AlgemeenOpinie

Plofkoe

Dat je nooit te oud bent om te leren, is een waarheid als een koe. Zelfs voor een koeienboer gaat dit op. En als landbouwer ben je net wat meer geïnteresseerd in ons dagelijks eten dan de gemiddelde consument. Daarom kijken wij graag naar het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde.

Al is het alleen om de bewust onnozele vragen van de reporters. Wat lijkt het me heerlijk om zo’n programma te mogen maken. Net doen of je er geen snars van begrijpt en op die manier de meest bijzondere uitspraken aan de deskundigen ontlokken, die duidelijk groeien in hun rol tijdens het interview.

Dat dat soms leidt tot een wel heel aparte kijk op de werkelijkheid, bleek vorige week wel weer. Een kaasetende kijker wilde de waarheid achter belegen kaas kennen. Hoe kan het dat belegen foliekaas zo anders smaakt dan belegen Noord-Hollandse of belegen boerenkaas? Het verlossende antwoord kwam uit een superchique kaaswinkel. De goedkoopste kaas wordt gemaakt van melk van plofkoeien. Dit zijn geen Holstein-Friesians volgens de mevrouw. Nee, dit zijn koeien die wel 90 liter melk per dag geven. Ik verslik me ter plekke in mijn slokje koffie en begin dan hard te lachen. “Die boer willen we graag ontmoeten!”, grapt Wijnand.

De reporter zet gedurende de uitleg hoe langer hoe meer zijn lekengezicht op. “Dus van die plofkoe kun je geen goede kaas maken”, eindigt de dame haar betoog. Ze vergeet ter plekke dat haar gewone belegen kaas ook een kaas is die in een fabriek gemaakt wordt. Of kent zij alle koeien persoonlijk die de melk leveren voor haar kaas?

Ik kan me alleen maar enorm verbazen over de uitspraken, maar vindt het ook schadelijk voor de sector. De gemiddelde kijker onthoudt van haar hele verhaal maar twee dingen: plofkoe en 90 liter. Moeten we ons nu weer gaan verdedigen dat onze koeien de 90 liter echt nooit halen? Dat zelfs 30 tot 40 liter meer is dan de normale gemiddelde koe geeft per dag, zoals zij beweert? En dat melk uitbetaald wordt naar gehaltes en niet naar plas? Ik besluit haar een mailtje te sturen. Want ook zij is nooit te oud om te leren. En als zij me kan vertellen waar die 90 liter-koe woont, laat ik het u direct weten. Dan gaan we haar met zijn allen bekijken.

Beheer
WP Admin