Boerenblog

1038 x bekeken 4 reacties

Vechten voor vrijheid en democratie

De verkiezingen naderen. Een groot goed, ik wil er wel voor campagne voeren. En al klaagt iedereen over Europa en de euro, je wilt er toch echt niet van af.

Wij kunnen ons daar weinig meer bij voorstellen, maar in Oekraïne wordt gevochten voor vrijheid en democratie. Op het moment van schrijven van de blog lijkt het ergste achter de rug, bijna honderd doden, maar wel een nieuwe regering. Maar in de Krim is het nog steeds erg onrustig.

Verkiezingen
Bij ons staan de verkiezingen voor de gemeenteraad en het EU-parlement voor de deur. De verwachtingen zijn dat minder dan de helft van de bevolking de moeite neemt om te gaan stemmen. Het is een kleine moeite en een zwaar bevochten recht, maar dat gevecht is bij ons meer dan zeventig jaar geleden. Alleen de verhalen van opa en oma en de geschiedenislessen herinneren daar nog aan.

Als ik dan afgelopen maand in Kiev het Maidan-plein bezoek, krijg je toch wel een vreemd gevoel. Aan de ene kant krijg je dat gevoel van de verhalen van opa en oma over de oorlog terug. Aan de andere kant realiseer je je dat we in Nederland toch eg verwend zijn. We klagen hard en ik doe daar ook aan mee, maar we hebben het vergeleken met Oekraïne eg goed. Wij hoeven niet bang te zijn dat we om onze politieke mening opgepakt en mishandeld worden. Maar we zijn te lui om deze verworvenheden uit te dragen. We kunnen toch op zijn minst even de moeite nemen te gaan stemmen.

Vandaag gaan we campagne voeren in Friesland, in Noordwolde en Wolvega. Voor mij was het bezoek aan Kiev een extra motivatie om campagne te gaan voeren, vooral om bij te dragen aan het besef dat democratie een recht is om voor te vechten en om de opkomstcijfers iets op te krikken. Op welke partij mensen dan is van minder belang, zolang je er maar goed over nadenkt en een partij kiest waarvoor je staat.

Internationale handel
Een ander interessant punt is de verwachting die we hebben van Europa. In Nederland hebben we een negatief beeld van Europa. Terwijl men in Oekraïne wel de voordelen ziet van Europa. Naast mogelijke handel en met hard werken geld verdienen is Europa ook een weg naar minder corruptie en een rechtsstaat.
Wij doen vaak negatief over Europa, op details wel eens terecht. Maar zonder Europa zouden we nergens zijn, zeker in de landbouw niet. Het overgrote deel van onze internationale handel doen we in Europa. Dankzij open grenzen en stabiele valuta kunnen we ongemerkt en makkelijk veel handel drijven en met hard werken geld verdienen.

Positief over euro
Dat is zonder Europa wel anders. Op dit moment is de koers van de roebel (Rusland) met 20 procent gedaald en de grivna (Oekraïne) duikelt nog harder. Geplande orders worden nu geannuleerd omdat men simpelweg het geld niet heeft in euro's. Dat krijgen we ook met de handel met Duitsland en andere eurolanden als we geen euro zouden hebben. Daar moeten we niet naar terug, dat kost geld als water. En dat kost ook banen, die we juist nu hard nodig hebben.
Ook zaken als veterinaire en fytosanitaire obstakels in de handel kosten handenvol geld, denk nu aan de perikelen met Rusland met varkens en aardappelen. Gelukkig hebben we daar in Europa geen of veel minder last van omdat we als één blok samenwerken en dit soort zaken proberen op te lossen.

Op naar een democratie
Niet alleen voor de landbouw is Europa een must, maar ook als reiziger heb je veel baat bij de euro. Afgelopen week ondervond ik dat nog weer aan den lijve. Ik was even in Tsjechië. Helaas geen euro en bij de parkeerautomaat dus alleen met Tsjechische kronen betalen en dan welteverstaan met muntjes. Helaas, die had ik  niet bij me. Dus kreeg ik een boete voor het niet betalen van de parkeerplaats. Uiteindelijk blijf je ook nog eens zitten met 200 kronen, die ergens bij het oud papier belanden. Geef mij dan maar de euro met alle nadelen van dien.
De euro is voor mij een zegen en laten we proberen constructief te werken aan het verminderen van de negatieve zaken rondom de euro. Laten we het algemene probleem van een klein aantal zakkenvullers dat overal en altijd maar blijft graaien eens aanpakken. In de Oekraïne was het probleem met graaiers zelfs zo erg dat de bevolking het heft in handen heeft genomen:  genoeg is genoeg, weg met de corruptie en vooruit richting democratie en rechtsstaat!

Laatste reacties

 • Mozes

  Nog niet eerder een artikel gelezen waar ik het zo volledig mee eens ben! Dat geëtter van Wilders komt mij zo langzamerhand de neusgaten uit. Als er problemen zijn met de Euro is dat voor mij aanleiding om de problemen op te lossen en geen reden om de hele Euro af te schaffen. De Euro heeft veel meer voordelen dan de problemen groot zijn. Daarnaast zijn de problemen mits goed aangepakt van voorbijgaande aart.
  Als een nieuwe auto een lekke band heeft ga je de band plakken en ga je niet de hele auto naar de schroot brengen.

 • alco1

  Natuurlijk moeten we door met de euro en ook goed politiek beleid voeren om mensen als Wilders de wind niet in de zeilen te geven.
  Maar de punten waar grote aandacht moet worden gegeven is wel iets meer dan een lekke band. Namelijk dat de landen individueel de gevolgen van wanbeleid niet meer voor de volle 100 % op eigen rekening gepresenteerd krijgen. Het neemt andere landen in de zog mee.
  Ook de enorme verschillen in leefculturen en economie vraagt offers.
  Kijk naar Duitsland na 1989. Een enorm gat moest er gedicht worden, maar toen zat de wereld nog niet in een crisis. Nu is dit dramatisch anders. We zitten zelf nog met een negatieve staatsboekhouding van -3% Kortom, laten we door goed beleid toestanden als elders voorkomen.

 • bankivahoen

  De gedachte achter de euro is prima maar toch denk ik dat ie er geen 25 jaar zal zijn.
  De Europese gedachte volgens de van Rompuys en Verhofstadten zal altijd grote tegenstellingen tussen allerlei volkeren en landen maskeren.
  Het is gedoemd te mislukken wat je nu overal eigenlijk al ziet.
  Als voorbeeld het voormalig Yoegoslavië dat ooit samengevoegd is zonder dat de bevolking daar voor koos , dat vraagt om oorlog en zie daar, na veel bloed vergieten, is het is nu opgedeeld in vele verschillende landjes waar de veenbrand nog steeds woekert.
  Jammer dat een deel van de media en politiek telkenmale met een doemscenario komt mocht één Europa niet lukken!
  Alleen bedoeld om het gepeupel bang te maken. Het is de vraag hoe lang een volk stil blijft als je ze telkens verplicht laat betalen voor de armere ( lees veel slimmere) landen.
  Ook daar komt een keer een einde aan.

 • ed12345

  Om Yoegoslavie als voorbeeld te noemen is op z'n minst duister Tito kon het wel bijelkaar houden
  Ik sprak in die tijd wel eens met Yoegoslavische chauffeurs en die zeiden toen al dat het er niet best uitzag de dag dat Pappa Tito er niet meer zou zijn. Wat de euro betreft ik kan me de tijd nog goed herinneren dat ik meestal 3 soorten geld op zak had B.fr Hfl en Dm Ik kon ook niet geloven dat er ooit geen invoerrechten binnen de EU zouden zijn ,dit bracht de staat miljoenen per dag
  wat de consument betaalde .Bedrijven die geimporteerd goed verkochten zette de catalogusprijs hoog genoeg om bij valuta schommelingen aan de veilige kant te zitten
  Zeker er zal nog veel veranderen maar de Euro blijft

Of registreer je om te kunnen reageren.