Redactieblog

11 reacties

Ponyvlees als schaamlap

Ponyvlees als stormram en schaamlap. Die gedachte komt boven als je het slagveld probeert te overzien na de recall van vlees bij slachterij Van Hattem in Dodewaard.

Die recall werd vorige week definitief, toen Van Hattem het pleit verloor bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Alle vlees dat van begin 2012 tot eind 2013 de slachterij verliet, moet terug en worden vernietigd. Omdat volgens de rechter niet kan worden uitgesloten dat een deel van het vlees niet juist is gedocumenteerd.

De kwaliteit en reputatie van levensmiddelen moet onbesproken zijn, maar toch lijkt het niet onterecht om te vragen of dit de recall van alle vlees rechtvaardigt. Dus ook van vlees waarvan duidelijk is dat dit niet vermengd kan zijn met ander vlees. Bij Van Hattem ging veel vlees als karkas of karkasdeel direct na de slacht weer de deur uit. Bij Van Hattem werden veel loonslachtingen verricht. Al dit vlees onbetrouwbaar of dubieus verklaren, lijkt vergezocht. Daar is niet zomaar mee te mengen. Zelfs als de verhoudingen tussen Van Hattem en de NVWA verzuurd zijn geraakt, dan nog mag van een professionele overheidsdienst als de NVWA wel worden verwacht dat ze nuchter en zakelijk blijft.

De recall in zijn huidige vorm lijkt echter sterk op een strafexpeditie tegen Van Hattem en zakenpartners. Wie na de affaire Selten en de schandalen in Frankrijk nog het woord paardenvlees noemt, heeft bijna geen verdere verklaring meer nodig, lijkt het. Echter, juist een overheidsdienst als de NVWA moet zorgvuldiger zijn en met meer komen, of bijdraaien.

Laatste reacties

 • info383

  helder, Klaas, chapeau

 • info48

  CBB; Klasse justitie,buiten proportioneel en onder druk van NVWA die hiermee haar eigen Incompetentie tracht te verdoezelen, het wordt tijd voor een Haagse Lente!
  Correct en juist artikel Klaas.

 • joannes

  Precies zo is het! Het NVWA lijkt op deze manier, of een zeer rancuneuse organisatie die met onredelijke eisen hun postitie en respect terug wil verdienen, of gewoon onprofesioneel en helemaal los van de werkelijke procedures in de slachterijen. Het resultaat is dat het heel veel kwaad bloed zet en de industrie ¨slachterij¨ het land uitjaagd. Nu wat hebben ze dan bereikt? Dat hun eigen functie op het spel staat omdat de slachterijen wegvallen samen met de werkegelegenheid.

 • cornelis 22

  Als ze alle slachterijen het land uit gejaagd hebben (kijk eens hoeveel koeien er nu al vanuit leeuwarden naar Duitsland gaan}, wordt er gewoon een andere sector aangepakt met politieke steun van D66, groen links, PVDD en heren agrariers ook de VVD denk daar maar eens aan als u straks weer in het stemhokje staat.

 • pinkeltje

  Roomser dan de Paus?

 • Wim Toornstra

  Bedrijf waarschijnlijk naar de klote.
  We zijn compleet gek geworden met zijn allen.

 • schoenmakers1

  frankie, niet met zijn allen, maar de figuren die zonder zelf risico te lopen de macht hebben het een ander zo moeilijk te maken dat die niet verder kan, het wordt tijd dat ambtenaren persoonlijk aansprakelijk worden voor de dingen die ze fout doen

 • agratax2

  NVWA zal zijn controle praktijken blijven uitvoeren tot er alleen nog enkele -to big to fall- bedrijven over zijn omdat ze de rest omzeep hebben geholpen met hun angst om praktisch te acteren en niet >100 % volgens de tekst tussen de wettelijke regels te Handhaven. Onze hele samenleving is geent op Gedogen alleen niet bij de NVWA omdat hun stelregel is -wat niet op het etiket staat is altijd ziek makend-.

 • koestal

  Alles over de grens slachten,dan heeft NVWA weer een probleem minder .Het gaat met kippen slachten ook al die kant op. De kippeneieren komen hier zonder welzijnseisen uit de Oekraine ,hier moeten de legpluimveehouders aan allerlei eisen voldoen.Veel mensen tanken ook al over de grens en doen daar ook al meteen boodschappen.Nederland is een ambtenarenland geworden

 • klaas.van.der.horst1

  #agratax Nederwiet wordt dan wel weer gedoogd - al is dat natuurlijk geen voedsel.

 • de kok

  Overheid werkt voor ultrarijke inteelt, dus hoogste tijd voor haagse lente!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.