Commentaar

1013 x bekeken 1 reactie

Leegstand tegengaan

Er dreigt enorme leegstand op het platteland. De komende twintig jaar komt er 32 miljoen vierkante meter aan woon- en bedrijfsgebouwen vrij.

Oorzaak: schaalvergroting, waardoor 24.000 bedrijven ermee zullen stoppen. Naar verwachting blijft de helft van deze oppervlakte leeg staan. Daarmee wordt leegstand in de landbouw een groter probleem dan in de kantoren- en bedrijvensector.

Het zijn indrukwekkende en verontrustende cijfers die onderzoeksinstituut Alterra bekendmaakt. Niks zo deprimerend als een leegstaand gebouw. Vanwege de crisis in de detailhandel heeft menige dorpskern nu al de aanblik van een crisisgebied. Je moet er niet aan denken dat het omliggende platteland ook grootschalig leegstaat.

Toch is dat wat er aan zit te komen. Tijd voor maatregelen, dus. Slopen ligt het meest voor de hand. Maar dat betekent ook: kapitaalvernietiging. Welke stoppende boer wil zijn verlies op die manier nemen? In de goede jaren was sloop nog te financieren met mooie nieuwe woningen. Rood-voor-rood heette dat. Dat werkt niet meer, veel gemeentes hebben er een financiële kater aan overgehouden.
Alterra pleit voor herbestemming van vrijkomende gebouwen. Gemeentes zouden coulant moeten zijn tegenover nieuwe bedrijvigheid. Goed voor de leefbaarheid en de economie van het platteland. Daar zit wat in. Maar er zit ook een risico in. De nieuwe plattelandsgebruikers hebben hun eigen belangen, die soms haaks op die van boeren staan. Voorzichtigheid is geboden.

Eén reactie

  • koestal

    Er staan nu in de steden ook al tientallen winkels leeg,net als boerderijen op het platteland,ze zijn niet meer te onderhouden ,vooral boerderijen met rieten daken zijn duur in onderhoud

Of registreer je om te kunnen reageren.