AlgemeenOpinie

Lidmaatschap Campina geld waard

Wie had dat een paar jaar geleden kunnen denken. Leden van Coberco verlieten onze coöperatie vanwege de lage melkprijs. Ze gingen vaak naar DOC, die toen een hogere prijs betaalde. Nu willen ze terug, maar ze zijn niet meer welkom.

Daar hebben ze wat op gevonden. Ze geven een kleine boer, die van plan is te stoppen, een som geld en gaan op papier een samenwerking aan. Ze kunnen dan op het lidmaatschapsnummer van de kleine boer melk gaan leveren. En later dus zelf lid worden, als de gekochte partner stopt.

Wie had ooit kunnen denken dat het lidmaatschap van FrieslandCampina geld waard zou worden! Foute boel en Campina kan er niets tegen doen. Dat moet anders. Wat hebben we aan leden, die hiphoppend van de ene naar de andere coöperatie of particulier gaan? Niets. Dat heeft niets met coöperatie te maken. Alleen maar eigenbelang, zonder gevoel voor de moraal.

Maar het gaat wel ten koste van ons als trouwe leden. Ik zie met zorg naar de stijgende melkaanvoer, vooral na 2015. Die wordt voor FrieslandCampina nog groter door de komst van leden, die eerder afscheid namen. Dat verlaagt uiteindelijk de melkprijs van ons, de leden die bleven. Wij betalen twee keer: de eerste keer toen ze Coberco verlieten en wij met een onderbezetting overbleven en nu door te zorgen dat Campina te veel melk krijgt, waardoor de prijs daalt.

Dat moeten we niet willen. Daarom een oproep aan de bestuurders van FrieslandCampina. Verzin een list. Laat een voorstel aannemen  door de ledenraad, die het onmogelijk maakt dat deze profiteurs onze melkprijs verlagen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin