Commentaar

1876 x bekeken 7 reacties

Graslandnorm aanpassen discutabele maatregel

De spanning over de derogatie-onderhandelingen in Brussel neemt toe. Het eerder uitgestelde mestdebat wordt deze week met spoed alsnog gehouden in de Tweede Kamer. Blijkbaar zijn er ontwikkelingen die ruggenspraak vereisen.

Vast niet toevallig laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weten dat de voorwaarden voor derogatie aangescherpt worden. 70 procent grasland is niet meer genoeg, het moet 80 procent worden. Waarom precies dat percentage, is onduidelijk.

Terecht stuit dit op ongeloof en kritiek bij de vakorganisaties LTO en NMV. Ten eerste is een hoger percentage grasland in heel Nederland niet het middel om de problemen in een deel van het land op te lossen. Alleen in het zuidoostelijk zandgebied zijn de nitraatgehaltes van het grondwater nog te hoog. Om daar wat aan te doen zijn al verlagingen van gebruiksnormen aangekondigd. Die zijn voor telers in dat gebied pijnlijk, maar zijn in ieder geval doelgericht.

Ten tweede is het jaar al lang begonnen. De eerste mest is uitgereden, het maiszaad is besteld, de bouwplannen zijn klaar, de loonwerkers besteld. Het is praktisch amper nog mogelijk dit bij te sturen op zo'n korte termijn. En stel dat het wel zou lukken, stel dat boeren zo gedwee zijn dat ze massaal hun bouwplannen nog aanpassen. Wie geeft dan de zekerheid dat dit de laatste nieuwe voorwaarde is? Nog steeds is onzeker of eind april de derogatie wordt toegekend.

Dit begint op paniekvoetbal te lijken. Dat is voor niemand goed.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Het is nie verplicht 230-250 te bemesten die 170 kg mag ook gewoon hoor heb je geen gezeur

 • John*

  stelsel dierrechten als vereiste... nu is het punt bereikt dat ik als (varkens)boer ook voortaan op de pvv ga stemmen. Heel Europa neemt een loopje met de RICHTLIJNEN van de EU.

 • koestal

  Dijksma is het paard van Troje

 • koestal

  De ambtenaren regeren zonder eigen risico

 • somporn

  Mosterd na de maaltijd,ze waren in Den Haag in slaap gevallen,toen ze wakker werden hebben ze dit er gauw door gedrukt.
  1 Europa,dus overal dezelfde regels voor alle EU burgers,zo niet schaf dan de hele EU maar af.De meest winstgevende sector wordt gewoon door de linksen de nek omgedraaid.
  Zij zorgen voor het einde van de welvaart in bv NL.

 • bikkelkampen8

  gewoon alles mais

 • halbe

  Inderdaad. Hier in Frankrijk is de stikstofnorm 170 hg per ha. maar in een aantal risicogebieden is het verlaagd naar 160 of zelfs 140 kg. De bedoeling van de overheid is dat er meer grasland komt daar, maar je ziet dat de boeren massaal mais gaan zetten om voldoende ruwvoer voor hun koeien te hebben. Eiwit wordt wel aangekocht, want de stikstof aanvoer moet toch ergens vandaan komen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.