Redactieblog

17 reacties

Lidmaatschap Campina geld waard

Wie had dat een paar jaar geleden kunnen denken. Leden van Coberco verlieten onze coöperatie vanwege de lage melkprijs. Ze gingen vaak naar DOC, die toen een hogere prijs betaalde. Nu willen ze terug, maar ze zijn niet meer welkom.

Daar hebben ze wat op gevonden. Ze geven een kleine boer, die van plan is te stoppen, een som geld en gaan op papier een samenwerking aan. Ze kunnen dan op het lidmaatschapsnummer van de kleine boer melk gaan leveren. En later dus zelf lid worden, als de gekochte partner stopt.

Wie had ooit kunnen denken dat het lidmaatschap van FrieslandCampina geld waard zou worden! Foute boel en Campina kan er niets tegen doen. Dat moet anders. Wat hebben we aan leden, die hiphoppend van de ene naar de andere coöperatie of particulier gaan? Niets. Dat heeft niets met coöperatie te maken. Alleen maar eigenbelang, zonder gevoel voor de moraal.

Maar het gaat wel ten koste van ons als trouwe leden. Ik zie met zorg naar de stijgende melkaanvoer, vooral na 2015. Die wordt voor FrieslandCampina nog groter door de komst van leden, die eerder afscheid namen. Dat verlaagt uiteindelijk de melkprijs van ons, de leden die bleven. Wij betalen twee keer: de eerste keer toen ze Coberco verlieten en wij met een onderbezetting overbleven en nu door te zorgen dat Campina te veel melk krijgt, waardoor de prijs daalt.

Dat moeten we niet willen. Daarom een oproep aan de bestuurders van FrieslandCampina. Verzin een list. Laat een voorstel aannemen  door de ledenraad, die het onmogelijk maakt dat deze profiteurs onze melkprijs verlagen.

Laatste reacties

 • Dewinhoeve

  Leverrecht Friesland-Campina is gekoppeld aan locatie. Gaat grote boer verhuizen?

 • alco1

  Vergaderboer wil dus een 'Beschermt' geheel. Ik dacht altijd dat juist de 'Lopers' de boel scherp hielden voor de hogere melkprijs!!!

 • Rip

  Coöperatie is samenwerken om samen meer te verdienen. De lopers lopen weg voor hun verantwoordelijkheid en profiteren van de investeringen van anderen. Dat is zoiets als rijden met de trein zonder kaartje. Ze mogen van mij overal naar toe, maar ze passen niet binnen een coöperatie.

 • Fermer

  Zoals de ontwikkelingen in Nederland in de melkveehouderij er nu uitzien komt er na 2015 toch zo wie zo meer melk. Of de melkprijs dan uberhaubt standhoud is de vraag.

 • GCK

  Vergaderboer is een beetje blind voor zijn eigen situatie. Zoon Hans hiphopt
  naar Amerika en komt terug wanneer het hem uitkomt, om in maatschap met z'n ouders te gaan. Profiterend van het feit dat z'n ouders leverend lid zijn gebleven en op zijn Amerikaans profiterend van het feit dat de andere leden een succes van FC gemaakt hebben.

 • Zuperboer

  Ik denk dat de meeste 'lopers' FC helemaal niet nodig hebben. Maar is wel een leuk onderwerp om de meningen over te peilen. De meeste 'lopers' in onze omgeving zijn na DOC en Lyempf inmiddels beland bij Farmel en hebben alle jaren 'veel meer verdiend dan de blijvers', tenminste als je het aan hen vraagt.......... De waarheid zal wel ergens in het midden (zijn blijven) liggen en hun melkgeld (deels) ook!

 • farmerbn

  Het melkquotum is nog niet weg of er is al iets anders in de plaats gekomen nl. het leveringsrecht aan de cooperatie. Wat gaat dat de stoppende boer opleveren?

 • jan doedel

  in 2012 naar nemelco gegaan bevalt super wil nooit meer terug

 • BO(skabout)ER

  Heel wat verhaaltjes geleden schreef vergaderboer dat hij graag naar A-ware ging maar dat hij niet kon omdat hij er te ver van afwoonde.

  Wat een zwetser!

 • somporn

  Vergaderboer is toch ook ondernemer,denk dat zijn eigenbelang ook voor het moraal gaat.

 • m.en.mh.miedema

  Ik heb altijd begrepen dat FC zelf graag meer melk wil, meer omzet, meer winst voor de onderneming. Of de leden/ leveranciers daar ook beter van worden is een ander verhaal.

 • m.en.mh.miedema

  Vergaderboer kletst er de laatste tijd ook maar wat op los.

 • wmeulemanjr1

  Dacht dat RFC veel melk wilde na 2015, dat moet ook wel met zulke koninklijke beloningen aan de top.

 • W Geverink

  LoL. Ik zie met zorg naar de stijgende melkaanvoer, vooral na 2015. Nieuwe stal bouwen, grond kopen want Hans wil in de toekomst nog groter. Maw familie Vergaderboer mag de melkprijs wel onderuit melken maar als anderen dat doen is het 'zorgelijk' en moeten we dat niet willen.

 • maatje 1904

  Laat ze maar tobben en geniet van het leven want het is voorbij voor je er erg in hebt dat wordt steeds vergeten..

 • Broer

  Als men voldoet aan de (financiele) verplichtingen van nieuwkomers kun je er niets tegen doen en ik denk dat je dat ook niet zou moeten willen.
  Verder moet ieder dat maar voor zichzelf verantwoorden.
  Nog iets, ook de tijd zal z'n werk doen. Moet je de zoon straffen voor een 'foute' vader ?

 • koeboertje

  Nee Broer ,maar dan moeten niet de trouwe leden bestraft worden door die 'foute' vader
  Gewoon inleg geld flink omhoog, het is blijkbaar veel waard om van de jarenlange investeringen van de echte leden te profiteren !

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.