, maar de vraag is wat het effect is en wie daadwerkelijk wordt geraakt? Rusland speelt de bal waarschijnlijk net zo hard terug. Het is niet denkbeeldig dat Poetin de grens sluit voor producten uit Europa. Ondernemers en sectoren met afzet naar Rusland zijn daarvan de dupe. Rusland is voor de land- en tuinbouw een belangrijk afzetgebied. Nederland exporteert in 2013 voor 6,8 miljard euro naar de Russische federatie.

Behoort een dergelijk scenario tot het bedrijfsrisico? Ja, blijkt. Maar het is onrechtvaardig voor de ondernemers die fors investeerden in handelsbetrekkingen met de Russen. Ondernemers die hiertoe nota bene werden aangemoedigd met handelsmissies onder leiding van koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte.

Ook dreigt een prijsval voor sommige producten in Nederland. Het is directe schade voor primaire ondernemers. Zij betalen de echte rekening. En niet degenen die roepen dat economische belangen de politieke keuze niet mag betalen.

Beheer
WP Admin