Redactieblog

6 reacties

Rabo speelt mooi weer

"Je gelooft het niet", schampert Hanna als ze de directie van de Rabo hoort jubelen over de jaarresultaten. "De directeuren Minderhoud en Bruggink doen het voorkomen dat Rabo vorig jaar prima heeft geboerd. Niets is minder waar."

"Kijk maar naar de cijfers", vervolgt ze. "Ze presenteren ruim 2 miljard euro winst. Slechts 2 procent minder dan vorig jaar. Kijk je echter verder, dan zie je dat de winst grotendeels afkomstig is van de verkoop van Robeco, nog wat tafelzilver, plus een pensioenmeevaller. De boekwinst van de verkopen bedroeg 1,6 miljard en de pensioenmeevaller 500 miljoen euro. Dat betekent dat de feitelijke winst van de Rabo nul was. En dan te bedenken dat er bij een coöperatie nooit dividend behoeft te worden uitgekeerd".

"Een mooie coöperatie", lacht Hans smalend. "Moet je de boerenbestuursleden horen. Die vinden helemaal niet dat de Rabo nog een coöperatie is. Ze hebben niets meer te vertellen en krijgen weinig informatie."

Dat ligt voor de hand. Ik heb ook Rabo-bestuurders horen klagen. Nu de bank met de certificaten naar de beurs is gegaan, mag geen beursgevoelige informatie worden verschaft. Dus worden de vergaderingen met de leden bijeenkomsten zonder inhoud. De macht wordt helemaal naar Utrecht getrokken. Alle verzet van de regiobestuurders is gedoemd te mislukken. Ze hebben alleen bereikt dat directeur Sipko Schat met een paar miljoen euro is vertrokken. Verder niets. Ze moesten vorige week uit de media vernemen dat er nog meer kantoren worden gesloten. Er blijven er maar vierhonderd over.

Hanna knikt:"En dat zijn de plaatselijke Rabo-kantoren. De bestuurders denken dat ze daar nog zeggenschap over hebben, maar dat is niet meer zo. Utrecht beschikt en de regio knikt. De strijd tussen centraal en regionaal is beslist. De eerste is de baas met in de regio de loopjongens. "

Zo is het. De regiobestuurders worden de hemel in geprezen door Utrecht, die nog niet heeft geleerd met beide benen op de grond te gaan staan. Daarvoor was de toon van de presentatie van de jaarcijfers als vanouds: veel te arrogant.

Laatste reacties

 • @meelmuisje

  Coöperatieve Raiffeisenbanken bestaan dit jaar 150, zegge eenhonderdvijftig, jaar. Waarom word daarover >>>helemaal niets<<< vermeld?

  Zie ook blog http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2013/12/150-jaar-een-feestje-waard-of-juist-niet-1436118W : 'Friedrich Wilhelm Raiffeisen zag hoe onder meer de boerenbevolking leed onder het juk van de woekeraars waarvan zij afhankelijk waren. Hij besloot om daar wat aan te doen. In 1864 richtte hij een nieuwe bank op'.

  Wat zou deze Friedrich Raiffeisen, van de Ra(ffeisen<-?)bo anno 2014 denken, een Moloch in een dubbele vesting die zijn coöperatieve oorsprong vergeten is?

 • @meelmuisje

  Om even het geheugen op te frissen: 'Banken en hun buffers'
  https://www.youtube.com/watch?v=bmvDjAWYBK0

 • agratax2

  @meelmuisje. Vergaat het alle boeren cooperaties als de Rabo en Raifeisen bank? Te groot en onbestuurbaar als co-op waarbij de leden de dienst mogen uitmaken. Onze co-ops zijn verworden tot de co-ops uit de Sovjet Unie van bovenaf bestuurde reuzen op lemen voeten. De directies en besturen laten de leden hun zegje doen een glas drinken en gaan weer over tot de orde van de dag (hun eigen wil door drukken). Hoe lang kun je zo nog co-op zijn? Van mij mogen ze het woord co-op vervangen door NV en dan elk kwartaal divident uitkeren op het vermogen. Maar gelukkig zijn de meste boeren hel gelukkig met hun co-ops en stemmen ze op de vergadering nagenoeg nooit een voorstel af hoe negatief het later blijkt uit te pakken voor de leden. Ze stemmen zelfs in met voorstellen waarbij ze hun eigen concurent kunnen worden. Ra ra hoe kan dit??

 • @meelmuisje

  @agratax ik moet altijd aan Boxer denken (het werdpaard in George Orwell's Animal farm) die, trouw als hij was, altijd zei 'I will work harder, Napoleon (Stalin, maar hier de coöperatieve bank) is allways right'..
  http://en.wikipedia.org/wiki/Boxer_%28Animal_Farm%29

 • Fermer

  Inderdaad @agratax1, ra ra hoe kan dit? Ik begrijp er ook niets van. Het is net of men niet meer zelf kritisch kan en wil nadenken. Of zou dit komen doordat men te afhankelijk is geworden? Een tegengeluid dan in je nadeel zou kunnen werken. Net als het fenomeen groot,groter, grootst onder de boeren. Op een gegeven moment is er geen weg meer terug en moet je maar mee blijven doen/ja knikken.

 • Bullfs

  De Rabo is nooit coöperatief geweest. Een coöperatie hoort een deel van de winst aan de leden uit te keren, de winst is alleen maar uit gekeerd aan de bestuurders. Het enigste wat de leden gekregen hebben zijn kaartjes voor voorstellingen waar ze zelf nooit voor gekozen zouden hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.