Redactieblog

1285 x bekeken 8 reacties

De wet is niet de maat der dingen

In de ogen van Harry Paul, de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, heeft een deel van de Nederlandse levensmiddelenindustrie de wet tot de maat van de productie gemaakt. Niet de eigen waarden over hoe voedsel geproduceerd moet worden, voeren de boventoon, maar de minimumeisen waaraan producten moeten voldoen zijn de maat geworden.

De inspecteur-generaal geeft terecht aan dat voedselproductie meer is dan een manier om zo efficiënt mogelijk geld te verdienen. Wie tegen zo laag mogelijke kosten een product maakt dat nog net aan de minimumeisen voldoet, raakt niet alleen aan de grenzen van wat wettelijk aanvaardbaar is, maar verliest ook het zicht op de waarden waar de Nederlandse land- en tuinbouw voor staan: een goed en eerlijk product, dat het waard is om te worden geserveerd en geconsumeerd en waar de primaire producent met recht trots op kan zijn.

Paul heeft gelijk: op sommige plekken is de industrie doorgeschoten: consumenten krijgen paard, waar rund is beloofd; vleesproducten worden met (toegestane) eiwitten behandeld waardoor het volume toeneemt; waar antibiotica aan de voordeur zijn uitgebannen, worden ze via de achterdeur toch toegepast.

Er is echter een kanttekening die LTO-voorman Albert Jan Maat terecht maakt: "In de hele voedselketen is de allerlaagste prijs dominant. Daar moeten we vanaf." Als daaraan is voldaan kan en moet de discussie over de cultuur in de voedselketen ook gevoerd worden. De wet is een ondergrens, een vangnet - niet de maat der dingen.

Laatste reacties

 • GCK

  Het is toch ook logisch, dat de wet minimumeisen aangeeft. Als de consument er voor betalen wil, dan zijn de geproduceerde normen veel hoger. Overal in de wereld moet iemand of iets zwichten om tot betaalbare prijzen te komen. In Duitsland de onderbetaalde mensen in de metaal- en autoindustrie, in Azie de onderbetaalde kledingnaaisters en computerbouwers.

 • agratax2

  Het is algemeen bekend dat Nederland zijn beste stukje vlees verkoopt en de restanten op de thuismarkt brengt na bewerking. Ook eten verkopen is een zak van marketing. Waarom alleen schermen met 'Goedkoop', waarom niet het argment, 'Iets duurder maar zeker weten Gezond'. Het verhaal zal de prijs moeten maken en dat moet in een -onzekere- tijd als nu toch mogelijk zijn. Wij boeren zijn zelf schuld aan dat Goedkoop verhaal, wij roepen immers altijd; 'Wij kunnen voor de laagste prijs nog produceren' of 'Wij producern goedkoop voedsel'. Of het een kwaliteits voorwaarde is Goedkoop. De consument moet het gevoel krijgen dat Goedkoop op termijn Duurkoop is (afnemende gezondheid o.i..d)

 • cornelis 22

  Laten we met zijn allen afspreken dat we een eind boven de minimumnorm gaan produceren en niet meer verkopen onder de kostprijs die dat meebrengt. Worden we binnen de kortste keren failliet beboet door de NMA.

 • Fermer

  Zolang alles wat verkocht wordt in Nederland, of het nu van binnen of buiten Nederland komt , volgens de wet aan alle eisen voldoet, zal de consument voor de laagste prijs kiezen. Helemaal nu het onzekere economische tijden zijn. Zolang er nog allerlei producten, die aan lagere eisen voldoen, vrij Nederland in mogen komen is het oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse boer. Zolang er boeren zijn die zeggen dat ze nog goedkoper kunnen produceren als ze maar groter groeien en die degenen dat niet doen bestempelen als sulletje. Zolang er nog steeds een grote groep boeren gevoelig is voor deze argumenten i.p.v. naar de boekhouding te kijken, hebben we nog een lange weg te gaan. B.V. Nederland (rode pluche) is het hoofdbelang, niet de boer en waar die voor staat: voedselzekerheid! Wat wij 'Goedkoop' produceren is nog steeds het beste kwaliteit voedsel, laten we dat niet vergeten. Dat het alleen een export belang lijkt te hebben en alles wat goedkoper geproduceerd wordt vrij ingevoerd mag worden, doorbreek je dit niet. Als je de consument vraagt of ze meer wil betalen voor duurder voedsel zegt ze meestal ja, maar een kleine groep doet dit maar. Ik heb er een hard hoofd in @agratax1.

 • joannes

  Die Harry Paul moet zich net zo goed aan de wet houden als al die producenten. Wie is hij dat hij bovenwettelijke moraal moet inbrengen en daar een NVWA mee moet aansturen. Is de wet er niet om een richtlijn aan te geven? Harry wil met het woord fraude frauderen en er een nieuwe betekenis aangeven. Hij kan met zijn rode pluche sentimenten niet bepalen waar de consumenten in de winkels op lopen. Dat ervaren de Lidl´s en Jumbo´s uit eerste hand. Harry is met zijn kritiek buiten zijn verantwoordelijkheid bezig: de moraal en kwaliteits beleving van consumerend Nederland. Een kwaliteitsbeleving waar de producenten incl. boeren jammer genoeg meer aan kostprijs en de verlies en winst rekening dan aan de culinaire en diervriendelijke kwaliteiten mogen denken. Met de opgezweepte schaalvergrotingen oa door Wageningen en de Multinationals die liever met 3 dan met 30 leveranciers van doen hebben zijn boeren en midden en kleinbedrijven gedegradeerd in de rangorde tot volgers van zogenaamde beleidsnotas door enkele rode pluche bestuurders die de besturen en het ambtelijk apparaat bezetten en beheersen.

 • minasblunders1

  Grappig is dat toch (als je er tenminste de humor van kunt inzien), dat een vertegenwoordiger van een dienst, die nota bene onder het ministerie van onkunde valt, vindt dat de wet NIET de maat der dingen is. Trekken we dat even door naar de mestwet, dan moeten we constateren dat, ondanks dat de chaos al 17 jaar lang alle perken te buiten gaat, datzelfde ministerie van onkunde zich met hand en tand verdedigt, jawel.............met de WET in de hand. Want wet is tenslotte wet nietwaar? En kennelijk dan wel de maat der dingen. En laat nu ook juist diezelfde NVWA zich achter dit gedrocht van een wet verschuilen!

 • jrboer

  Ik voel me als primaire producent niet aangesproken door dit artikel. Ik en met mij vele collega's doen stinkend hun best om een goed en eerlijk produkt af te leveren.
  Het gaat mis wanneer de tussenhandel (uiteindelijk over de rug van de primaire sector) gaat knoeien om nog meer winst te maken dan ze nu al doen.

 • jvanleijsen1

  Stukje heeft een waarhied als een koe !!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.