AlgemeenOpinie

Prijs supermarkt stabieler dan die van boer

“Nooit gedacht dat de prijzen in de supermarkt zich zo los bewegen van de prijs die wij krijgen”, zegt Hanna verbaasd. “Van ons verwijt dat de supers wel de prijsverhogingen meenemen en de prijsverlagingen bij de boer niet, blijft weinig over.”

Zo is het. Ik heb me ook verwonderd over de eerste vergelijking van de grondstof- en consumentenprijs. Die blijkt bij de supermarkten redelijk stabiel te zijn, maar wisselt sterk bij ons als leverancier van de producten. Vooral zuivel en kip zijn daarvan het voorbeeld.

Onze melkprijs is vorig jaar meer dan 20 procent hoger geworden. De zuivelprijs in de supermarkt is slechts met 3 procent gestegen. De hogere melkprijs komt dus voor het overgrote deel in de beurs van de boer. En niet in de zakken van supermarkten, zoals we altijd dachten.

De Nederlandse Vereniging van Melkveehouders maakte er zelfs een actiepunt van. Met als gevolg dat de Voedselprijzenmonitor van het LEI kwam. Dus: actie geslaagd, resultaat twijfelachtig. Alleen het tegendeel van de boerenmening is bewezen.

“Bij de kippen ligt het anders”, constateert Hanna. “Daar is de dalende prijs van slachtkippen niet vertaald in de consumentenprijs. Andersom, de prijs van kippenvlees daalde bij de boer, maar steeg in de winkels. Dat begrijp ik dan weer niet.”

Albert Heijn heeft er een duidelijke verklaring voor. De Nederlandse kip gaat voor een groot deel naar het buitenland. Dat is de gangbare kip, die voor een lage prijs wordt verkocht. In Nederland wordt steeds meer duurzame en biologische kip gekocht. Daardoor stijgen de gemiddelde prijzen.

“De boerenprijs komt dus uit het buitenland”, zegt Hanna. “Bij de kippen is die lager omdat men daar onze kip voor een lage prijs graag wil eten. Bij zuivel is de exportprijs ook bepalend voor de melkprijs. De prima resultaten van FrieslandCampina kwamen uit het buitenland, waardoor we een hoge melkprijs kregen en krijgen.”

We kunnen vaststellen dat de wereldmarkt de hoogte van onze prijzen bepaalt. De supermarkten kregen dus ten onrechte de zwartepiet.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin