Redactieblog

3 reacties

Een half miljoen

De goede doelen van de Nationale Postcode Loterij zijn aan herziening toe: schrap Wakker Dier.

Het Nederlands Olympisch Comité heeft een probleem: ze zijn niet verzekerd tegen een overvloedige medailleoogst. Voor elke gewonnen medaille geeft NOC*NSF de winnaar een bonus van een paar tienduizenden euro's. Al met al is het comité bijna een half miljoen aan bonussen kwijt. Als je al jaren minder dan tien medailles wint, dan is dit wel even een tegenvaller. Financieel dan, want sportief is het natuurlijk een grote meevaller. Je zou verwachten dat NOC*NSF dat geld wel uit de goede-doelenloterijen kan halen, maar dat is niet het geval. Ze krijgen geld van de Lotto en van wat sponsors, en dat is het.
Ik ben eens even in de 'goede doelen' gedoken. Ik zag ergens een berichtje dat Wakker Dier, wie kent ze niet, geld van de Nationale Postcode Loterij krijgt. Dit jaar een half miljoen. Het bedrag dat NOC*NSF nodig heeft. Er was al wat ophef over in De Telegraaf. Ik ben het niet vaak eens met die krant, maar deze keer wel. Hoezo 'goed doel'? Dan ken ik er nog wel een paar. Ik heb het jaarverslag van de Nationale Postcode Loterij erop nageslagen. In 2012 is er een optocht van begunstigden waar ik zeker vrede mee heb. SOS Kinderdorpen, Johan Cruijff Foundation, VluchtelingenWerk Nederland, Prins Claus Fonds, Voedselbanken, allemaal keurige goede doelen. Er zitten ook wel organisaties tussen waar de landbouw het soms wat minder mee heeft. Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Vogelbescherming, Waddenvereniging, om er maar eens een paar te noemen. Dat zijn organisaties die een ander belang nastreven dan landbouw, maar die zich niet als taak hebben gesteld om de landbouw te bestrijden. Het zijn organisaties waar ik net zo graag kennis mee deel als met LTO en Avebe.
Maar Wakker Dier, hoe verzinnen ze het. Het is de club bij uitstek die met populistische acties, van nerts tot plofkip, burgers een vals beeld van de veehouderij voorschotelt. Een actiegroep die zich tegen boeren keert, met acties op of over de rand. Dat is toch niet waar je aan denkt bij een goed doel. Ik zie zelf ook allerlei problemen in de intensieve veehouderij, dat weet u. Er zijn al grote stappen gemaakt, en er zullen er nog vele moeten volgen. Maar bevechten van een legale sector, ook nog met valse wapens, heeft niets met een goed doel te maken.
Nu we dit weten is er maar één actie mogelijk. Laten we ons postcodelot met onmiddellijke ingang opzeggen en verscheuren. Als u toch graag wilt gokken, sluit dan geen contracten af voor uw uien, aardappelen of eieren. Of vul een lottoformulier in. En zet op zondagavond de tv op zwart, nooit geen miljoenenjacht meer kijken. Dat lijkt me een heel goed doel.  En niet zeuren als uw buren wel een miljoenenkanjer winnen. Als u niet wint, is dat uw lot.

Laatste reacties

 • alco1

  Zie de hele discussie: 'Wakker Dier voldoet aan criteria Postcode Loterij.'
  Bij het opzeggen van de loten wordt duidelijk gezegd dat je grote prijzen kunt mislopen. Zeg dan gewoon dat je met het geld van postcode loten, waarbij maar 20% gewonnen kan worden Staats loten koopt. Meer kans op het winnen van een prijs dus en geld over voor goede doelen die je nu zelf uit kunt kiezen.

 • farmer135

  postcodeloterij ,tja er zijn andere loterijen genoeg, en inderdaad, bij de staatsloterij is de winkans veel groter, en niet de hele buurt weet het als je wat gewonnen hebt, dus ook inbrekers niet....

 • koestal

  Mijn buurvrouw zit in de bijstand en doet mee met de postcodeloterij,ze durft er niet mee te stoppen ,want ze is bang dat net een maand later de hoofdprijs in de straat valt,maar ze klaagt wel dat ze financieel nauwelijks rond kan komen. Ja het is wel wat .

Of registreer je om te kunnen reageren.