Redactieblog

1308 x bekeken 22 reacties

Tegenwind

Een megaplan voor windmolens is van de baan, vanwege gebrek aan draagvlak.

Bij mij in de buurt is al jaren gedoe over windmolens. Aan de Groningse kant van de provinciegrens ligt het heel eenvoudig. Opeenvolgende gedeputeerden willen molens waar niemand ze wil, en willen geen molens waar ze wel gewenst zijn. Uiteindelijk krijgt niemand zijn zin. Ze gaan molens bouwen aan zee, en dat lijkt me een logische plek.
Aan de Drentse kant ligt het al jaren veel ingewikkelder. Heel lang was daar helemaal geen vooruitgang. Er werd gepraat, er waren taakstellingen, dialogen en discussies, maar verder niets. Tot het moment dat het CDA de verkeerde afslag nam en toetrad tot het beroemde gedoogkabinet met Wilders. Dat kabinet zou dingen doen waar rechts Nederland haar vingers bij zou aflikken. Onderdeel van al die heerlijkheden was dat het Rijk rechtstreeks zou besluiten over grote infrastructuurprojecten. Geen provincies of gemeenten die dwars konden liggen, de beuk erin en de schop in de grond. Een aantal boeren in de Veenkoloniën ontdekte dat ook windturbines onder die regeling konden vallen, mits het project maar groot genoeg was. En dus dienden ze een megaproject in, met een capaciteit van in totaal bijna 600 megawatt, 100.000 keer zoveel als van de zonnepanelen die ik op mijn dak heb liggen.
U begrijpt dat de lokale bevolking in de gordijnen zat. Zij de nadelen en de investeerders de voordelen. Om toch nog wat draagvlak te krijgen beloofden de investerende boeren goede werken te doen voor de lokale samenleving, maar het was te weinig en vooral te laat. De standpunten verhardden zich, het gebied kwam vol met spandoeken te hangen. Wethouders, gedeputeerden en andere belangrijke personen deden hun best om redelijke oplossingen te vinden, maar zij gingen er niet meer over.
Inmiddels waait de wind uit een andere hoek, er zit een ander kabinet, eentje dat wat meer hecht aan draagvlak. Begin januari besloot onze minister van aardbevingen, Henk Kamp, dat 600 megawatt veel te veel is, dat het minder moet en dat fatsoenlijk moet worden overlegd. Van het oorspronkelijke plan is nog 150 megawatt over. De bevolking is nog steeds niet blij, en zal dat ook nooit weer worden.
Wat valt van dit debacle te leren? Dat windturbines alleen maar kunnen als de lasten en de baten redelijk verdeeld zijn. Ik zie her en der initiatieven van lokale groepen voor windmolens, waarbij het wel degelijk lukt draagvlak te krijgen. En eigenlijk is er een veel bredere les te trekken, eentje die in de Brabantse veehouderijdiscussie een belangrijke rol speelt. En dat is dat als je als boer iets wilt, dat je dan je buren mee moet zien te krijgen. Want anders krijg je te maken met tegenwind, toevallig ook de naam die de tegenstanders van het windplan gebruiken.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik weet niet of je windenergie en ook zon-energie wel zo moet promoten. Als je hoort wat die turbines kosten en ook wat er betaald moet worden voor al die collectoren uit China en ook nog wat voor vervuiling dat geeft bij de fabricage en afvoer. Dan denk ik dat steenkool nog milieu vriendelijker is.
  Het verhaal kent natuurlijk een ander financieel plaatje als we fabricage in ons eigen land kunnen laten plaats vinden.

 • agratax2

  anco1. Fabricage in Nederland, geeftwerkgelegenheid helemala met je eens. Maar laten we enkele jaren geleden nu net onze enige zonnecolectoren fabriek inclusief de patenten aan de Chinezen hebben gegeven na een fallisement. West Nederland (hier zetelt het kapitaal en de macht) hebben besloten dat Handel het speerpunt moet zijn om nog meer geld pal achter de duinen te krijgen. Vandaar het beleid 'Zoek de goedkoopste productie plaats op aarde en geef je eigen werkers vrij af voor de rest van hun leven'. Het schijnt dat dit economisch verstandiger is dan je eigen producten produceren tegen een iets hoger prijs en zonder werkelozen. Hier kan Dirk Strijker misschien een antwoord op geven, dat mij doet begrijpen dat handel door enkelen beter is dan dat de hele samenleving werkt en daarmee zijn eigen broek op houdt.

 • alco1

  @agratax. Je zegt, het schijnt dat dit economisch verstandiger is.
  De oorzaak is vrij gemakkelijk uit te leggen. Dit komt door alle privatisering in Nederland en voor een zelfstandig bedrijf is het vanzelf sprekend dat produceren waar dit het goedkoopst kan aantrekkelijk is.
  Ik bekijk het vanuit de staats oogpunt.
  Een ander voorbeeld: De spoorwegen waren sterk verliesgevend en werd geprivatiseerd en in Pro Rail. 40.000 banen verdwenen en Pro Rail had bijna geen verlies meer en klopte zich op de borst. De 40.000 mensen in de WW die rond moesten komen van een uitkering uit een andere pot vergaten ze voor het gemak maar even. Als er ander werk voor deze mensen was zou het verhaal anders zijn, maar helaas.

 • agratax2

  alco1. Het produceren in China is reeds in 1960 begonnen en toen is onze textiel ontmanteld en is de arbeidsmigranten problematiek begonnen. Gelukkig werd toen de Gasbel aangesloten op het Europese gasnet (of hebben dat het net toen aangelegd) maar in eens had Den Haag een sloot geld om weg te geven zo tussen 1970 en 1980, de Melkertbanen en de VUT werden uitgevonden om de werkeloosheid aan te pakken. Niks aanpakken eenvoudig mensen werk ontnemen door ze of te pensioneren of ze en niets zeggende baan geven en aanwezigheidspremie te betalen. Deze laatste opties zijn helaas niet meer moglijk nu de Gasbel op instorten staat en we veel te veel werklozen hebben die de aangeboden banen niet wensen te doen omdat het werk -niet passend - is. We leven nog in de roes dat de luxe niet op kan. Oplossing haal goedkope arbeidskrachten naar hier want de boerengrond kan niet naar het goedkoopte land worden gebracht om daar te produceren en voor bouw etc. geldt hetzelfde. Deze migranten moeten samen met de automatisering de uitkeringen voor honderdduizeden bijeen sprokklen en dat zal in d etoekomst een onmogelijke zaak worden. Laten we eerlijk zijn onze goed verdienende multinationals en internationale handelaen brengen dit geld niet op zij hebben in een belasting paradijs hun 'Hoofdvestiging' en betalen nog daar nog hier belasting van betekenis.

 • alco1

  @agratax.
  Ik zal mijn simpele visie eens geven wat economie is.
  Het is simpelweg de balans in de geldstroom van wat er Nederland uit gaat in vergelijking met wat er binnen komt.
  Dit is zeer sterk negatief, gezien de steeds oplopende staatsschuld.
  Dit wordt o.a. geleend bij de multinationals en olielanden.
  Belastingparadijs in Nederland? Natuurlijk kan gemakkelijk gezegd worden dat dit wel hoger kan, wat ook zo is. Maar het is vergeleken met andere landen toch één der hoogsten, dus zal door het te verhogen nog meer aangiftes verdwijnen naar het buitenland. Welke best betaalde Nederlandse voetballer of tennisser betaald zijn inkomens belasting nog in ons land?

 • Sjaak

  Nou, dan zal ik eens een volledige definitie geven van het begrip economie:

  Economie is de wetenschap, die bestudeert het beschikken van de mens over relatief schaarste, alternatief aanwendbare middelen ter bevrediging van rangschikbare behoeften!

  M.a.w. het is een proces, waarbij keuzes gemaakt dienen te worden hoe en waar men middelen aanwendt om in de behoefte te kunnen voorzien. De schaarste is dan vaak bepalend voor de mate van behoefte. M.b.t. de alternatieve energie kunnen we dus concluderen, dat de behoefte nog niet groot genoeg is en dat schaarste juist behoefte kan creëeren....ook iets om over na te denken voor onze landbouwprodukten!

 • Sandie

  Logisch dat de bevolking hier tegen is ,windenergie drijft nog steeds vooral op subsidies is alweer een verouderde vorm van groene stroom,wordt vooral gepromoot door de energiemaatschappijen om nog enigszins een groot deel van de energieproductie in eigen hand te houden.De slinkse manier waarop de initiatiefnemers de plaatselijke bevolking en ook boeren[die zelfs midden in het gebied wonen] hebben gepasseerd is van een ongekende arrogantie.Dat dan minister Kamp dan nog toestemming geeft tegen de wil van het overgroote deel van de plaatselijke bevolking en de gemeenten is stuitend[democratie!] En wat betreft werkgelegenheid Avebe en het voorkomen van een leegloop is veel belangrijker dan die paar banen die windmolens opleveren

 • Mozes

  Is het schadelijk voor de Nederlandse economie dat onze zonnecollectoren in China gemaakt worden? Het draagt bij aan de welvaart in China waardoor de Chinesen zich de beste kindervoeding ter wereld kunnen permiteren. Deze wordt vervolgens gekocht in Nederland.

  Ik zal een extreme vergelijking geven om het economische principe nog duidelijker te maken: de sinasappelen die wij in Nederland consumeren kunnen wij ook zelf produceren in kassen. Wel erg duur, kost veel energie en dan ook nog een slechte kwaliteit sinasappelen.
  De Spanjaarden kunnen alle zuivel die ze consumeren ook zelf produceren. Hier is veel water voor nodig wat ze met een duur ontziltingsproces uit de zee kunnen winnen. Door de hoge temperatuur hebben ze veel uierontsteking, klauwaandoeningen en een slechte kwaliteit melk.
  Nu kunnen de Nederlanders er voor kiezen om alleen melk te produceren en Spanjaarden alleen sinasappelen. Deze kunnen vervolgens via vrij handelsverkeer met elkaar uitgewisseld worden. Zowel Nederland als Spanje beschikken op deze manier over de beste zuivel én de beste sinasappelen tegen de laagste prijs.
  Conclusie: daar produceren waar de kosten het laagste zijn is voor iedereen het beste.

 • alco1

  @Mozes. Sorry dat ik het zeg, maar ik vindt bovenstaande van lagere school niveau. Dit snapt iedereen wel.
  Het gaat om de balans in die geldstroom en gezien de steeds oplopende staatsschuld, gaat er veel meer geld Nederland uit dan dat er binnen komt en dit geschied op allerlei manieren. Loon voor buitenlanders, uitkeringen aan mensen buiten Nederland, onnodige importen die lang niet zoveel nodig zijn als we al ons land op niveau kunnen bemesten, import auto's en software en ga zo maar door.
  Er zijn nog steeds mensen, zelfs van hoog niveau, die zeggen dat het met de landbouw wel wat minder kan, gezien het export niveau. Nee zeg ik. Dat kan niet.
  Daarom is het ook niet voor mij te verteren dat er nog 86.000 ha op de nominatie staat voor natuur. Dit is bij elkaar ong. 5 miljard, waarmee de uitgekochte boeren opnieuw beginnen in het buitenland, waarmee dus weer een grote som geld verdwijnt uit de Nederlandse economie.
  Daarnaast wordt op het land niets meer verbouwt.

 • Mels

  Reden te meer om te vertrekken als ik alle reacties bij elkaar optel.......het ga jullie goed......

 • alco1

  @Mels. Het me niet om mijn eigen. Het gaat me om de toekomst van zovelen die niet kunnen vertrekken.

 • bankivahoen

  Waar ga je naar toe @Mels?

 • minasblunders1

  Alco, was het maar waar dat deze boeren uitgekocht werden. Deze mensen worden uitgerookt,en kapot gemaakt op alle mogelijke manieren.

 • agratax2

  alco1. Heb jouw visie op economie ooit besteden? Ik dacht het niet ik heb in andere reacties wel eens gewezen op het exporteren van geld door arbeidsmigranten ons werk te laten doen terwijl Nederlandse werklozen het weigeren om de handen uit de mauwen te steken. Zij consumeren wel goedkope import artikelen en laten hun potentiele loon de grens over gaan samen met hun uitkering. Dit werkt de schatkist an alle kanten tegen. Onlangs deed een ex ambtenaar de uitspraak; 'Over 15 tot 20 jaar zijn wij en ontwikkelingsland. Als we met elkaar zo doorgaan met potverteren krjgt hij gelijk, zijn we Rusland van voor 2000. Een modern land (ruimtevaart programma's) en burgers zonder -betaalt- werk en met niet meer dan een hongerloontje. Als we onze domme linkse gedachten, hier doet heel Den Haag en Brussel aan) niet omzetten in een cooperatieve gedachte waar iedereen zich weer inzet voor iedereen, dus werk doen dat gedaan moet worden ookal is het niet je hobby en zo zijn er meer.

 • Mels

  @bankivahoen,daar waar de zon onder gaat........en dan net aan deze kant van de mooiste bergen van deze aardkloot.

 • Mels

  Oja,zelfde breedte graad als nu(ongeveer)

 • bankivahoen

  Mels@ het ga je goed en veel succes daar , wie weet kom ik daar ook nog wel eens.

 • Mels

  O maar ik ben niet van het net hoor,neem mijn wachtwoord enz mee en zal jullie vandaar wederom bestoken met zin en onzin;-);-)

 • alco1

  Mels. Ben je uitgerookt en kapot gemaakt of kon je gewoon verkopen?

 • W Geverink

  Klinkt als mijn achtertuin Mels. Vergeet je muts en handschoenen niet. Het is -35C vanochtend.

 • Mels

  W Geverink,more west,als je voortuin op het oosten uitkijkt idd je achtertuin,net onder Edmonton.
  Alco1,nee,voordat het niet meer gaat kun je beter stoppen en als je er voor open staat en kansen geboden krijgt is de keuze niet moeilijk. Mijn soort bedrijf is het eerste wat afvalt bij de extreme landhonger van dit moment en nu stop ik voor dat ik niet meer verder kan.

 • alco1

  Respect heb ik voor je, dat je gezien je situatie niet bij de pakken neer gaat zitten, maar ergens anders je schouders er weer onder gaat zetten.
  Succes.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.