Commentaar

7 reactieslaatste update:21 mrt 2014

Oppassen met de PAS

Den Haag worstelt met de PAS. Deze Programmatische Aanpak Stikstof gaat over de ammoniakuitstoot. Die is dankzij grote inspanningen al de helft minder dan in de jaren 90, maar moet nog verder omlaag.

De doelstellingen op het gebied van ammoniak belemmeren bedrijfsgroei bij natuurgebieden. De PAS is bedoeld om daar een mouw aan te passen. Het is een typisch product van het poldermodel. Ingewikkeld en stroperig, maar in principe goed voor alle partijen. Als het werkt tenminste. Het convenant dat vertegenwoordigers van boeren en agribusiness nu hebben gesloten met de staatssecretaris is daarom een belangrijke, zij het niet de laatste stap. Er moet ook nog een wet aangenomen worden.

Er zit wel een gemene adder onder het gras. Ammoniak is niet alleen een probleem van de landbouw. Ook verkeer en industrie produceren het. Het lijkt er nu op dat vanuit die hoek op de rem getrapt wordt. Jammer. Ernstiger nog is de kans dat milieuwinst die de landbouw boekt, elders wordt gebruikt. Denk aan verhoging van de maximum snelheid op bepaalde snelwegen. Dat kan natuurlijk niet. De landbouw heeft veel geïnvesteerd in vermindering van de ammoniakuitstoot, en gaat daar nog meer voor doen. De resultaten daarvan moeten dan ook ten goede komen aan deze sector.

Laatste reacties

 • Fermer

  De landbouw lijkt steeds meer het sulletje van de klas te worden.

 • alco1

  De ammoniak die de landbouw uitstoot heeft de natuur nodig.
  Stank is zelfs het aroma voor de natuur. Zet in een grote kas maar eens een paar dieren. De plantengroei zal welig tieren. Zet er dan maar eens een draaiende auto in.
  Belangen behartigers. Laat je niet ringeloren.

 • jinkehes

  De sector landbouw heeft verreweg het grootste aandeel in de Nederlandse uitstoot van ammoniak. De ammoniakemissie van de sector verkeer – met een bijdrage van circa 2 procent aan de totale Nederlandse uitstoot – wordt veroorzaakt door driewegkatalysatoren bij benzineauto’s. De uitstoot bij de industrie (2 procent van de totale uitstoot) komt vooral vrij bij de productie van ammoniak. (zie balans van de leefomgeving op www.pbl.nl)

 • alco1

  En @jinkehes. Wat is daar mis mee? De uitstoot van de landbouw bedoel ik. Heb je onder een steen geleefd en geloof je nog in zure regen?

 • bankivahoen

  Zal wel meevallen die schadelijkheid van nh3 , anders spuit men in alle nieuwe dieselmotoren dit spul niet in !

 • minasblunders1

  Harm, hoezo 'te worden?' We zijn het toch al lang?

 • lambert.polinder1

  De ammoniakdiscussie dreigt uit te monden in 'micro-management'. 1 mol N-depositie is gelijk aan 14 gram per ha per jaar. Ja, per ha per jaar. Bedrijven op grote afstanden veroorzaken volgens de modellen dat soort deposities. Niet meetbaar en geen significant effect. De keutel van een gans uitgesmeerd over een hectare veroorzaakt meer stikstof depositie dan het gros van de veehouderijen in een heel jaar doet. Zonde van de tijd van dure politici, ambtenaren en adviseurs om daar lang bij stil te staan. Helaas gaat daar de discussie in de politiek wel over.

  Wat mij betreft zou de discussie moeten gaan over die bedrijven die daadwerkelijk effect veroorzaken. Ruimhartig beleid formuleren voor die groep bedrijven heeft veel meer effect op de reductie van de depositie dan het geneuzel over mollen die nu plaats vindt en die de ontwikkeling van de veehouderij verlamt. Ook bedrijven op grote afstand van Natura 2000-gebieden ondervinden daar de gevolgen van.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.