Commentaar

10 reacties

Met alleen hard werken kom je er niet

Dat was een wonderlijke boodschap van Ruud Huirne, de hoogste baas van de agrarische poot van de Rabobank.

Jonge boeren werken te hard en hebben daarom te weinig tijd voor echt belangrijke dingen zoals netwerken en studeren. Hij zei het iets chiquer: "door hun eenzijdige oriëntatie op inzet en presteren, missen ze belangrijke competenties voor de toekomst".

Als er iets is dat boerenkinderen met de paplepel wordt ingegoten, dan is het dat ze later moeten ploeteren voor de kost. Hard werken en lange dagen maken is wat de boer onderscheidt van iedere loonslaaf en wat hem verheft boven ambtenaren, leraren, vertegenwoordigers en al die anderen die geen eigen bedrijf op hun rug torsen. Hard werken voor je eigen bedrijf - het komt er vaak uit als een klacht, maar is een diepe bron van trots.

En nu zegt de Rabo-man, zelf boerenzoon overigens, dat dat niet goed is? Het lijkt op vloeken in de kerk. Maar een punt heeft hij wel. Uit ervaringen met de vele bedrijfsopvolgers die de bank kent, blijkt dat jonge agrarisch ondernemers wel weten wat hard werken is, maar te vaak de vaardigheden missen om hun bedrijf door de ingewikkelde moderne tijd te loodsen. De vrije markt en de kritische burger vragen niet in de eerste plaats om harde werkers, maar om ondernemers met goed ontwikkelde sociale voelsprieten en communicatieve vaardigheden. Toch iets om het nog eens over te hebben bij moeders pappot.

Laatste reacties

 • gerard364099

  zorg er dan voor rabo dat er gewoon een goede boterham is te verdienen met een normaal aantal dieren dus geen mega achtige bedrijven dan hebben we tijd zat over
  of je moet schat heten en 884.000 euro oprotpremie krijgen

 • farmerbn

  Vroeger was er te weinig voedsel en de door de overheid betaalde voorlichters kwamen bij de boeren om de productie te verhogen. Meer productie betekende meer inkomen voor de boer. Nu worden de voorlichters nog steeds gestuurd door de overheid maar nu adviseren ze om minder dit en minder dat te gebruiken. De boer wordt hierdoor armer en moet harder en meer werken.

 • wmeulemanjr1

  Nee niet hard werken maar sjoemelen met rentes dat is pas slim van de wijze Rabobankiers.

 • koestal

  De Rabobank moet eerst maar eens de hand in eigen boezem steken,hoe is het met de vaardigheden van het personeel van de Rabobank,kunnen die wel met de moderne tijd omgaan,er stond de laatste tijd teveel in der kranten

 • Mido

  Het zijn bij de Rabobank meer hoveniers dan boeren,als je een hypotheek wil hebben (2x geprobeerd)dan komen ze met een voorgekauwd programma aan,zonder zich in de situatie te verdiepen,en proberen ze door de hoogste rente het geld naar zich toe te harken!En over je spaargeld proberen ze weer de laagste rente te geven,zodat er aan alle kanten het meest voor hun aan de strijkstok blijft hangen...klinkt voor hun als muziek in de oren:)
  Ik heb inmiddels het spaargeld bij een andere bank voor de hogere rente!

 • aarthamstra1

  Mensen speel eens monopolie vanavond ,aan het eind van het spel weet je als verliezer dat al gooi nog 1000 keer je noooooit meer kunt winnen, Goed je best gedaan ,slim gespeeld of niet uiteindelijk een winnaar. ,De huidige winnaars of beter de oude winnaars Banken
  Multinationals hebben te veel gewonnen , (kapot gemaakt) gevolg crisis, Te groot te veel macht .Regeringen bestuurd door idealisten en gluiperige zakken Vullers ,Beslissen uit eigen belang
  voor de multinationals /banken ,Het volk, de verliezers. Boeren, winkeliers krijgen nooit meer de oude positie.Kortom de winnaars van het spelletje monopolie willen door blijven spelen winnen (groeien overnemen) tot????.
  Het kapitalisme kan alleen verder als er grenzen aan de winnaars worden gesteld . OF de winnaars laten zorgen voor de oudjes zieken zwakken enz. Mooie coöperatieve gedachte De melkfabriek verantwoordelijk voor de oude, zwakke, zieke ,boer .

 • ed12345

  Ik denk niet dat als je veel studeerd en vooral veel netwerkt ,dus vanzelf minder tijd hebt om te werken ,de RABO erg blij zou zijn met de resultaten .Maar toegegeven je moet zo af en toe van het erf om bij de tijd te blijven

 • pinkeltje

  Uit een aantal reacties blijkt wel dat de Rabobank toch een punt heeft. Niet dat ze bij de banken de wijsheid zo vreselijk in pacht hebben, daar valt ook wel wat op af te dingen maar door alleen de schuld aan een ander te geven ga je het in de toekomst niet redden en hoef je jezelf ook geen ondernemer te noemen.

 • famtillemans1

  De rabo is zelf de aller slechtste ondernemer van alle ..want in slechte economische tijden moet jemee blijven denken ...en dat is helaas helemaal zoek

 • famtillemans1

  Ze denken helaas niet meer met de boeren mee ...de naam kan dus ook gerust : ruimt alle boeren op worden

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.