Redactieblog

25 reacties

Zwijgen over kostprijs

"Ik ben het helemaal eens met Eric Douma, de voorzitter van de LTO-varkens", zegt Hanna."Hij vindt dat we moeten stoppen met het op straat gooien van de kostprijs. Hij doelt dan op varkens, maar voor koeien geldt hetzelfde. Bovendien, wat is de kostprijs?"

Dat weet ik ook niet, omdat die niet bestaat. Elke boer heeft een andere kostprijs. Dat blijkt wel uit de verslagen van de boekhouder. Toen DDB bij monde van Sieta van Keimpema een paar jaar geleden riep dat de kostprijs 40 cent was en dat dit de melkprijs zou moeten worden, hadden wij een kostprijs van ruim 30 cent. Met de melkprijs van toen was het krap, nu verdienen we goed geld. We kunnen een mooi stuk van de nieuwe stal met eigen vermogen financieren. Dat kunnen veel boeren die pas gebouwd hebben, of nu bouwen.

"We moeten ophouden met alle publicaties over de kostprijs van melk", gaat Hanna door. "Boekhoudbureaus, LEI en landbouworganisaties moeten de gegevens alleen beschikbaar stellen aan deelnemers aan de kostprijsberekening. Die kunnen er hun voordeel mee doen. Maar vooral niet openbaar maken. Het is zoals Eric Douma zegt: het werkt opbrengstverlagend. Die opbrengst moet uit de markt komen en geen vergoeding voor de kosten zijn. Dan komt er nooit extra winst".

Ik vraag me af wat de boekhoudbureaus willen met de publicatie van de cijfers. Flynth accountants publiceerde vorige week de kostenstijging over 2013. Die is aanzienlijk, maar de melkprijs steeg meer. Ik kan me voorstellen dat de inkopers van de supermarkten denken: "Het gaat zo goed bij de boer, die kunnen we best wat minder betalen voor hun product".

"Dat bedoel ik", knikt Hanna."We geven de inkopers wapens in handen om ons minder te betalen. Die wapens gebruiken ze. Vooral als de boer het goed heeft. Maar je moet niet denken dat ze meer willen betalen als we het slecht hebben. Dan hoor je ze niet."

Zo is het. Zwijgen over de kostprijs is de beste politiek. Maar ondertussen wel je eigen cijfers vergelijken met anderen. Want ieder boer hoort zijn eigen kostprijs te weten.

Laatste reacties

 • varkenshaasje

  dit is onzinnig het is echt niet ingewikkeld om kostprijs uit te rekenen voor de 'industrie'.
  Wat we zouden moeten gaan doen is de echte kostprijs gaan tellen maar dat doen we liever niet in de landbouw want dan moeten we erkennen dat er niets verdient word .
  en hieruit zou je dan consequenties moeten trekken.
  zolang wij voor niets willen werken is de 'industrie' wel gek dat ze er meer voor betalen.

 • Zelfstandig

  'hadden wij een kostprijs van ruim 30 cent. Met de melkprijs van toen was het krap, nu verdienen we goed geld.'
  Beste vergaderboer, u geeft notabene in uw eigen verhaal uw eigen informatie ook vrij...

 • eenvoudige boer

  Het beste is om altijd maar blijven te klagen en te zeuren en nooit opschepperig doen hoe goed we het toch wel niet doen.

 • alco1

  Het publiekelijk maken van de kostprijs heeft totaal niets te maken met het inkoop beleid van de supermarkten. Die is gebaseerd op de concurrentie tussen de supers onderling.Ook zijn er geen onderlinge afspraken, zoals zo vaak gesuggereerd wordt. Het enigste wat bepaald is de marktwerking, gestuurd door vraag en aanbod.

 • Rip

  Oneens met jou, Alco. Naïef om te denken dat de inkopers van supermarkten niet weten wat andere
  inkopers betalen. En met onze kostprijs hebben ze niets te maken. Ik denk net zo als Eric Douma dat dit opbrengst verlagend werkt.

 • Zuperboer

  Dus als ik de teneur van de reacties hiervoor goed samenvat is de huidige garantieprijs van FCDF gebaseerd op onze kostprijs die Flynth jaarlijks met de media deelt. Klinkt mij vreemd in de oren. De rol van seizoensinvloeden in Australie, Nz en de droogte in Californie zijn dus ondergeschikt aan de publicaties van onze Vaderlandsche Boekhouderskantoren. Lijkt me een apart verhaal, haast een beetje Wilderiaanse bekrompenheid spreekt hieruit: 'Zoiets als de muis en de olifant op de brug: 'Hoor ons eens, wat stampen we er weer overheen zei de muis tegen de olifant'! We kunnen dan wel goed schaatsen, maar verder stellen we wereldwijd nog niet alles voor hoor. Of zou de wereld alleen om Flynth draaien, dat zou Putin vast niet leuk vinden.

 • alco1

  @Rip. Verklaar eens dat de melkprijs nu van redelijk niveau is.

 • Rip

  De internationale markt bepaald goede melkprijs, Alco. Maar kijk eens naar varkensvlees. Daar werkt de markt heel anders en daar doelde Eric Douma op. Bovendien, je ziet in geen enkel product dat de kostprijzen bekend worden gemaakt door de producent. Alleen wij boeren zijn zo dom. We moeten dat weglaten en dan krijgt de markt meer kans. Daarbij spelen natuurlijk aanbod en vraag een rol. Maar dat bedoelt Eric Douma niet.

 • alco1

  @Rip. Ook bij de varkenshouderij werk het precies hetzelfde. Vraag en aanbod regeert en bekendmaking van kostprijs heeft daar totaal geen invloed op. Wij boeren zijn nog van het soort dat werken wil en zorgt dat er voor iedereen brood op de plank komt. Daar wordt door o.a. supers op keiharde en zakelijke wijze 'misbruik' van gemaakt.

 • pinkeltje

  Goed plan om de kostprijs niet bekend te maken en je op te stellen alsof je de slimste van de klas bent. Maar dan aub ook niet meer mekkeren dat de prijzen van de producten niet hoog genoeg zouden zijn.Alsof het trouwens iemand wat kan schelen of een boer wat verdient. Produceren doen ze toch wel en liefst zoveel mogelijk.

 • gerjan slingenbergh

  @Alco1 Ik ben het niet vaak met je eens maar deze keer voor 100%.

 • richard grensstreek

  supers zijn supers als er morgen geld mee zouden verdienen zijn ze vandaag al aan het bouwen. Zij hebben het geld en de afzet.Wie verkoopt er onder de kostprijs.Volgens mij alleen boeren.

 • Bossinkgait

  100 % eens, alle boekhouders publiceren kwakkeloos gewoon onze kostprijs, maar hun eigen kostprijs is onbekend,anders gaan we er toch net iets boven zitten met de prijs zodat nu alle dagen met ons boeren gebeurt zodat de gemiddelde boer net in leven blijft en de ondergemiddelde afvalt en we vroeg of laat zelf aan de beurt zijn. Gewoon cijfers aanleveren en afspreken met boekhouder, studieclubs, crv e.d. dat deze cijfers niet openbaar worden gepubliceerd, alleen voor eigen gebruik.

 • farmerbn

  Dus mijn vraag aan FLYNTH: Wat is de kostprijs van een boekhouding? En nu niet komen dat er zoveel verschillen zijn want dat is bij boeren ook. Komop niet flauw zijn.

 • Jaap39

  We moeten veel meer exporteren zodat er markt krapte ontstaat. Consumptiemelk bijvoorbeeld wordt praktisch niets op verdient. Meer in poeder en kaas en binnenlandse markt negeren. Kijken hoe snel de supers beginnen te jammeren.....
  Exporteren exporteren exporteren en nog eens exporteren

 • alco1

  Jaap. De meeste supers kopen net zo goed in het buitenland hoor.

 • gerard364099

  er zal op een of andere manier door ons allen in europees verband gewoon minder moeten worden geproduceerd 100,1% zelfvoorzienend is al mis 99,9 procent doet de prijs al oplopen . ook minder kilos aan de vleesvarkens helpt hierbij en dit is in principe voor alle producten zo

 • politiek

  klopt, bij 99,9 % productie van wat men nodig heeft staat de vraagprijs eigenlijk vrij. b.v. bij varkens een euro per kg meer bij de boer.

 • agratax2

  Wil je bedrijfs resultaat verbeteren door kostprijsvergelijking, dan is er maar een oplossing Studieclubs. Openbaar maken van -gemiddelde- kostprijs dient geen enkel boeren belang. Het openbaar maken van oppervlakte, opbrengst /ha of aantal dieren gegevens en opbrengst / koe werken prijssturend. Met deze gegevens kan iedere inkoper begroten hoe groot de verwachte (mondiale) opbrengst zal zijn aan het eind van het seizoen. Kijk maar naar de Graanbeurs in Chicago of de markt voor zuivel. Iedere voorspelling m.b.t. opbrengsten doet de markt accuut reageren en dan viert de speculatie hoogtij. Speculatie waar geen boer of consument veel beter van wordt, maar die voor bijna 100 % de handel dient.
  Heel verstandig om te stoppen met kostprijs prognoses of gerealiseerde kosten.

 • rick verheijen

  Je moet de kostprijs niet op straat gooien. Het gaat om afzet en vermarkten. er is meestal wel vraag genoeg. Iedereen wil goedkoop kopen en duur verkopen.

 • alco1

  @agratax. Je gooit het item nu over een andere boeg. Namelijk het openbaar maken van opbrengst prognoses. Daar spelen de handelaren natuurlijk op in.
  Het item gaat echter over het kostenplaatje en openbaring daarvan heeft geen enkele invloed op de prijs.

 • Rip

  Opbrengstprognoses hangen samen met het publiceren van kostenplaatjes, Alco. DAt kun je niet los van elkaar zien. Jij verengt alles naar een deelonderwerp. Alles hangt echter met elkaar samen. Je zou het eens wat breder moeten zien. Dat doet Agratax gelukkig.

 • alco1

  Prima Rip. Als jij dat als samenhangend wil zien. Ik dus totaal niet. Kom maar eens met de raakvlakken!

 • Mfb

  Ik ben het er mee eens dat de opbrengstprijzen uit de markt komen en niet afhankelijk zijn van publicaties.
  Het is inderdaad wel vreemd dat boekhoudkantoren zomaar onze cijfers mogen publiceren. Volgens mij heb ik hier geen toestemming voor gegeven.

 • alco1

  Mfd. Ook subsidies liggen in feite op straat. Dit wekt afkeer op bij de burger, dit integendeel tot het kostenplaatje wat eerder sympathie als gevolg heeft.
  Echter gaan sommigen zover dat het wel een soort 'martelaarschap' begint te worden en dat zal weer uitgelegd kunnen worden als eigen 'domheid'.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.