AlgemeenOpinie

Selectief droogzetten, één jaar later

De keukentafel ligt vol met papieren. Melkcontrole-uitslagen, lijsten met droogzet- en afkalfdata en behandelde dieren. Heel graag wil ik het even zelf op een rijtje zetten.

De richtlijn selectief droogzetten ligt er nog niet zo lang, maar wij besloten krap een jaar geleden na een voorlichtingsavond van onze Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk toch maar meteen te beginnen. Na een eerdere, minder succesvolle poging hadden we nu betere en bewezen werkzame handvatten aangereikt gekregen.

Met de maatstaf celgetal onder de 50 voor koeien en onder de 150 voor vaarzen zijn we aan de slag gegaan. En natuurlijk viel er ook bij ons wel wat winst te halen. De ligboxen vaker schoonkrabben en instrooien is een kleine moeite, die voor iedereen haalbaar is. Je moet het alleen even doen. In hoeverre is het hebben van een laag celgetal dan nog een gevaar? De weerstand in het uier zou lager zijn en daarmee het risico groter. Een andere uitdaging leek het om alle koeien met een productie onder de 12 liter de droogstand in te laten gaan. Wat doe je met koeien die op een basisrantsoen zonder krachtvoer nog steeds een plens melk geven? Het wordt al heel wat arbeidsintensiever om die dieren dan een ander, pre dry-off rantsoen aan te bieden. Een voordeel in ons geval is dat wij vooral op gehaltes fokken en niet bovenop de tussenkalftijd zitten. De filosofie daarachter is dat we het belangrijk vinden dat een koe eraan toe is weer drachtig te worden. Wij gebruiken dan ook nooit hormonen als de tussenkalftijd iets uitloopt (leest u mee Radar en Wakker Dier?). Veel belangrijker vinden we het, dat de koeien persistent zijn in de productie, hoewel dat het op tijd droogzetten niet vergemakkelijkt.

Wat is nu het resultaat na een jaar van uitproberen? De zomer was niet heet. Ook gebruikten we geen teatsealer en hebben we de koeien niet gedipt tijdens de droogstand. Natuurlijk kunnen we er nog geen statistiek op loslaten, maar de eerste resultaten zijn niet ongunstig. Het lijkt erop dat het geen verschil uitmaakt met toen we nog veel koeien met droogzetters behandelden. Ik vind het een mooi resultaat. Als we dit ook vol kunnen houden tijdens een hete zomer, ben ik definitief om.

Beheer
WP Admin