Boerenblog

2517 x bekeken 40 reacties

Hongerige beer

De inval op de Krim dient maar één doel: Poetin wil de eigen, arme bevolking tevredenstellen. De rijke Russen hebben maar één belang: economische rust.

Wat bezielt Poetin om de Krim binnen te vallen? De smoes is eenvoudig; 'Mijn mensen, etnische Russen dus' voelen zich bedreigd nu de corrupte Oekraïense president na enkele maanden van vreedzaam protest en het verduisteren van de laatste miljarden is opgestapt. Zijn zoons konden nog net de laatste miljoenen incasseren door de vooruitbetaalde diesel niet af te leveren. Vermoedelijk hebben ze die ook niet ingekocht. Dat de inmiddels straatarm geworden bevolking deze kliek kwijt wilde, is niet verbazingwekkend.
Worden de etnische Russen op de Krim echt gediscrimineerd? We hebben daar nooit iets van gehoord, dus zal dat wel meevallen. De Krim gold in Oekraïne en Rusland als een plek waar het goed toeven is als je vakantie hebt en het kunt betalen.

Wurggreep
Poetin heeft de Krim in een wurggreep en wij in West-Europa staan erbij en kijken ernaar. Af en toe blaft Brussel een beetje en dat is het dan. Laten we dit op zijn beloop, dan zullen er meer etnische Russen zijn die volgens Poetin 'gered' moeten worden uit de klauwen van de illegale regering in Kiev. Weer zullen wij toekijken en zeggen: 'Het is ver weg, ze redden zich maar. Als wij maar geen handel mislopen.' Onze economie begint weer te herstellen en dus even geen conflict met meneer Poetin. Zijn aardgas is nodig, want dat is goedkoper dan kolen stoken.
De hongerige beer zal op zoek gaan naar meer vreten als Oekraïne binnen zijn hol is. Hij zal het vinden in Polen en de Baltische staten. En zelfs in Oost-Duitsland, de voormalige DDR, wonen nog Russen.

Ego opkrikken
Hebben al deze acties echt tot doel de etnische Russen een veilig huis te bieden? Dat geloof ik niet. Het is Poetin te doen om zijn ego op te krikken tot de hoogte van de Tsaren in het verleden. De Tsaren hebben in hun tijd per jaar een stuk land ter grote van Nederland bij Rusland gevoegd zonder het echt onder controle te krijgen. Geen punt: moord en bedreiging houden de mensen wel koest.

Poetin doet nu weer hetzelfde. Niet zijn leger bedreigt de niet-Russische bevolking op de Krim, nee hiervoor heeft hij zijn vriendjes van de Russische Hells Angels en andere extremisten. Die waren ongeveer tegelijk met het eerste Russische legerkonvooi op de Krim.

Hongerige wolven
Ik zie deze actie op de Krim in een ander dan politiek perspectief. Poetin zit verstrikt in het web van de hongerige wolven, die hem omringen en bezig zijn zijn jachtgebied leeg te roven. Poetin wordt omringd door corrupte, geldschrapende vriendjes. En zelf zal hij ook niet armer zijn geworden in zijn regeerperioden. De gewone burgers, en dan speciaal zij die niet in de rijke steden Moskou of St. Petersburg wonen, zijn niet rijker geworden. Laten we zeggen: de mensen op de eindeloze lege vlaktes. Zij profiteren niet echt van de olie en gasmiljarden, en ook de landbouw heeft hen geen gouden bergen gebracht. Door de bank genomen zijn die reusachtige landbouwbedrijven verliesgevend, zie het beursgenoteerde akkerbouwbedrijf Black Earth Farming.

Sterk en machtig
Om zijn tanende profiel op te krikken heeft Poetin hiervoor dit soort reddingsacties bedacht. 'Wij zijn de sterkste en machtigste op de wereld. Wij 'bevrijden' onze broeders zonder een schot te lossen en brengen hen terug in de moederschoot zonder dat het Westen een vinger uitsteekt'.  Dat zijn de beelden die de burger het gevoel geven van 'Nu komt het goed, we leven weer in het machtige Rusland en vadertje Poetin zorgt voor ons.'
Maar is Rusland wel zo machtig en zorgt vadertje Poetin wel voor zijn arme onderdanen? Heeft Rusland wel de kracht om zonder West-Europa zijn bevolking te voeden ook al bezit het Oekraïne? Ik betwijfel het. Naast voeding leveren wij zowel Rusland als Oekraïne ook zaaigoed, plantgoed, gewasbescherming, machines en kennis. Stoppen we hiermee, dan zal de productie weer terugvallen op het niveau van vóór 2000. Geen machineonderdelen en de moderne landbouw staat stil. Rusland zo groot en zo arrogant werkt het liefst met westerse landbouwmachines, omdat de eigen machines onbetrouwbaar zijn. Russische importeurs verkopen de meest geavanceerde machines (geld speelt geen rol), maar hebben geen onderdelen op voorraad. Dus als iets stuk is, betekent dat wachten op de zending uit het westen. Dat duurt lang vanwege douaneperikelen. En deze onderdelen zelf maken, is voor de Russen een te grote uitdaging.

Euro's incasseren
Stoppen wij de export naar Moskou, dan sluit de gaskraan, helaas. Wie houdt dit het langste vol? De rijke Russen hebben geen boodschap aan Poetins idealen. Zij hebben maar één doel: euro's incasseren. Een deel van hun bedrijven is om belastingredenen gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Door de investeringen via Amsterdam te laten lopen, is er geen risico dat vervelende Moskouse belastinginspecteurs en economische rechters hun deel opeisen.
Hebben we hier geen mooi wapen om de beer pijn te doen? Ja, misschien wel te doden? Of kiezen we voor dezelfde weg als we in 1940 zijn gegaan? Hopen dat het volgende bezette land het laatste is en dat wij buiten schot blijven. Nee, de beer zal tot het uiterste gaan om zijn behoefte aan 'overwinningshormoon' te bevredigen. Winst smaakt altijd naar meer. Dat maakt stoppen pijnlijk en nagenoeg onmogelijk.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  han, is de regering hier zoveel beter, ik vind van niet

 • agratax2

  schoenmaers1. Je kunt niet zeggen dat onze bestuurders na 1 of 2 zittingsperiodn miljardair zijn ten koste van het volk en de schatkist. Wat mij het meest steekt in dezen is dat we naar Kiev afreizen met lege handen en roepen dat er een dialoog nodig is wetende dat die of niet komt of een toneelspel zal zijn. Helaas moet ik vanmorgen in de Stentor lezen dat de Russen in de Baltische staten door Moskou een Russisch pasport wordt aangeboden en dat hun pensioen wordt gegarandeerd. De volgende stap is 'gedwongen' bescheming van deze arm sloebers ten koste van een inval in NATO gebied. Kan Poetin rustig doen NATO doet niets terug, NATO blaft maar bijt niet. Heel Europa heeft zijn vrijheid verkwanselt aan de Russen als het over energie gaat en aan Zuid Amerika als het over voedsel gaat. Electronica, kleding etc. hoeven we al decennia niet over te praten -Zuid Oost Azie-. Hoeveel vrijheid hebben we nog? Hoeveel invloed op wereld toneel hebben we nog over na de hervorming van de wereld economie?

 • minasblunders1

  Schoenmakers heeft gelijk. Maar hier gebeurt het met een omweg: grond en baantjes.

 • agratax2

  minasblunders1. Ik vindt dit te negatief. Als in Nederland mensen snel rijk geworden zijn, zijn het niet direct de politicie maar meer de Handelaren en voedsel retailers om maar te zwijgen over de project ontwikkelaars. Deze retailers presteren het om 1 generatie van buurtsuper een supermaktketen uit de grond te stampen. In het kielzog van deze handelaren hebben da bankiers en directeuren van banken en o.a co-op's zich niet onbetuigd gelaten bij het graaien. Maar ja stoppende boeren zien ook in eens een trucklading geld binnen rollen bij verkoop van hun grond. Is dit illigaal, is dit je verrijken over de rug van het volk, als je buurman geen meter grond aan de andere buur gunt en dus tot het uiterste gaat. Lijkt me niet bepaald stelen van de armen, hooguit jezelf arm kopen. Ik geef toe dat ons kapitalisme de inspiratie is geweest voor de miljardairs in bv de voormalige Sovjet Unie of de Arabische olie sjeiks.

 • minasblunders1

  Agratax, het zal zo'n jaar of 20 geleden zijn dat we in de krant konden lezen dat de ware macht in dit land ligt bij 70 families. Deze machthebbers trekken aan alle touwtjes, alleen de grond, daar hadden ze nog geen macht over. Waarom denk je dat er 'natuur' aangelegd moet worden? Omdat men zo begaan is met de natuur? Let maar eens op WAAR die natuurgebieden moeten komen; juist! Op die plaatsen waar tzt steden uitgebreid gaan worden en andere strategische plaatsen. Na bebouwing moet er natuurlijk wel 'gecompenseerd' worden. Drijfveren: geld en macht. Ten koste van..........de samenleving. Diefstal? Ik dacht het wel. Die politici die er nu zitten, zijn niet direct belanghebbende hierin, maar indirect wel. Zij zorgen wel dat ze meewerken, er lonken immers dikbetaalde baantjes als beloning. Een voorbeeld hiervan heb ik onlangs nog op deze site beschreven: over die 3 miljoen voor die 'dialoogtafel' in Groningen. Er is daar nog geen mens die een cent schadevergoeding heeft gezien, maar de eerste 3 miljoen zijn wel alvast veilig gesteld en niet ten gunste van de burgers. En is het je wel eens opgevallen dat zo'n Tweede Kamer (die eigenlijk het hoogste machtsorgaan zou moeten zijn), totaal NIET functioneert? Het zijn allemaal klapjosti's. Wel eens afgevraagd waarom?

 • agratax2

  minasblunder1. Ik kan je geen ongelijk geven. Onze politiek heeft zich voorgenomen om van het lidmaatschap der Tweede Kamer of de Gemeente Raad een vorm van carriere stap te maken. Hier ben ik het niet mee eens, dit is werk voor ervaren mensen die dit als opdracht zien.
  Maar terug naar mijn blog. Dit is geschreven omdat ik me zorgen maak over de vrede Poetin gedraagt zich als Hitler in de ertiger jaren. eerst je buurman (Polen) redden, van wat? En Nederland wachtte af likte hielen en dan in eens was het ook aan de beurt. We zien dat Poetin de eerste schreden heeft gezet richting Baltische staten. Voor mij is dit veel belangrijker dan enkele kopstukken in Nederland die een leuk baantje krijgen via hun carriere move. Laten we wel de grote lijnen in de gaten houden, zoalng wij -navel staren- laten we Poetin heel Europa inlijven. Hij wil minstens de grenzen van zijn voorganger Stalin terug via annexatie of handels en politieke verdragen.

 • minasblunders1

  Agratax, de situatie die jij in je blog beschrijft is zeker zorgwekkend. Zeker nu de Russen in de Baltische Staten een Russisch paspoort kunnen krijgen. Misschien gaat het inderdaad gierend uit de hand lopen, de tijd zal het leren. Maar mijn punt is eigenlijk een reactie op wat Schoenmakers in #1 stelde. Je ziet wel degelijk paralellen in gedrag van mensen die een zekere macht hebben. Wat dat betreft verschillen zij niet wezenlijk van Poetin, In beide gevallen zijn de burgers het laatste wat ze interesseert. Dat is wat Schoenmakers ook bedoelde.

 • Zuperboer

  Een hele sterke analyse Han, dit stuk zou niet misstaan in een van de landelijke opiniebladen. Ik hoop dat je het aanbiedt. Mijn complimenten en ik hoop dat het deze keer niet zo gierend uit de klauw loopt als in '40-'45, maar de tijd is erg onzeker en er zijn helaas veel indicatoren die dezelfde kant opwijzen(ook wel gunstige). Het is en blijft de vraag tot hoever dit mag komen van de machthebbers in de wereld en of de moderne mens nog tot een fysiek NEE in staat is. Het lijkt of de politici wederom willen zeggen:'Nederland(lees:Europa) gaat rustig slapen'.

 • agratax2

  Alles wat er op dit moment gebeurd in Oekraine en Rusland is niet ZIJ tegen WIJ zoals Poetin ons wil doen geloven. Poetin creeert op dit moment haat gevoelens tussen etnische Russen en Oekrainers om de zaak te laten escaleren. Er zijn genoeg tekenen dat de jonge etnische Russen in Oekraine liever eeen zelfstandig Oekraine op poten zetten, dan een Russische provincie te worden en eenvoudig blijven dienen als geld verschaffer voor de corrupte kliek. Het zijn hooguit de oud gedienden die nog dromen van de tijd van weleer dat alles geregeld was en iedereen eten had of niemand ha deten, maar gelijkheid was troef. Alle nutsvoorziening waren 30 jaar geleden 'gratis' indien aanwezig. In hun droom alles koek en ei en dikke vette pensioenen en nu met dit corrupt zooite is alles kommer en kwel. Ze realiseren zich niet dat als de Russen terug komen aan de macht, hun pensioen echt niet groter wordt en hun gezondheidszorg ook niet in eens gratis is als het al aanwezig is. De jongeren begrijpen dit hopen dat Poein zijn klauwen thuis houdt want ze willen in vrede leven ookal is dat met weinig luxe.

 • denker123

  Toch maar schaliegas winnen om de Russische beer buiten de deur te houden ,of gewoon gas in de Noordzee ,van aardbevingen in de zee zullen de zeehonden niet veel last hebben.Zolang er nog geen goede opslagsystemen zijn om stroom uit zonnepanelen en windmolens op te slaan.. In de V.S.is het een groot succes de schaliegaswinning ,ondanks de kritiek van mensen die overal tegen zijn. Ook in Oekraine zit schaliegas en zijn er dun bevolkte gebieden om het te winnen .Als Oekraine de corruptie kan overwinnen wordt het een rijk land ,zij kunnen opnieuw de graanschuur van Europa worden.ze hebben de beste landbouwgronden van Europa de zwarte aarde.

 • agratax2

  denker123. Waarom het risico van Schaliegas aangaan als we nog goede en zelfs een nieuwe kolengestookte electriciteitcentrale in Eemsmond hebben staan. Van kolen gestookte centrales kennen we de risico's en weten hoe we die beheersbaar kunnen maken. Ik zou zeggen nood breekt wet, in dezen maar we leveren terwille van het zg. milieu toch geen mensen over aan een dictatoraal systeem waar ze net van bevrijd zijn? Doet West Europa dit wel dan kunnen ze wachten op de volgende stap. Door de eeuwen heen hebben we machtwellustelingen gehad die Heel europa wlden besturen, steeds niet gelukt. Zou dus fantastisch zijn als het de Russische Beer wel lukt. Komt hij al dan niet met goud omlijst in heel Europa in alle overheidsgebouwen te hangen en komen er tig standbeelden in bladgoud van hem all over Europe. Is dit het ideaal van onze socialistisch - liberale regeringen??

 • ed12345

  Han ik zie ook te veel gelijkenissen met
  1938 en Sudetenland daana oostenrijk en de rest van het verhaal kennen we wel
  Poutin is door zijn opleiding als KGB officier een door en door overtuigd Soviet Unie manEn dat gaskraan verhaal ,als rusland nog even doorzet draaien ze toch heus wel dicht

 • ed12345

  Han nog even zover ik begrijp kunnen de Baltische staten zich zelf vrij goed redden ,dus ik denk niet dat al te mooie beloftes daar veel indruk maken .Maar tegen een militaire annexatie zoals in de Krim kunnen zij natuurlijk niets inbrengen

 • agratax2

  Ed12345. De gaskraan dicht draaien zou wel eens te veel interne problemen kunnen geven. Poetin zit aan de kraan o.k. maar de miljardairs strijken de Euro's op en hun hobibys -geld verzamelen, luxe vrouwen, voetbalclubs, minimaal 1 adres in de meest luxe wijk van Londen (kost miljoenen) willen zij niet opgeven. Poetin kan zich heel veel veroorloven, maar zijn steun supporters tegen zich in het harnas jagen kan niet. Hier komt bij dat de Russische schatkist niet zonder Gas en Olie $$ kan, voorraden zijn er nauwelijks. Denk aan alle importen die hij moet doen om aan de luxe eisen van zijn volk te voldoen. Zijn industrie is nog van dien aard, dat alleen de arme Rus Lada rijdt of Belarus. De dames en heren gaan voor kwaliteit, BMW,Mercedes etc., Nederlandse kaas en bloemen, italiaanse mode en zo kunnen we doorgaan. Geen Chinese rommel en geen Bangladesh kleding dit is voor de aller armsten. Zijn kas zo gevuld, dat de pensioenen nog steeds niet meer zijn dan een honger inkomen. Geen angst de gaskraan dicht kan nooit voor lang de bevolking pikt geen zinloze armoede meer.

 • agratax2

  Ed de Baltische staten kunnen zich redden, maar de etnische Russen voelen zich zwaar achter gesteld en dar zit de macht van Moskou. Het gaat over psychische macht in dezen en niet zo zeer over finaciele macht. Beloof deze zich achter gesteld voelende groep een nieuw leven waarbij zij weer teru komen aan d emacht en daarbij stuur je een stel oproerkraaiers diie de etnische Russen pesten en onderdrukken. Alle ingredienten zijn nu aanwezig om je landgenoten, zij hebben immers een Russisch paspoort, te ontzetten en te ondersteunen. Weer staan wij als EU en NATO erbij en keken er na. Wij riskeren geen WO III om deze minilandjes te redden van de onderdrukking. Hebben we nooit gedaan of ze moeten al barsten van Gas en olie het enige waar wij iets voor over hebben. Somber inderdaad Ed maar Nederlanders zijn WO II al lang vergeten, geschiedenis is maar een bijvak ook voor moderne politici en andere bestuurders. Wij geloven heilig in een management door bureaucratie. het maakt dus niet veel uit EU of CCCP nieuwe stijl of het moet zijn 1 dictator of enkele dictators.

 • alco1

  @agratax. Ik heb even gewacht met een reactie te geven op jouw overigens prima stuk.
  Natuurlijk moet een militair treffen vermeden worden en daarvoor lijken sancties een zeer goed alternatief. Wij kunnen zonder hen, maar Rusland kan niet zonder ons.
  De grote vraag is echter hoe Poetin hierop zal reageren. Net zoals Hitler deed door het de joden op de schuld te geven?
  Wij willen geen oorlog meer, maar een Russische kat in het nauw kan rare sprongen maken.

 • agratax2

  Volgens annalisten heeft Putin een oorlogstrauma over gehouden aan het beleg van Stalingrad. Even terug tellen dan moet hij over de 70 jaar zijn. Dit betkent dat hij een botox gezicht heeft of medicijnen gebruikt die en VOL gezicht geven. Tevens kunnen we de conclussie trekken dat hij niet het eeuwige leven heeft en dat hij geen oorlog zal beginnen. Oorlog zullen de miljardairs niet pikken en hem laten vallen. Ik zag net dat Friesland Campina geen sancties wil, de kaashandel (tientallen miljoenen per maand) kost veel en hun fabriek bij Moskou moet door draaien. Putin heeft al een wet ingediend om buitenlandse investerngen te nationaliseren. FC kan dus wel vergeten dat ze hun investeringen veilig kunnen stellen door Midden Europa te verkopen aan Moskou. Ik heb begrepen uit het Nieuws dat van 't Hart hier toe bereid is. Hij moet zijn kaas en yoghurt verkopen ookal kost dat de EU alle Midden Europese landen en daarmee is het herstel van de oude CCCP grenzen afgezien van de DDR een feit. Hoe slap zijn de knieen van de Nedwerlandse Handelaren. We zijn weer terufg in de tijd van voor WO II. Bedankt Den Haag.

 • agratax2

  Ik vond onderstaande quote uit interview met kleindochter van Chroesjtsjov.
  Napoleon-complex
  Grootvader Chroesjtsjov heeft zijn weerzin tegen de KGB overgedragen op zijn kleindochter. Nina denkt dat Poetin een Napoleon-complex heeft: dat hij een klein mannetje is dat publiek nodig heeft. De Russische president is daarom wel degelijk gevoelig voor de sancties die het Westen wil instellen, zo denkt ze. Hij wil geen internationale paria worden, veronderstelt Nina.

 • joannes

  Voordat je gaat speculeren over de psyche van Putin, het Westen heeft met haar ¨democratische droom¨ gewoon weer een flinke populatie weggelokt uit de Russiche invloedsfeer. Natuurlijk hebben ze fouten gemaakt met krampachtig bestuur, maar wat ze nu overkomt is gewoon verlies aan territoriale macht. Ik vindt de Russische beweging niet meer dan logisch en eigenlijk meer een verdediging dan een aanval. En wanneer dan de lokale bevolking ook nog eens Russisch is en spreekt, is de zaak helemaal in principe democratisch opgelost met de machts overname van de Krim. Het Westen zit met een groot probleem als ze hierin doorzetten op geen verandering van territoriale grenzen want als aanstichter van deze pijpdroom, dat een gehele bevolking liever bij het Westen hoort dan bij de Russische is zodirect bewezen dat rusland ook op democratiche manier kan werken. (Al is het met een beetje hulp van militairachtige groepen die de autoriteiten verlammen) En ......grenzen die zijn vanaf nu niet meer definitief. Elke bevolkingsgroep kan met hulp van een grootmacht zijn eigen bestemming blijkbaar gaan kiezen; want dat is nu zodirect voor de 2e keer bewezen. Georgie was de eerste keer.

 • k.bouter

  @Han: Als etnische Russen of ethinische tataren niet blij zijn met de plek waar ze wonen of het bewind dat daar voert, waarom gaan ze dan niet terug naar Rusland met hun Russische paspoort, en de Tataren naar regio Tatarstan?
  Als het ergens anders beter is, waarom dan blijven? Of zou het klagen zijn en er vanuit gaan dat de Miljarden uit Europa beter zijn.

 • agratax2

  joannes. Het gaat hier over meer dan de Krim. Een land als Polen en ook Oekraine bestaan nog niet zo lang in deze vorm, ze zijn steeds tussen Rusland en Duitsland (Habsburgers) verdeeld, dan de een en dan de ander een beetje meer. Zij willen nu eindelijk eens Zelfstandigheid en Vrede. Het excuus dat Poetin aan voort is precies gelijk aan die van Hitler in 1938 e.d.a.v.jaren. Zo ik schrijf na de Krim volgen er meer gebieden die Poetin graag onder zijn hoede wil hebben en toevalig wonen hier nog Russen. Deze Russen zullen gezien het feit dat ze de macht kwijt zich wel achter gesteld voelen.
  k.bouter. Voor jouw en mij is het duidelijk -ben je niet tevreden met je woon omgeving- in pakken en weg wezen. Maar hier is niet gezegd dat de etnische Russen of Tartaren niet tevreden zijn. Poetin heeft bepaalddat ze -niet tevreden zijn- en onderdrukt worden.Om dit te bewijzen stookt hij onrust met 'beroeps' demonstranten (zijn vrienden Health Angels) en zie daar wij in het Westen zijn in verwarring en vermoeden dat Poetin gelijk heeft ondanks het feit dat we nooit iets van rellen/onvrede hebben gemerkt/gehoord.
  Ik heb 5 jaar in Oekraine gewerkt en nooit iets gemerkt van discriminatie. hooguit ten tijde van verkiezingen werd in het Westelijk deel alles in het werk gezet om eventuele fraude te voorkomen door de ex communisten (Rusland gezinden).

 • ohzo

  Zouden we niet eens moeten stoppen met de ' wij' en 'zij' gevoelens en een wat realistischer kijk op de zaken moeten hebben? In Ukraine is er een staatsgreep gepleegd. We kunnen Yanukovich mogen of haten, feit is, dat hij de gekozen president was. EU en US diplomaten hebben de coupplegers ondersteund. Ik ben toch wel heel benieuwd hoe US zou hebben gereageerd als iets dergelijks in Canada was gebeurd. Ik hoef maar te referen naar Cuba in de 60's. US en EU vallen met de regelmaat van de klok landen binnen. Lybia, afghanistan, irak. Mensen worden bij bosjes aan flarden geschoten door US drones. Niemand die er wakker van ligt. Putin moet de legerbasis veilig stellen in Crimea. Dit stukje Ukraine was altijd Rusland, maar door een politieke onnozelheid is dit aan Ukraine gegeven. Door al de gebeurtenissen in Ukraine is Rusland een tikje nerveus. Kan ik me voorstellen. Is de gang van zaken goed? Misschien niet, maar door te refereren naar de WWII is non-sense. We zeggen toch ook niets van US als deze weer eens een bom afsteekt, met een referentie naar de totale genocide van Native Americans? Misschien wel eens over nagedacht dat de Ukr mentaliteit wel heel ver van onze ' oprechte' gedachten gang ligt? We proberen altijd een vingertje te wijzen met een 'democratische' inslag. Ik heb toch ietwat moeite de ' democratie' te vinden in EU, we worden faliekant bestolen door Brussel en om alles maar onder controle te houden wordt elk telefoongesprek afgeluisterd. Is dit wat we willen?

 • agratax2

  ohzo. Crimea veilig stellen o.k. Kan ik nog in mee gaan, maar Russische paspoorten uitdelen aan etnische Russen in de Baltic en Oost Oekraine gaat te ver. Dit is een truk van Hitler, die duitsers in Polen het Duitse paspoort gaf en toen ze in eens moest redden uit klauwen van de Polen en de daar wonende Joden. Dat jij niet wilt geloven dat Poetin, die zich gedraagt als de Tsaren voorheen, verder gaat dan de Krim lijkt me echt de naivieteit van een Nederlander. Ook in de crisis vooraf gaand aan WOII hebben wij weg gekeken van Hitler en dachten we als het mis gaat kunnen wij van twee wallen vreten, nu doen we weer hetzelfde. Veel lullen over rechten en democratie, maar deze idealen verdedigen ho maar te lastig en het kost geld. Als de Russen baas worden op de Krim en dat worden ze, dan hebben de Oekrains sprekende mensen even als de Tartaren een groot probleem, dat kan eindigen in onderdrukking of deportatie al dan niet vrijwillig. Maar er zullen krachten zijn die onder afkeuring van Poeti gewoon hun gang kunnen en mogen gaan. in Rusland lopen deze verknipte jongens ook vrij rond en doen wat ze willen, zolang ze Poetin maar niet in direct gevaar brengen.

 • agratax2

  vervolg
  Onno Dat wij bestolen worden door Brussel betekent niet dat we het elders ook maar moeten laten gebeuren. Nee we zouden kunnen proberen het tij te keren, maar daar is moed en lef voor nodig wat de Oekrainers hebben getoond in het centrum van Kiev. Hier kan ik alleen maar respect voor opbrengen en ik denk dan ook dat we steun moeten velenen zodat ze niet het gevoel krijgen dat alle doden voor niets zijn geweest.Dat wat ze als hun vrienden zagen niets meer dan 'oproerkraaier' blijken te zijn. Angst hazen. Ik proef een beetje in jouw benadering, dat jij Poetin wilt laten doen waar hij goed in is. Onruststoken om die onrust daarna op zijn eigen wijze op te lossen.
  Vergeet niet dat de geschiedenis zich al eeuwen herhaalt en dat de mensheid nog steeds niet verder is dan in de oudheid als het over machtvertoon gaat. Alleen de wapens zijn verandert, maar de achterliggende psyche is nog dezelfde.

 • joannes

  Precies @ohzo! Een staatsgreep of een revolutie hoe je het ook wil noemen. Wat er aan de hand is dat de Westerse invloed meer ruimte nodig heeft om hun systemen en bedrijven rendabel te houden en tegenwerking van Putin past daar niet in. Dus....... wordt de ¨democratische droom¨ weer van stal gehaald om een groep mensen in het Westerse systeem te lokken. Maar helaas het is niet alleen verkopen van dromen, dat weet Putin, het is ook sociale discipline en instituten die voor enige stabiliteit zorgen. Daar heeft het Westen geen boodschap aan zoals blijkt uit de chaos die ze in Egypte, Libië, Sirië, Irak, Tunesië ed gecreëerd hebben. De dictators zijn verdreven, vermoord of opgesloten maar geen mens is daar meer veilig op straat. Lang leve de droom! En..... die burgers daar blij dat ze Facebook en Internet kunnen gebruiken in al die onveiligheid. Facebook met inmiddels een marktwaarde van 180 biljoen. Een bedrijf wat aanzienlijk minder waard zou zijn wanneer het alleen in de US gebruikt kon worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Unilevers, Akzo´s, DSM, Philips,....tot en met Friesland Campina. Het is de markt die ze nodig hebben voor hun kosten structuur en die ze met een democratische droom verkopen. De nieuwe religie!

 • alco1

  Ja Han. Wat moet je ermee. Tot op de dag van vandaag zijn er nog mensen die de man met de snor vereren.

 • agratax2

  alco1. Zo lang deze aanbidders niet worden gestoord in hun geld transactes (verzamelen Euro's) blijf ze hun steun verlenen. Maar als Poetin zijn actie(s) leiden tot schrapen in je Russische beurs, omdat je miljarden op buitenlandse banken onbereikbaar zijn geworden en je credit card is geblokd? Dan is de liefse snel over en zou Poetin wel eens voor de keus staan, stoppen met die onzin of doorgaan tot de (politieke) dood erop volgt.
  Poetin is door ons niet weg te sturen, maar van binnen uit zal niet een erg groot probleem zijn. Alle rijke Russen zijn gevoelig in het kontzak en hun sociale leven (geliefden, mooie auto's, privejet en huizen als kastelen). Tast Poetin dit aan om zijn ego op te krikken en zijn fustraties uit het KGB verleden bot te vieren zullen ze hem laten vallen als een rotsblok.

 • alco1

  Han. Ik bedoel het beschrevene in #25

 • agratax2

  alco1. Bedankt voor je uitleg. Ik zal je nu het laatste nieuws geven dat ik ontving van een Oekreinse vriend; 'De afgezette president heeft Poetin toestemming gegeven om Russische militairen / spioneen te infiltreren in het Oekrainse leger om het te deformaren in een zooitje ongeregeld zonder fatsoenlijke wapens'. En nu hoor ik net op het nieuws dat e rongeregeldheden in Donnetsk zijn ontstaan tussen Russen en Oekrainers. hier heb ik mijn bedenkingen tegen, dit lijkt mij een door Moskou aangestoken fikkie. Ohzo zal wel weer denken in Moskou en Kiev gezinde aanhangers die op de vuist gaan, zonder inmenging van Moskou terwijl ieder weldenkend mens zijn bedenkingen heeft. Mijn gesuggereerde inmenging van Moskou in dezen past voor >100 % in de werkwijze van de KGB, Poetin zijn leerschool. Ik vrees met mijn Oekrainse vrienden dat Europa alle landen die onder de voormalige CCCP vielen op te offeren voor onze handel en hun gas vanwege de milieu belasting die de kolen gestookte centrales in Eemsmond zouden kunnen opleveren.

 • denker123

  ohzo.je hoort blijkbaar ook bij de pro Poetin reageerders op nu.nl, De gevluchte president van Oekraine wordt door U nog steeds als de wettige president beschouwd ondanks het leegroven van Oekraine,o.a.zijn kapitale buitenverblijf en miljarden op buitenlandse banken. Guy Verhofstad en van Balen worden zelfs als coupplegers beschouwd in plaats van hulp geven aan de geplukte Oekrainers.Europa mag geen hulp geven ,blijkbaar denken deze nu.nl. reageerders alleen aan hun uitkeringen. President Poetin zorgt alleen voor zijn super rijke vriendjes,de rest van de bevolking moet als slaaf dienen om die rijkdom in stand te houden,tot hier toe met succes kijk maar naar de geldverspilling in Sotsji zijn prestige project de olympische winterspelen enz.

 • W Geverink

  Je kunt je er heel druk over maken maar volgens mij is er geen zet die het westen kan maken waar winst mee geboekt kan worden.

 • Mozes

  Agratax #29, je denkt toch niet dat Poetin afhankelijk is van toestemming van de afgezette president van Oekraïne?
  Deze afgezette president is toch geheel uitgerangeerd en heeft niets meer te vertellen.

 • joannes

  Beste alco1, Het feit dat jij allerlei westerse propaganda napraat en niet zelf de moeite neemt eens goed te lezen en te analyseren wat er aan de hand is, is precies dezelfde probleemoorzaak waar je aan refereert met die snor.Je praat anderen na, ook daar in de DE gebeurde dat. Ook daar waren er mensen die het verhaal geloofden en zich massaal lieten ophitsen. Corruptie moet altijd voor een gerecht bewezen worden en kan nooit middels internationale propaganda met een revolutie worden geëlimineerd. Wanneer je dat toestaat is geen grens meer veilig. Dat Putin dit verdedigd heeft meer met internationaal recht te maken dan met onrecht. En W Grevink, de zogenaamde winst is al geboekt, vele westerse bedrijven verkopen al jaren aan die Oligarchen hun producten voor vette winsten waar Russen en Ukrainers honger lijden omdat er arbeid wordt bespaart en daarmee lonen dalen en de werkeloosheid stijgt, Efficiency is alléén nuttig wanneer de gehele gemeenschap participeert in de welvaart.

 • agratax2

  Mozes. Poetin is niet afhankelijk van de afgezette president, het is anders om. De afgelopen jaren heeft Poetin het Oekrainse leger geinfiltreed met Russische agenten om zo het leger te destabiliseren. Deze info heb ik vanuit Oekraine gekregen en de rellen in Donetsk zijn naar mijn idee ook in elkaar dezet vanuit Moskou. Hier komt bij dat er nabij de Oekrainse grens met Rusland en Wit Rusland grote legermachten samentrekken. waren dit normale oefeningen zoals Poetin ons wil doen geloven, dan waren er zoals afgesproken Westerse inspecteurs aanwezig geweest. Dit moet toch argwaan wekken bij ieder mens die dit voor zijn ogen ziet gebeuren.
  Het beeld is identiek aan het beeld van 1939 in Polen net voor de inval van Hitler Duitsland. En dan nog beweren er mensen dat Poetin alle recht heeft om met een legermacht de Krim te bezetten en een oorlogsbodem voor de haven te doen afzinken. Mijn informant in Oekraine ziet het reeds door mij geschertste scenario binnen afzienbare tijd trekt tsaar Poetin zijn leger de EU (Baltische staten) binnen met allerlei smoezen die onze politici aannemelijk zullen vinden en weer terwille van de handel laten gebeuren. Als wij niet verder komen dan blaffen, zal de grens van Rusland heel ver opschuiven naar het Westen.

 • Mozes

  Agratax, Oekraïne is zoals je wel weet geen lid van de NAVO. Poetin zou Oekraïne militair kunnen innemen zonder dat dit automatisch leidt tot oorlog met het Westen. De Baltische staten zijn wel lid van de NAVO. Door er extra vliegtuigen naar toe te sturen heeft Amerika (en de NAVO) al laten weten dat ze bereid zijn de Baltische staten militair te verdedigen. Voor Polen geldt dit in nog sterkere mate.

 • ohzo

  Even ter verduidelijking dan. Dat Rusland met militaire acties dreigt is niet goed te keuren en waarschijnlijk was dat anders op te lossen.
  Als we even terug gaan naar 2004, waar de 'orange revolution' met groot bravour werd toegejuicht door EU en USA, werd even vergeten dat Mevr Tymoshenko eigenlijk een crimineel is. Deze revolutie werd ondersteund met CIA Geld. Dat weet ik, omdat ik vrij veel jongelui ken, die betaald werden om rotzooi te trappen.
  Als de EU na die tijd niet compleet de bal zou hebben laten vallen, dan zouden we nu niet in deze situatie zijn. Dat terzijde. EU heeft al grote Problemen met de corruptie in het eigen systeem en in Roemenie en Bulgarije. Vergeleken met Ukraine zijn dat kinder praktijken. Ik vraag me af, of we in EU dat wel willen binnen halen?
  Niet zeggend dat alles op zijn beloop moeten laten, maar een paar F16's naar Polen sturen, de US fleet naar Middellandse Zee gaat ook nergens naar toe. Weten wij in EU wel goed wat de burgers in Ukraine willen of laten we ons indoctrineren door CNN en BBC? Nergens in deze media is vermeld dat de PM van Estland heeft gezegd, dat er bewijzen zijn dat de snipers in Kyiv door de Demonstranten zijn ingehuurd.Wordt niet op gereageerd. Daarom moeten we wel een tikje voorzichtiger zijn met drastische conclusies.

 • agratax2

  ohzo. Ik ben vanaf 2000 contact in en met Oekrainers en ik heb de eer gehad de verkiezingen mee te maken in 2004 in West Oekraine en daar waren echt geen Russian Lovers, zij ziten allemaal nog met het rauma dat Stalin hen heeft bezorgd. En dan wil jij beweren dat de van oorsprong Oekrainers dol graag weer onder Moskou willen omdat de dictator nu een andere naam heeft. dit wil er bij mij niet in wetende dat we alleen maar gekleurde informatie krijgen via Russische zenders en in de Oekraine was het tijdens de demonstraties al niet anders. Het spijt me dat jij met zoveel levens ervaring niet verder denkt dan Crimea en Kiev. daar komt bij dat je kiest voor oligarchem omdat de Tymoshenko corrupt zou zijn (bestrijd ik niet) het lijkt er op dat jij door je lange leven in het Oosten Rus bent geworden in je politieke denken. Ik had van jouw ook meer geschiedenis kennis verwacht en psychologische kennis om te weten dat kleine mannen nogal gefrustreed zijn hierdoor en er alles aan doen om hun macht te doen gelden via dictatoriale of misdadige acties. Hier vallen ook vrouwen onderdrukking onder.

 • alco1

  @joannes. Ik praat niemand na. Ik luister naar mensen met jaren lange ervaring, zoals Han.

 • ohzo

  Het enige wat ik graag zou willen is dat mensen eens verder nadachten dan het naroepen van US en EU politicians. Bij de tijd dat een politicus de Mond opent, dan weet je dat er gelogen wordt, Rus, EU,of Amerikaan. Mijn vraag is of wij het altijd wel zo goed doen of hebben gedaan ricthing Rusland in dit geval?
  Beide zijden van het politieke spectrum liegen, bedriegen en manipuleren. False flags worden overal gepleegd. Ten tijden van de Irak oorlog is ook door het Pentagon gezegd dat de media een belangrijke peiler is van de oorlogs voering.
  Ik heb een tijd lang in Dneprpetrovsk en Mykolaev gewoond, daar wordt vaak gezegd, dat om Ukraine onder controle te krijgen, men toch wel iemand zou willen hebben als een Putin. We zijn in het Westen altijd heel goed in het zeker weten wat andere culturen willen.
  Door continue terug te grijpen op Hitler Duitsland, Stalin Rusland, Slavernij jaren Nederland, komen we dus mooi geen stap verder.
  Rusland, Ukraine,EU en US hadden een akkoord beschreven op 21 February, waar gesteld werd dat er vroege verkiezingen zouden plaats vinden eind mei dit jaar. Dit is een wederzijds akkoord. En toch wordt de president een dag later uit zijn amt gezet. Yanukovich is een crimineel, zeer duidelijk, Maar de Westerse mogendheden hebben de zaak belazerd. En dan in combinatie met de Russische Paranoia en de rapen zijn gaar, zoals wel blijkt.

 • alco1

  Eh @joannnes. Ben jij niet een na prater, waar is jouw veroordeling op gebaseerd? Of ben je een 'bolsteraar', wat net zoiets is als pubers in de jeugd.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.