Commentaar

6 reacties

Politiek is (ook) emotie

Het gewasbeschermingsbeleid moet op feiten worden gebaseerd en niet op emotie. Dat betoogden CDA en VVD in een Kamerdebat over het middelenbeleid, woensdagavond.

Het was niet de eerste keer dat deze bijna emotionele hartenkreet klinkt. Maar het is een vruchteloos en ook onzinnig pleidooi. Wie de emotie, het gevoel van mensen, wil uitsluiten van het politieke proces is ondemocratisch bezig. Het komt er op neer dat wie geen 'verstand van zaken' heeft, niet mag meepraten. Dit leidt tot een technocratie, een ander woord voor: alle macht aan het RIVM en de WUR. Ook boeren zitten daar niet op te wachten.

De afkeer van emoties klinkt vaker in de landbouw en daarbuiten. Dat is ook wel begrijpelijk. Die 'onnozele' burgers willen vaak maar niet snappen waar het om gaat, gaan puur voor het eigen belang en lijken niet vatbaar voor 'redelijke' argumenten. Heeft eenmaal de angst postgevat - voor ziektes uit de veehouderij, voor landbouwgif, voor pedo's desnoods - dan overtuigen wetenschappelijke rapporten en mooie technieken niet snel meer.

Toch zit er maar een ding op: de burgerij serieus nemen. Cees Veerman, zelf nogal van het type technocratisch bestuurder, zei het vorige week nog op een bijeenkomst met boeren die zich ook beklaagden over redeloze emoties. Op een van zijn zwakkere momenten als minister, bekende hij, kreeg hij een wijs advies van collega Henk Kamp. 'Cees, jij begrijpt niet dat politiek emotie is.'

Laatste reacties

 • politiek

  Minister Cees Veerman van CDA legde eerder kamerleden zwijgplichten op met betrekking voedselveiligheid. Die macht had hij als minister en hij heeft er gebruik van gemaakt.
  Inderdaad ondemocratisch dus. !

 • alco1

  Emotie is vanzelfsprekend niet uit te sluiten in de politiek, daardoor komt er ook bijna niets van de grond.
  Vergelijk het met opvoeden van kinderen.
  De ouder die het dubbeltje nog een keer omdraait is in veel gevallen de minst geliefde ouder.
  Een goede uitleg kan een goede uitwerking hebben, maar veelal zijn de mensen in de samenleving net 'pubers'.

 • Mozes

  Het probleem is niet de aanwezigheid van een bepaalde mate van emotie maar het opkloppen van emotie door de pers. Ik heb een tijd terug een discussie gezien bij Buitenhof tussen Louise Fresco en Marianne Thieme waarbij de gespreksleidster de discussie leidde op het niveau van het dierensentiment. Zelfs bij Buitenhof waren ze niet in staat om enige informatie naar boven te halen over de complexiteit van de landbouw. De gepreksleidster was daar blijkbaar niet toe in staat omdat bij de algemene pers geen enkele kennis van de landbouw aanwezig is. Het enigste waar men dan nog toe in staat is is het communiceren van emotie.

 • politiek

  Minister Cees Veerman heeft in 2005 zwijgplichten opgelegd aan kamerleden. Ik kan nergens achterhalen dat het met emotie te maken heeft. Wel wordt er verwezen naar brieven die men enkel mag inzien maar gegevens niet mag meenemen en overleg hebben.

 • aarthamstra1

  De elite, de linkse /rechtse regering. Doet niet anders dan emotie's gebruiken, om te bagatelliseren.,angst in te boezemen .Om hun zin door te drijven. Zie de reacties op de berekeningen van Wilders ten aanzien van de te dure Europa , NIET EEN SERIEUZE tegen berekening ,Alleen gebleer over dat er dan gras groeit in de Rotterdamse Haven, dat er dan geen handel meer mogelijk is in Europa.,Ze vergeten onder tussen dat de zorg ,de sociale voorzieningen worden afgebroken. De HOLLANDSE ...... zelfs niet de moed hebben op te komen voor hun volk/ouderen ,Zelfs niet als hun eigen ouders niet meer gewassen worden,uit elkaar worden gehaald omdat er bezuinigd moet worden. O RED DE ECONOMIE. Voor wat dan.En dan die...... schijnheilige CDA nota bene heeft het lef nu in de oppositie te beginnen over ons goud in Zwitserland .PUUR EMOTIE.
  Dit Europa waar je niet zonder extra kosten een varken kunt laten slachten net over de grens. Waar de energie kosten velen malen hoger zijn dan in de buurlanden binnen,, EUROPA'. Dit Europa waar de middenklasse en onderklasse opgeofferd worden voor de MULTINATIONALE economie . Dat de Europese bevolking de grenzen over lokt, om ze genadeloos onder te betalen . . Zonder enige emotie, Zonder emotie onder ontwikkelde landen arm houd met gedumpte overschotten. Zonder emotie vol houden dat dit Europa in het belang van het volk is . Gaat de democratie ,vrede de kop kosten.

 • aarthamstra1

  De elite, de linkse /rechtse regering. Doet niet anders dan emotie's gebruiken, om te bagatelliseren.,angst in te boezemen .Om hun zin door te drijven. Zie de reacties op de berekeningen van Wilders ten aanzien van de te dure Europa , NIET EEN SERIEUZE tegen berekening ,Alleen gebleer over dat er dan gras groeit in de Rotterdamse Haven, dat er dan geen handel meer mogelijk is in Europa.,Ze vergeten onder tussen dat de zorg ,de sociale voorzieningen worden afgebroken. De HOLLANDSE ...... zelfs niet de moed hebben op te komen voor hun volk/ouderen ,Zelfs niet als hun eigen ouders niet meer gewassen worden,uit elkaar worden gehaald omdat er bezuinigd moet worden. O RED DE ECONOMIE. Voor wat dan.En dan die...... schijnheilige CDA nota bene heeft het lef nu in de oppositie te beginnen over ons goud in Zwitserland .PUUR EMOTIE.
  Dit Europa waar je niet zonder extra kosten een varken kunt laten slachten net over de grens. Waar de energie kosten velen malen hoger zijn dan in de buurlanden binnen,, EUROPA'. Dit Europa waar de middenklasse en onderklasse opgeofferd worden voor de MULTINATIONALE economie . Dat de Europese bevolking de grenzen over lokt, om ze genadeloos onder te betalen . . Zonder enige emotie, Zonder emotie onder ontwikkelde landen arm houd met gedumpte overschotten. Zonder emotie vol houden dat dit Europa in het belang van het volk is . Gaat de democratie ,vrede de kop kosten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.