Commentaar

9 reacties

Wat de burger wil

De inwoners van Overijssel staan achter schaalvergroting in de landbouw, zolang die maar niet ten koste gaat van dierenwelzijn en landschap. Dat blijkt volgens Natuur en Milieu uit een enquête onder 600 inwoners van deze provincie over de landbouw.

Een dergelijke enquête roept in eerste instantie vooral irritatie op. Is het niet een beetje te toevallig dat deze uitslag precies overeen komt met wat deze milieuorganisatie zelf ook beoogt? De burgerij wordt ingezet om het eigen standpunt kracht bij te zetten. En waarom moet zo nodig iedereen een mening hebben over boeren en over landbouw? Dat is toch met andere beroepsgroepen ook niet zo?

Daar zit iets in, maar het verandert er niks door. De landbouw zit onder een glazen stolp, de burgerij kijkt mee en laat van zich horen. Dat is haar goed recht. Kunst is om dit serieus te nemen, en waar mogelijk in de goede richting bij te buigen. Dat de goegemeente soms gewoon niet snapt waar het om gaat, moet je dan maar voor lief nemen. De Overijsselaren zien mestvergisting als oplossing voor het mestprobleem. Een misverstand. Zo wordt er in alle discussies over landbouw - over veehouderij of over bijvoorbeeld gewasbescherming - veel onzin verteld. Andersom ook trouwens, vanuit de landbouw worden halve waarheden soms voor hele verkondigd. Denk aan de luchtwassers die niet aan staan.

Maar er zit ook een goede kant aan. Een open discussie biedt kans om de juiste informatie voor het voetlicht te brengen - voor alle partijen.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  enquête ligt eraan hoe de vraagstelling is. Misschien hebben ze Roos Vonk gevraagd hoe je manipulatieve vraagstelling kan maken ten gunste van uitslag.

 • alco1

  Zo is het precies @fly Hoe is de vraagstelling?
  Het is al net zo met de stemwijzer. Vul je in dat de je alles wilt doen voor het welzijn van de dieren, dan komt PvdD eruit. Bah!!!

 • joopi

  @ alco1 niks bahs aan, wij als veehouders verschillen echt niet zo veel van de mensen van wakker dier en pvdd, enigste verschil is dat wij er van moeten leven.

  Voor de rest worden de verschillen alleen maar uitvergroot, maar vallen ze in de praktijk nog wel mee

 • schoenmakers1

  wordt onderhand eens tijd dat het belangrijk wordt wat de boer wil

 • l coumans

  rustig maar schoenmakers , als ze maar honger krijgen komt allemaal goed effe wachten nog

 • alco1

  Nou joopi. De wens van WD e.d. is een diervrij Nederland. Geen verschillen!!!!!

 • j.verstraten1

  ik zou willen dat de inwoners van Brabant hetzelfde nastreven. Dan komt het allemaal wel goed.

 • Mozes

  Ik vind de uitslag van de enquete opvallend positief en constructief tegenover de landbouw. Dit had ik niet verwacht.

 • pinkeltje

  Het is maar net aan welke 600 mensen je het vraagt en hoe je de vraag stelt. Zonder aantasting van het landschap en het dierenwelzijn, daar kun je natuurlijk ook maar moeilijk op tegen zijn. Je zou ook kunnen vragen hoe de burger het zou vinden als we mest gaan produceren die lekker ruikt zonder dat het extra geld kost en helemaal milieu neutraal. Ik wil als burger gezond en lekker eten voor weinig, een platteland dat er uitziet als hemelse natuur en op hoge leeftijd in blakende gezondheid sterven. Tegenwoordig kan alles dus dan moet de overheid dat maar even regelen. Met graag ook iedere dag mooi weer. Wel op tijd een buitje regen graag.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.