Redactieblog

1752 x bekeken 9 reacties

Vragen om meer ambtenaren

"Het schijnt dat er stevig gefraudeerd wordt met de afvoer van het overschot aan mest", zegt Hans als hij thuiskomt van een vergadering van zijn agrarische studieclub. Ze spraken over de mestwetgeving.

"Staatssecretaris Dijksma wil nu extra maatregelen nemen om de mestwet te handhaven. Ze kiest voor een harde koers. Alsof ze niets beters te doen heeft", moppert  Hans.

"Hoe regeerden je leeftijdsgenoten?" vraagt Hanna.

"Een beetje lacherig", zegt Hans."Ze vinden de wetgeving veel te star en te streng en dan is het logisch dat je uitwegen zoekt. De staatssecretaris noemt dat fraude, maar de jongens vinden het creatief omgaan met onnodige regels. Ze voelen zich helemaal geen fraudeur. Meer handig, omdat ze de wetgeving omzeilen. Bovendien geven de mesthandelaren daar alle gelegenheid voor. 'Je zou een dief zijn van je eigen portemonnee', zo wordt gezegd. Ik kan dat best wel meevoelen."

Hanna schudt haar hoofd: "Kortetermijnpolitiek. Dijksma houdt van aanpakken. Ze kondigt nu meer maatregelen aan. Die raken de mesthandelaren, vervoerders, maar ook de boeren, die de mest afleveren. Ze wil een intensievere controle. Dat betekent dat er meer ambtenaren komen om dat werk te doen."

"Dat zien we dan wel weer", haalt Hans zijn schouders op. "Misschien zijn we wel slimmer dan die ambtenaren."

Ik ben het eens met Hanna. We spelen met vuur als we de mestfraude accepteren. Het levert nog meer speurende ogen van ambtenaren op, plus meer regels en administratie. En dat willen we nu juist niet. We vinden nu al dat er veel te veel mensen over onze schouders mee kijken. En reken maar dat de mestafzet duurder wordt.

De kosten van de controle zullen zeker worden verhaald op de mest. Door te frauderen, verhogen we die kosten. Dat moeten we niet willen.

"En straks klagen we weer over te veel ambtenaren. Dan zeggen we er niet bij dat we dat over ons zelf hebben afgeroepen. Wij zijn net hooligans van een voetbalclub. Die weten ook dat ze fout zijn, maar worden boos als de politie komt", sluit Hanna af.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  De vergelijking met hooligans gaat niet helemaal op. Als hooligans er een bende van maken, worden zij opgepakt en zijn de consequenties voor hunzelf. Als in de mestwet de hooligans er een bende van maken (het ministerie van onkunde), worden de slachtoffers vervolgd en gaan de hooligans vrijuit.

 • Mozes

  Het grootste probleem wat de mestfraude veroorzaakt zijn niet de extra ambtenaren maar een te hoog nitraatgehalte in het grondwater waardoor er steeds strengere aanwendingsnormen en derogatieregels komen.

 • koestal

  grondwater kun je op meerdere manieren meten op nitraat

 • Seizoenskrediet

  Ik denk dat meer controle is op het transport van mest dan op Boeings met een paar honderd mensenlevens aan boord.
  Op het moment dat de regelgeving niet deugd gaan mensen uitwegen zoeken, zo ook met de mest. De ene kant van Nederland weet niet waar het met z'n mest heen moet, de andere kant van Nederland mag diezelfde mest vanwege gebrekkige regelgeving niet aanvoeren en ziet zijn land verschralen.
  We gaan eerst voor een efficiënter en verkleind ambtenaren apparaat.
  In deze economie nog meer ambtenaren aannemen die de ondernemers alleen maar voor de voeten lopen is geen optie.
  Als ze in de bijstand zitten kosten ze ook geld, maar dan lopen ze tenminste niet voor je poten.......

 • minasblunders1

  Hè hè.....eindelijk iemand die iets snapt. Seizoenskrediet, kan je dit ook even aan Mozes uitleggen?

 • Rip

  Even met beide benen op de grond, Seizoenskrediet. De beslissing is al genomen dat er meer ambtenaren komen. Dat hebben we dus aan de mestfraudeurs te danken. Je reactie is dus niet meer bij de tijd en heeft weinig zin.

 • aarthamstra1

  Het enige wat hier gebeurd is elkaar zwart maken Hoe NAÏEF Zo is elke branche zwart te maken, Geloofd nog iemand dat als er geld te verdienen valt of te sparen in een of andere branche dat het niet zal plaats vinden wel of geen regels. Het halve politie corps zit achter de drugs aan , het enige wat het oplevert is dat oma's en opa's door gebrek aan geld in de poepluier blijven liggen.

 • Seizoenskrediet

  Wij doen als bedrijf enorm veel moeite om ons te houden aan de in vele gevallen overvloedige en kromme regelgeving. We worden er soms moedeloos van. Ik verwacht dat er met de huidige voortgang een moment gaat komen dat het ons ons bedrijf de kop wel eens kan gaan kosten. In dat geval gaat ons bedrijf voor en niet de regelgeving van gesjeesde ambtenaren. Rip, in hoever stond het water tot de lippen bij de door jou genoemde mestfraudeurs? We hebben meer dan een miljoen ambtenaren in Nederland, vorig jaar zijn er zowat 10.000 bedrijven naar de verdommenis gegaan. Ons leven maakt het leven van die miljoen ambtenaren mogelijk, met het huidige beleid komt daar een keer een eind aan.....

 • koestal

  Ambtenaren hebben een hekel aan ,om in de riolering te kruipen,anders zouden ze erg schrikken

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.