AlgemeenOpinie

Zwijgen over kostprijs

“Ik ben het helemaal eens met Eric Douma, de voorzitter van de LTO-varkens”, zegt Hanna.”Hij vindt dat we moeten stoppen met het op straat gooien van de kostprijs. Hij doelt dan op varkens, maar voor koeien geldt hetzelfde. Bovendien, wat is de kostprijs?”

Dat weet ik ook niet, omdat die niet bestaat. Elke boer heeft een andere kostprijs. Dat blijkt wel uit de verslagen van de boekhouder. Toen DDB bij monde van Sieta van Keimpema een paar jaar geleden riep dat de kostprijs 40 cent was en dat dit de melkprijs zou moeten worden, hadden wij een kostprijs van ruim 30 cent. Met de melkprijs van toen was het krap, nu verdienen we goed geld. We kunnen een mooi stuk van de nieuwe stal met eigen vermogen financieren. Dat kunnen veel boeren die pas gebouwd hebben, of nu bouwen.

“We moeten ophouden met alle publicaties over de kostprijs van melk”, gaat Hanna door. “Boekhoudbureaus, LEI en landbouworganisaties moeten de gegevens alleen beschikbaar stellen aan deelnemers aan de kostprijsberekening. Die kunnen er hun voordeel mee doen. Maar vooral niet openbaar maken. Het is zoals Eric Douma zegt: het werkt opbrengstverlagend. Die opbrengst moet uit de markt komen en geen vergoeding voor de kosten zijn. Dan komt er nooit extra winst”.

Ik vraag me af wat de boekhoudbureaus willen met de publicatie van de cijfers. Flynth accountants publiceerde vorige week de kostenstijging over 2013. Die is aanzienlijk, maar de melkprijs steeg meer. Ik kan me voorstellen dat de inkopers van de supermarkten denken: “Het gaat zo goed bij de boer, die kunnen we best wat minder betalen voor hun product”.

“Dat bedoel ik”, knikt Hanna.”We geven de inkopers wapens in handen om ons minder te betalen. Die wapens gebruiken ze. Vooral als de boer het goed heeft. Maar je moet niet denken dat ze meer willen betalen als we het slecht hebben. Dan hoor je ze niet.”

Zo is het. Zwijgen over de kostprijs is de beste politiek. Maar ondertussen wel je eigen cijfers vergelijken met anderen. Want ieder boer hoort zijn eigen kostprijs te weten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin