Redactieblog

7 reacties

Selectief droogzetten, één jaar later

De keukentafel ligt vol met papieren. Melkcontrole-uitslagen, lijsten met droogzet- en afkalfdata en behandelde dieren. Heel graag wil ik het even zelf op een rijtje zetten.

De richtlijn selectief droogzetten ligt er nog niet zo lang, maar wij besloten krap een jaar geleden na een voorlichtingsavond van onze Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk toch maar meteen te beginnen. Na een eerdere, minder succesvolle poging hadden we nu betere en bewezen werkzame handvatten aangereikt gekregen.

Met de maatstaf celgetal onder de 50 voor koeien en onder de 150 voor vaarzen zijn we aan de slag gegaan. En natuurlijk viel er ook bij ons wel wat winst te halen. De ligboxen vaker schoonkrabben en instrooien is een kleine moeite, die voor iedereen haalbaar is. Je moet het alleen even doen. In hoeverre is het hebben van een laag celgetal dan nog een gevaar? De weerstand in het uier zou lager zijn en daarmee het risico groter. Een andere uitdaging leek het om alle koeien met een productie onder de 12 liter de droogstand in te laten gaan. Wat doe je met koeien die op een basisrantsoen zonder krachtvoer nog steeds een plens melk geven? Het wordt al heel wat arbeidsintensiever om die dieren dan een ander, pre dry-off rantsoen aan te bieden. Een voordeel in ons geval is dat wij vooral op gehaltes fokken en niet bovenop de tussenkalftijd zitten. De filosofie daarachter is dat we het belangrijk vinden dat een koe eraan toe is weer drachtig te worden. Wij gebruiken dan ook nooit hormonen als de tussenkalftijd iets uitloopt (leest u mee Radar en Wakker Dier?). Veel belangrijker vinden we het, dat de koeien persistent zijn in de productie, hoewel dat het op tijd droogzetten niet vergemakkelijkt.

Wat is nu het resultaat na een jaar van uitproberen? De zomer was niet heet. Ook gebruikten we geen teatsealer en hebben we de koeien niet gedipt tijdens de droogstand. Natuurlijk kunnen we er nog geen statistiek op loslaten, maar de eerste resultaten zijn niet ongunstig. Het lijkt erop dat het geen verschil uitmaakt met toen we nog veel koeien met droogzetters behandelden. Ik vind het een mooi resultaat. Als we dit ook vol kunnen houden tijdens een hete zomer, ben ik definitief om.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Natuurlijk, tijd zat, je loopt er toch, nog meer werk.

 • snip

  de kosten die je er mee bespaart kan je weer investeren in arbeidsbesparende dingen!! en het is niet extra werk maar werk wat je al hoort te doen ;)

 • tinus888

  gaat het goed of niet goed?

 • flyinghollander

  Wat een drukte, het werkt in Denemarken ook. Had er nooit last van.
  Droogzetten wel even ietsje anders, maar molk met een gemiddelde celgetal van 85.
  Ook niks in het uier gedaan bij droogzetten. Het kan best, zolang in mijn ogen het voer en de mineralen goed in balans zitten.

 • Demeter Griend

  Couperen van schapenstaarten konden we absoluut niet zonder.
  Nu ook geen probleem meer.

 • donkersmelkvee

  Wij hebben het ook een half jaar zonder antibiotica gedaan maar moet eerlijk bekennen dat dat niet meeviel. Celgetal was op zich geen probleem maar wel te veel koeien met mastitis na het kalven.

 • mts_kuijpers

  Zet nu ook al een jaar selectief droog en koeien die boven de 12 liter zitten melk ik gewoon door. Kost een paar liter in de volgende lactatie maar geen last van uierontsteking. Bijkomend arbeidsgemak is me ook wat waard. Koeien die een verleden hebben zet ik nog wel droog met antibiotica, maar dat is meer een gevoelskwestie om te voorkomen dat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.