AlgemeenOpinie

Ponyvlees als schaamlap

Ponyvlees als stormram en schaamlap. Die gedachte komt boven als je het slagveld probeert te overzien na de recall van vlees bij slachterij Van Hattem in Dodewaard.

Die recall werd vorige week definitief, toen Van Hattem het pleit verloor bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Alle vlees dat van begin 2012 tot eind 2013 de slachterij verliet, moet terug en worden vernietigd. Omdat volgens de rechter niet kan worden uitgesloten dat een deel van het vlees niet juist is gedocumenteerd.

De kwaliteit en reputatie van levensmiddelen moet onbesproken zijn, maar toch lijkt het niet onterecht om te vragen of dit de recall van alle vlees rechtvaardigt. Dus ook van vlees waarvan duidelijk is dat dit niet vermengd kan zijn met ander vlees. Bij Van Hattem ging veel vlees als karkas of karkasdeel direct na de slacht weer de deur uit. Bij Van Hattem werden veel loonslachtingen verricht. Al dit vlees onbetrouwbaar of dubieus verklaren, lijkt vergezocht. Daar is niet zomaar mee te mengen. Zelfs als de verhoudingen tussen Van Hattem en de NVWA verzuurd zijn geraakt, dan nog mag van een professionele overheidsdienst als de NVWA wel worden verwacht dat ze nuchter en zakelijk blijft.

De recall in zijn huidige vorm lijkt echter sterk op een strafexpeditie tegen Van Hattem en zakenpartners. Wie na de affaire Selten en de schandalen in Frankrijk nog het woord paardenvlees noemt, heeft bijna geen verdere verklaring meer nodig, lijkt het. Echter, juist een overheidsdienst als de NVWA moet zorgvuldiger zijn en met meer komen, of bijdraaien.

Beheer
WP Admin