AlgemeenOpinie

Vragen om meer ambtenaren

“Het schijnt dat er stevig gefraudeerd wordt met de afvoer van het overschot aan mest”, zegt Hans als hij thuiskomt van een vergadering van zijn agrarische studieclub. Ze spraken over de mestwetgeving.

“Staatssecretaris Dijksma wil nu extra maatregelen nemen om de mestwet te handhaven. Ze kiest voor een harde koers. Alsof ze niets beters te doen heeft”, moppert  Hans.

“Hoe regeerden je leeftijdsgenoten?” vraagt Hanna.

“Een beetje lacherig”, zegt Hans.”Ze vinden de wetgeving veel te star en te streng en dan is het logisch dat je uitwegen zoekt. De staatssecretaris noemt dat fraude, maar de jongens vinden het creatief omgaan met onnodige regels. Ze voelen zich helemaal geen fraudeur. Meer handig, omdat ze de wetgeving omzeilen. Bovendien geven de mesthandelaren daar alle gelegenheid voor. ‘Je zou een dief zijn van je eigen portemonnee’, zo wordt gezegd. Ik kan dat best wel meevoelen.”

Hanna schudt haar hoofd: “Kortetermijnpolitiek. Dijksma houdt van aanpakken. Ze kondigt nu meer maatregelen aan. Die raken de mesthandelaren, vervoerders, maar ook de boeren, die de mest afleveren. Ze wil een intensievere controle. Dat betekent dat er meer ambtenaren komen om dat werk te doen.”

“Dat zien we dan wel weer”, haalt Hans zijn schouders op. “Misschien zijn we wel slimmer dan die ambtenaren.”

Ik ben het eens met Hanna. We spelen met vuur als we de mestfraude accepteren. Het levert nog meer speurende ogen van ambtenaren op, plus meer regels en administratie. En dat willen we nu juist niet. We vinden nu al dat er veel te veel mensen over onze schouders mee kijken. En reken maar dat de mestafzet duurder wordt.

De kosten van de controle zullen zeker worden verhaald op de mest. Door te frauderen, verhogen we die kosten. Dat moeten we niet willen.

“En straks klagen we weer over te veel ambtenaren. Dan zeggen we er niet bij dat we dat over ons zelf hebben afgeroepen. Wij zijn net hooligans van een voetbalclub. Die weten ook dat ze fout zijn, maar worden boos als de politie komt”, sluit Hanna af.

Beheer
WP Admin