Redactieblog

5 reacties

Prijs supermarkt stabieler dan die van boer

"Nooit gedacht dat de prijzen in de supermarkt zich zo los bewegen van de prijs die wij krijgen", zegt Hanna verbaasd. "Van ons verwijt dat de supers wel de prijsverhogingen meenemen en de prijsverlagingen bij de boer niet, blijft weinig over."

Zo is het. Ik heb me ook verwonderd over de eerste vergelijking van de grondstof- en consumentenprijs. Die blijkt bij de supermarkten redelijk stabiel te zijn, maar wisselt sterk bij ons als leverancier van de producten. Vooral zuivel en kip zijn daarvan het voorbeeld.

Onze melkprijs is vorig jaar meer dan 20 procent hoger geworden. De zuivelprijs in de supermarkt is slechts met 3 procent gestegen. De hogere melkprijs komt dus voor het overgrote deel in de beurs van de boer. En niet in de zakken van supermarkten, zoals we altijd dachten.

De Nederlandse Vereniging van Melkveehouders maakte er zelfs een actiepunt van. Met als gevolg dat de Voedselprijzenmonitor van het LEI kwam. Dus: actie geslaagd, resultaat twijfelachtig. Alleen het tegendeel van de boerenmening is bewezen.

"Bij de kippen ligt het anders", constateert Hanna. "Daar is de dalende prijs van slachtkippen niet vertaald in de consumentenprijs. Andersom, de prijs van kippenvlees daalde bij de boer, maar steeg in de winkels. Dat begrijp ik dan weer niet."

Albert Heijn heeft er een duidelijke verklaring voor. De Nederlandse kip gaat voor een groot deel naar het buitenland. Dat is de gangbare kip, die voor een lage prijs wordt verkocht. In Nederland wordt steeds meer duurzame en biologische kip gekocht. Daardoor stijgen de gemiddelde prijzen.

"De boerenprijs komt dus uit het buitenland", zegt Hanna. "Bij de kippen is die lager omdat men daar onze kip voor een lage prijs graag wil eten. Bij zuivel is de exportprijs ook bepalend voor de melkprijs. De prima resultaten van FrieslandCampina kwamen uit het buitenland, waardoor we een hoge melkprijs kregen en krijgen."

We kunnen vaststellen dat de wereldmarkt de hoogte van onze prijzen bepaalt. De supermarkten kregen dus ten onrechte de zwartepiet.

Laatste reacties

 • Fermer

  Ja vergaderboer, zo kun je alles wat krom is recht praten. Want toen de melkprijs 20% lager was voor de boer, was die in de winkel niet 20% lager, nee, volgens uw verhaal toen ook maar 3%. Dus grove winsten voor de supermarkten over de rug van de boer.
  U hebt echter wel door dat de arme Chinese consument onze melkprijs moet maken en niet de rijke veel eisen stellende Europese consument die het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.

 • gerjan slingenbergh

  Vergaderboer en Hanna begrijpen nog steeds niet dat de grondstofprijs voor landbouwproducten wordt bepaald door vraag en aanbod en nergens anders door.

 • Broer

  En zo ook de consumentenprijs. Omdat die vraag redelijk constant is, is de prijs dat ook. Er wordt voor dit segment in de zuivel niet meer geproduceerd dan nodig.

 • Rip

  Als ik het goed begrijp dan zijn we het eens met vergaderboer dat de prijzen voor consumenten redelijk constant zijn. De hoge en lage prijzen voor de boer worden daar niet in verwerkt. Dat is toch wel nieuwe voor mij omdat ik altijd dacht dat de lage prijs niet gevolgd werd door de supermarkten, maar de hogere wel. Om daarna heel langzaam weer te dalen.

 • eed

  Het is vrij simpel .hoe stabieler we leveren des te beter werkt t knijp -piep systeem .als de aldi in een kleine 30 jaar tijd van winkel tot wereldco cern kan uitgroeien tot de30 rijkste ter wereld is er iets mis.a het is voor niemand intresant wat onze kostprijs is .b. zonder brood vlees melk en suiker en eieren en nog een paar producten komt er geen hond in de super. C nee verkopen door de tussen handel is not done omdat ze dan geen commisie beuren en dus tegen elke prijs leveren .begin zelf te regelen .laat je niet gek maken en ben onbetrouwbare leverancier en verkoop dus dan maar eens echt alles naar t buitenland zodatt nl schap leeg blijft .hoeft u ook niet bang te zijn dat ze ipv 5 op6weken betalen. Zij spelen met ons geld !!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.