Commentaar

1912 x bekeken 5 reacties

Slopershamer onvermijdelijk

Het platteland stroomt leeg. Er moeten boerderijen worden gesloopt.

De komende twintig jaar stoppen 16.000 tot 24.000 boerenbedrijven, aldus onderzoeksinstituut Alterra. Dit is een gevolg van de voortschrijdende schaalvergroting. Verontrustend is dat het Wageningse onderzoeksinstituut verwacht dat de helft van de vrijkomende bedrijven leeg zal blijven staan. Dat komt neer op een leegstand van 15 miljoen vierkante meter, oftewel 1.500 hectare agrarisch onroerend goed in 2030.

Tot begin deze eeuw leidde de krimp van boerenbedrijven nauwelijks tot problemen. Rustieke boerderijen met rieten daken op houten binten vonden gretig aftrek. Tot de economische crisis in 2008 aanbrak en hard toesloeg op de woning- en vastgoedmarkt. Boer en burger worden geconfronteerd met strengere hypotheekeisen en een ingezakte woningmarkt. Hierdoor zijn boerenbedrijven uit de jaren zeventig vaak gedateerde bungalows naast karakterloze varkensschuren of ligboxenstallen met een dak van asbest, nu onverkoopbaar.

De komende decennia zijn de verwachtingen voor de waarde van leegkomende boerderijen dan ook niet rooskleurig. Om verpaupering te voorkomen, wordt nu gepleit voor herbestemming. Gemeentes moeten coulanter zijn tegenover nieuwe bedrijvigheid. Scheiding van stad en platteland is niet meer houdbaar, meent Eric Luiten, rijksadviseur voor Landschap en Water.

Maar voor welke onderneming is het afgelegen platteland aantrekkelijk zonder geforceerde maatregelen? De markt voor caravanstallingen, maneges of zorgboerderijen is snel verzadigd. Een mengvorm van agrarische activiteiten met burgerwoningen of recreatie is in de praktijk weerbarstig.

Voor een deel van de leegstaande boerderijen lijkt de slopershamer onvermijdelijk, erkennen alle deskundigen. Willen we geen verkrotting op het platteland en vinden we dit een collectief probleem, dan is het oprichten van een sloopfonds een probate maatregel. Gefinancierd door de overheid, bijvoorbeeld via heffingen in de vorm van een verwijderingsbijdrage op vastgoed.

Laatste reacties

 • Schaapje

  Er zijn genoeg bedrijven die op een 'oude' voormalige agrarische boerderij hun bedrijvigheid kunnen exploiteren. Echter vaak door halsstarrige Gemeente e bestemmingsplannen kom dit niet van de grond - er ligt hier nog een taak zodat dit wel mogelijk moet zijn. Als dit niet wordt aangepast behoud je ook geen vitaal platteland / dorpsleven.

 • agratax2

  Naar mijn idee zijn er duidelijk mogelijkheden voor ICT ers die rustig willen wonen en vanuit huis werken. Voor hen telt alleen dat er en goede snelle internet verbinding aanwezig is. Verder zouden er wel eens kansen kunnen liggen in de ouderen zorg. Veel plattelanders willen eenmaal op leefijd liever rustig buitn blijven wonen dan naar de stad waar alles dichtbij is. Behalve de door de plattelanders geroemde -rust- en de natuur. Laten we met elkaar ens gaan denken hoe vullen we het platteland op een leefbare wijze in. Kaalslag moet echt de laatste optie zijn, want dat is de dood in de pot en het is de vraag of alle mensen wel gelukkig worden in de overvolle steden.

 • farmerbn

  Ik ben alleen voorstander van meer burgers op het platteland als die burgers geen belemmeringen opleggen aan de overgebleven boeren in dat gebied. Dus moeten die burgers afstand doen van hun rechten om te klagen enz. Het zal niet meevallen om dit voor elkaar te krijgen dus sloop is het beste maar dan niet betaalt door de overheid maar gewoon door de stopppende boer. De vervuiler betaalt. Het voordeel hiervan is dat je in de toekomst dus je huis kunt afschrijven.

 • gerrit.lammertink1

  Idd de slopershamer is onvermijdelijk. Veel bebouwing is ook blijven staan met de gedachte van 'er komt nog wel een opkoopregeling'.
  Slopen is helemaal niet zo duur als menigeen wel denkt!! Tel maar eens uit wat je betaald aan woz, onderhoud, verzekering etc voor een gebouw wat je niet meer gebruikt!

 • Broer

  Mee eens. Krijgt het landschap ook zijn weidsheid terug.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.